Hoofdpagina » Nieuws » Ethyleenoxide: steeds meer voedsel wordt teruggeroepen

Ethyleenoxide: steeds meer voedsel wordt teruggeroepen

Het zal je vast niet ontgaan zijn: sinds september 2020 worden er steeds meer levensmiddelen teruggeroepen omdat ze zijn verontreinigd met ethyleenoxide. Vorig jaar betrof het vooral sesamzaad en gember, maar inmiddels gaat het ook om voedingssupplementen, tomatensaus, johannesbroodpitmeel en vermicelli. Ethyleenoxide is een bestrijdingsmiddel dat wordt gebruikt tegen bacteriën, schimmels en virussen. Bij grote hoeveelheden is de stof kankerverwekkend en bij kleine hoeveelheden kan het de maag aantasten.

Wouter Bruin, directeur van De Online Drogist zei tegen de NOS “De terugroepactie heeft grote impact en vergeleken met eerdere terugroepacties is dit de grootste die ik heb gezien in dertien jaar tijd”.

Cees de Heer, expert voedselveiligheid van de NVWA meldde naar aanleiding van deze kwestie dat de bron van besmetting buiten Europa ligt. Er wordt op wereldniveau geprobeerd om daar wat aan te doen, maar dat werkt in dit geval niet.

Gebruik van ethyleenoxide is in Europa verboden, maar omdat we heel veel ingrediënten importeren van buiten de EU komt het toch in ons eten terecht. Johannesbroodpitmeel wordt als bindmiddel gebruikt in onder meer crackers, ijs en dressings. Van de wetgever mag er wel een klein beetje ethyleenoxide in ons eten zitten, zolang het maar minder is dan 0,1 mg/kg van het product. Foodwatch is van mening dat er geen veilige blootstelling bestaat. Deze organisatie wijst erop dat dit probleem waarschijnlijk al jaren speelt en nu pas aan het licht komt. Het blijkt dat bij één meting van johannesbroodpitmeel in de vorm van additief E410 er 290 keer zoveel van de maximaal toegestane hoeveelheid is vastgesteld. Zorgwekkend is dat johannesbroodpitmeel vaak aan baby’s wordt gegeven tegen refluxklachten.

Door het uitoefenen van druk door voedselwaakhond Foodwatch voor een algemeen Europees beleid, heeft de Europese Commissie deze zomer beslist dat alle levensmiddelen met een hoger ethyleenoxidegehalte dan 0,1 mg/kg uit de handel moeten worden genomen en daarnaast ook bij de consument moeten worden teruggehaald. Hierdoor werden bedrijven verplicht om zich daaraan te houden, want voedselveiligheid is hun verantwoordelijkheid.

Frank Lindner, campaigner foodwatch Nederland, zegt hierover: “Dit voedselschandaal toont eens te meer aan dat de druk van onafhankelijke organisaties zoals foodwatch, een tegengeluid vanuit de burgers, helaas noodzakelijk is en bijdraagt tot het garanderen van de voedselveiligheid van alle Europeanen”.

De Fransen zijn een stuk strenger en halen al jaren producten met ethyleenoxide uit de handel, waaronder sjalotten, koffie, brood en koekjes. De NVWA heeft inmiddels gereageerd en zegt dat fabrikanten, handelaren en winkels er zelf verantwoordelijk voor zijn dat de levensmiddelen aan de voedselveiligheidsvoorschriften voldoen. We kunnen ons helaas dus niet met zekerheid beschermen, maar we kunnen wel het risico verlagen door onbewerkte producten te kiezen die uit de EU komen.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.