Hoofdpagina » Nieuws » Minder social media zorgt voor minder eenzaamheid, angst en depressie

Minder social media zorgt voor minder eenzaamheid, angst en depressie

Uit recent onderzoek blijkt dat het verminderen van het gebruik van sociale media tot maximaal 30 minuten per dag kan leiden tot aanzienlijk minder eenzaamheid, angst, depressie en FOMO (Fear of Missing Out). Deelnemers die hun socialemediagebruik beperkten, hadden een optimistische kijk op het leven en zagen hun toekomst rooskleuriger in. De onderzoekers waarschuwden echter dat abrupt stoppen met sociale media een “rebound-effect” kan veroorzaken, vergelijkbaar met het plotseling stoppen met andere verslavende middelen zoals koffie of alcohol. Hun advies is dan ook om geleidelijk aan af te kicken van sociale media.

De American Psychological Association en de Amerikaanse Surgeon General hebben gezondheidsadviezen gepubliceerd die zich richten op het toenemende gebruik van sociale media onder jongeren en de negatieve invloed daarvan op hun mentale gezondheid. Onderzoekers van de Iowa State University voerden een twee weken durend experiment uit met 230 studenten. De helft van hen werd gevraagd hun socialemediagebruik te beperken tot 30 minuten per dag, wat leidde tot een significante afname van symptomen als angst, depressie en eenzaamheid, en een toename van positieve emoties.

De studie suggereert dat zelfbeperking effectiever en haalbaarder kan zijn dan strengere methoden zoals het verwijderen van apps. Hoofdonderzoeker Ella Faulhaber benadrukt dat het niet zozeer gaat om het strikt naleven van de 30-minutenregel, maar meer om het bewust worden en moeite doen om gebruik te beperken. Co-auteur Douglas A. Gentile voegt toe dat het stellen van meetbare doelen, vergelijkbaar met het gebruik van Fitbits voor lichaamsbeweging, mensen kan helpen hun gedrag effectief te veranderen.

Naast de positieve uitkomsten voor de mentale gezondheid merkten veel deelnemers op dat ze zich productiever voelden, beter sliepen en meer tijd doorbrachten met anderen. De onderzoekers benadrukken dat toekomstig onderzoek zich zou moeten richten op de langetermijneffecten van het beperken van sociale media en wat mensen doen met de tijd die ze hierdoor winnen. Ze adviseren mensen die hun socialemediagebruik willen beperken om bewustzijn te creëren, zichzelf ruimte te geven om te falen, en vol te houden om echte voordelen in het dagelijks leven te ervaren.

Uit een ander onderzoek van vorig jaar bleek dat eenzaamheid in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden. Daarom is het voor je gezondheid heel belangrijk om een warme band met mensen om je heen aan te gaan.

Bron: Faulhaber ME, Lee JE, Gentile DA. The effect of self-monitoring limited social media use on psychological well-being. 2023;4(2: Summer 2023).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.