Hoofdpagina » Nieuws » Hersenen krimpen door te veel televisiekijken

Hersenen krimpen door te veel televisiekijken

Meer televisiekijken wordt door onderzoekers in verband gebracht met een lager volume van zowel de grijze hersenmassa als van de frontale cortex. Er wordt vaak gezegd dat tv-kijken slecht is voor het brein en daar lijkt nu bewijs voor te zijn. Er werden gedurende 20 jaar bijna 600 mensen gevolgd. Gemiddeld keken zij 2,5 uur per dag tv. De onderzoekers stelden vast dat mensen die meer tv-keken een lager volume van het brein hadden, in vergelijking met de personen die minder keken. De afname werd zowel bij ouderen als mensen op middelbare leeftijd vastgesteld. De onderzoekers corrigeerden wel voor tal van zaken zoals alcohol drinken, roken, depressie en meer. Of het krimpen van de hersenen ook voor computergebruikers geldt is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat bankhangen voor de tv ongunstig is. Dus voorkom dat je te lang stilzit en kom meer in beweging. Volgens recent onderzoek scheelt het al enorm veel als je elke 30 – 60 minuten even gaat staan en de benen strekt. Volgens hen kan ook het werken aan een stabureau voor enorme gezondheidswinst zorgen. Onze voorouders bewogen gemiddeld 10 uur per dag, maar de moderne mens zit juist 10 uur per dag stil. De schadelijke gevolgen van het stilzitten kun je grotendeels voorkomen door dagelijks 30 – 40 minuten te bewegen.

De originele samenvatting:
Het doel van deze studie was te onderzoeken of langdurig televisiekijken, een veel voorkomend sedentair gedrag, in de vroege tot midden-volwassenheid geassocieerd is met grijs hersenvolume in de middelbare leeftijd en of dit onafhankelijk is van fysieke activiteit. We evalueerden 599 deelnemers (51% vrouw, 44% zwart, gemiddelde leeftijd 30,3 ± 3,5 jaar bij aanvang en 50,2 ± 3,5 jaar bij follow-up en MRI) uit de prospectieve Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) studie. We beoordeelden televisiepatronen met herhaalde interviewer-afgenomen vragenlijst over een periode van 20 jaar. Structurele MRI (3T) metingen van frontale cortex, entorhinale cortex, hippocampus, en de totale grijze stof volumes werden beoordeeld op midlife. Over de 20 jaar rapporteerden de deelnemers een gemiddelde van 2.5 ± 1.7 uur televisie kijken per dag (range: 0-10 uur). Na multivariabele correctie was meer televisiekijken negatief geassocieerd met het grijze-stofvolume in de frontale (β = – 0,77; p = 0,01) en entorhinale cortex (β = – 23,83; p = 0,05) evenals de totale grijze stof (β = – 2,09; p = 0,003) maar niet in de hippocampus. Deze resultaten bleven onveranderd na extra correctie voor lichamelijke activiteit. Voor elke standaarddeviatie toename in televisiekijken, was het verschil in grijze stof volume z-score ongeveer 0,06 minder voor elk van de drie regio’s (p < 0,05). Onder volwassenen van middelbare leeftijd was meer televisiekijken in de vroege tot midden-volwassenheid geassocieerd met een lager grijze stof volume. Sedentarisme of andere facetten van televisiekijken kunnen belangrijk zijn voor hersenveroudering, zelfs op middelbare leeftijd.

Dougherty RJ, Hoang TD, Launer LJ, Jacobs DR, Sidney S, Yaffe K. Long-term television viewing patterns and gray matter brain volume in midlife. Brain Imaging Behav. 6 september 2021;

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.