web
statistics

9 voedingsmiddelen voor een natuurlijke detox

broccoliDenk je dat sapkuren de enige mogelijkheid zijn om je lichaam te ontgiften? Denk opnieuw!

Ons lichaam is van nature zo gebouwd dat het kan ontgiften. Elke dag verwijderen en neutraliseren we in ons lichaam toxische stoffen via onze darm, lever, nieren, longen, lymfebanen en huid. Echter in de hedendaagse tijd draaien deze organen overuren vanwege de constante toestroom van toxische stoffen door luchtvervuiling, dierlijke producten en bewerkte voedingsmiddelen die ons lichaam bereiken. Gelukkig heeft Moeder Natuur het perfecte tegengif!

Hieronder worden 9 krachtige ontgiftende voedingsmiddelen genoemd die het natuurlijk reinigingssyteem van ons lichaam ondersteunen…. en je hoeft er geen sap van te maken om de voordelen te ervaren. Je hebt baat bij de voordelen door de volgende voedingsmiddelen meer in je dieet op te nemen:

Bloemkool
Deze antioxidantrijke, kruisbloemige groente ondersteunt het natuurlijk reinigingssysteem van ons lichaam en heeft een onstekingsremmend effect.

Linzen
Deze vezelrijke groente ondersteunt de eliminatie van toxische stoffen, helpt in het verlagen van het cholesterol, balanceert het suikergehalte in het bloed en verhoogt je energielevel.

Broccoli
Dit is een sterke ontgifter. Broccoli neutraliseert en verwijdert toxische stoffen en geeft ons tevens een gezonde dosis aan vitaminen.

Raapstelen
Dit is een krachtige ontgifter. Daarnaast zou deze kruisbloemige groente ook helpen om vele typen van kanker te voorkomen en is het geweldig voor het verminderen van ontsteking.

Grapefruit
Dit vezelrijk, zoet en pittig fruit helpt het cholesterol verlagen, voorkomt nierstenen en ondersteunt het verteringsstelsel.

Haver
Bevat in hoge mate zowel oplosbare als niet-oplosbare vezels. Haver zorgt voor een verzadigd gevoel en houd je verteringsstelsel op gang.

Komkommer
Deze voedingsrijke groente, welke bestaat uit 95% water, helpt het lichaam om toxische stoffen weg te spoelen en alkaliseert het lichaam.

Zonnebloempitten
Zonnebloempitten zijn rijk aan selenium en vitamine E. Ze ondersteunen het vermogen van de lever om een breed scala van potentieel schadelijke moleculen te ontgiften. Daarnaast helpen ze de opbouw van cholesterol in het bloed en de bloedvaten voorkomen.

Hennepzaad
Deze kleine voedingsrijke zaadjes zijn een uitstekende bron van omega 3 en 6 vetzuren. Het zijn makkelijk verteerbare, plantaardige eiwitten met een sterk ontstekingsremmend effect. Tevens ondersteunt het de eliminatie van toxische stoffen. (Vertaling Anouk Jacobs)

Andere krachtige detoxers zijn

 • citroenen
 • uien
 • bladgroenten
 • kiemgroenten
 • tarwegras
 • kolen
 • koriander
 • peterselie
 • knoflook

Meer weten over detoxen? Zie dan onderstaand artikel:
Detoxen in 6 stappen

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

10 gedachten over “9 voedingsmiddelen voor een natuurlijke detox”

 1. Nuttig artikel dit.
  ik onthoud hem en zal toch meer van dit soort voeding gaan opnemen in mijn voedingspatroon.
  Blijft brocoli ook een ontgifter als die flink doorgekookt is????

 2. Ja dat vraag ik me ook af of brocoli ook een ontgifter is als het is doorgekookt.
  Ik weet niet hoe Juglen daar over denkt.

 3. Hallo Juglen,
  Ik ben blij met je nieuwsbrief.
  Bij deze detox groente/fruit producten zie ik ook grapefruit staan. Ik meen me te herinneren dat grapefruit niet goed was voor mensen met diabetes.
  Misschien heb ik het fout onthouden, wil jij zeggen of dat klopt of niet?
  Alvast bedankt.

  • Hoi Olivia, dank voor je compliment. Grapefruit is juist erg gunstig voor mensen met diabetes, zeker omdat deze mensen de extra vitamine C wel goed kunnen gebruiken.

 4. Even een reactie op de grapefruit, kijk daarmee uit want als je als diabeet medicijnen gebruikt word het effect van de medicijnen versterkt, met alle gevolgen van dien, dus bij voorkeur geen grapefruit in combinatie met medicijnen tenzij onder deskundige begeleiding met als doel het medicijn gebruik verminderen

Reacties zijn gesloten.