Hoofdpagina » Nieuws » Knäckebröd gevoelig voor acrylamide

Knäckebröd gevoelig voor acrylamide

Knäckebröd geldt vaak als gezond alternatief voor brood dankzij de vele vezels. Echter, blijkt uit Duits onderzoek van veertien merken dat knäckebröd lang niet altijd even gezond is.

Veel mensen eten graag een cracker zoals knäckebröd als caloriearm tussendoortje of bijgerecht, maar labonderzoek van de Zwitserse consumentenbond Saldo toonde aan dat dit niet altijd de gezondste optie is. Bij het bakken van de crackers kan gemakkelijk het kankerverwekkende acrylamide ontstaan. Hierdoor werden te hoge niveaus van acrylamide aangetroffen bij het knäckebröd van Coop en ALDI. Ook is de ene cracker de andere niet.

Sommige bevatten zeer hoge hoeveelheden vet, terwijl andere weer weinig vezels bevatten. Zo bevatte een sesam knäckebröd van Wasa maar 5,5 gram vezels per 100 gram, nauwelijks meer dan wit brood. Om de dagelijkse aanbevolen 30 gram vezels te halen, zou je 60 sneetjes per dag moeten eten. Knäckebrödjes zonder sesam bevatten wél vaak 15-17 gram vezels en weinig vet en acrylamide.

Hoewel knäckebröd vaak gezonder lijkt, blijkt keuze uit het assortiment belangrijk volgens onderzoekers. Zeker omdat gezondheidsvoordelen moeilijk zijn te halen met 60 sneetjes Wasa per dag.

Je kunt knäckebröd gezonder maken door het te beleggen met gezonde ingrediënten, zoals guacamole van avocado, zelfgemaakte groentespread of hummus met een flinke laag kiemen (bron: Saldo.ch).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.