web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van aardbeien

De voedingswaarde van aardbeien

Voedingswaardetabel van aardbeien per 100 gram:

Per 100 g Aardbeien ADH*
kcal 36 1,80%
Kj 154 1,83%
Water (g) 89,3 4,47%
Eiwit (g) 0,8 1,43%
Koolhydraten (g) 6,5 2,50%
Suiker (g) 5,4
Vet (g) 0,4 0,57%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 2 5,71%
A (mg)
B1 (mg) 0,03 2,73%
B2 (mg) 0,05 3,33%
B3 (mg) 0,38 2,38%
B5 (mg) 0,12 2,40%
B6 (mg) 0,06 4,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 65 21,67%
B12 (ug)
C (mg) 64 85,33%
D (ug)
E (mg)
Vitamine K (ug) 3 2,50%
Natrium (mg) 2 0,20%
Kalium (mg) 150 4,29%
Calcium (mg) 25 2,50%
Fosfor (mg) 30 3,75%
IJzer (mg) 0,9 11,25%
Jodium (ug) 0,6 0,40%
Magnesium (mg) 15 5,00%
Koper (mg) 0,12 13,33%
Selenium (ug) 2 3,64%
Zink (mg) 0,12 0,80%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Herkomst en groeiwijze
De aardbei stamt af van de rozenfamilie. Ze groeien aan lage struiken en creëren na de bloei lange uitlopers waar weer nieuwe plantjes aan groeien. Aardbeienplanten zijn juni-dragers of doordragend, wat betekent dat zij één of meerdere oogsten per jaar opbrengen. Er wordt flink gekweekt met aardbeien. Er zijn wel twintig soorten en honderden rassen.
Naast de ‘cultuuraardbei’, de aardbei gekweekt voor consumptie, bestaat er ook een wilde variant. De bosaardbei groeit in geheel Nederland en vormt kleine rode vruchtjes die eetbaar zijn. Niet verwarren met de ‘schijnaardbei’ (een bodembedekker) die kleine, ronde, stekelige rode vruchtjes vormt die smakeloos en niet sappig smaken.

Verkrijgbaar
Aardbeien heten niet voor niets de ‘zomerkoninkjes’ en zijn volop verkrijgbaar en het goedkoopst in de zomermaanden. Ook tijdens de feestdagen en in het vroege voorjaar liggen er aardbeien in de winkels. Deze komen vaak uit Zuid-Europa, Egypte of Marokko (of uit verwarmde kassen in Nederland) en smaken minder lekker dan de zomervarianten uit de volle grond. Daarnaast vormen deze aardbeien een grotere belasting op het milieu.

Bewaren
Neem bij het plukken van aardbeien altijd het kroontje mee. Dit voorkomt ziektes en houdt de aardbeien langer vers. Aardbeien zijn zacht en daardoor vrij kwetsbaar. Op elkaar gestapelde exemplaren zijn gevoelig voor kneuzing en schimmel. Koop daarom verse, niet gebutste aardbeien. Bewaar ze 1-3 dagen in de koelkast, verspreid over een bord bijvoorbeeld.

Toepassing
De aardbei leent zich voor allerlei feestelijke creaties, maar smaakt bijvoorbeeld ook heerlijk in salades of een smoothie. Of combineer aardbeien eens met geitenkaas, munt of balsamicoazijn. Overrijpe aardbeien doen prima dienst als jam of kunnen verwerkt worden tot sorbetijs. Ook kort gewokt smaken aardbeien heerlijk en nog zoeter. Spoel de aardbeien eerst af en verwijder dan pas het kroontje, anders zuigt de aardbei zich vol met water.

Weetjes/Wist je dat:

  • De aardbei een schijnvrucht is? De kleine pitjes aan de buitenkant zijn de echte vruchtjes.
  • Je heel gemakkelijk zelf aardbeien in eigen tuin kan kweken? De grootste kans op een goede oogst creëer je door kant- en klare plantjes te kopen en ze een plek in de zon te geven. Aardbeien doen het zowel in de volle grond als in een grote pot goed. Ook prima voor op het balkon dus!
  • Aardbeien zeer gevoelig zijn voor ziekten, plagen en vraat? In de gangbare teelt worden er daarom veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. En omdat aardbeien daarnaast niet worden geschild voordat ze worden geconsumeerd krijg je hier behoorlijk wat van binnen. Het is niet voor niets dat de aardbei torenhoog in de ‘dirty dozen’ staat.
  • De aardbei (en ander klein zomerfruit) een zeer laag suiker- en koolhydraatgehalte heeft in vergelijking met ander fruit?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van aardbeien
Bijzonder is dat onderzoekers hebben vastgesteld dat het eten van aardbeien na de maaltijd ervoor kan zorgen dat er minder ontstekingen optreden (1). Aardbeien bevatten bijzonder veel vezels en vitamine C. Echt interessant is de aardbei vanwege de veelheid aan bioactieve plantenstoffen. Met name de flavonoïde fisetine komt veelvuldig in aardbeien voor. Fisetine wordt in verband gebracht met een lagere kans op kanker en Alzheimer (2). Dit vanwege de sterke antioxidantkracht, die een beschermende werking heeft op de cellen en neuronen. Aardbeien laten de C-reactieve proteïne in het bloed ook sterk dalen (3). C-reactieve proteïne is een biomarker voor ontstekingen die door de lever wordt uitgescheiden. Daarnaast kunnen aardbeien de bloedsuikerspiegel stabiliseren (4).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Edirisinghe I, Banaszewski K, Cappozzo J. Strawberry anthocyanin and its association with postprandial inflammation and insulin. The British journal of nutrition. 2011; 106(6):913-22.

(2) Khan N, Syed DN, Ahmad N, Mukhtar H. Fisetin: A Dietary Antioxidant for Health Promotion. Antioxidants & Redox Signaling. 2013; 19(2):151-162.

(3) Edirisinghe I, Banaszewski K, Cappozzo J. Strawberry anthocyanin and its association with postprandial inflammation and insulin. The British journal of nutrition. 2011; 106(6):913-22.

(4) Törrönen R, Kolehmainen M, Sarkkinen E, Poutanen K, Mykkänen H, Niskanen L. Berries reduce postprandial insulin responses to wheat and rye breads in healthy women. The Journal of nutrition. 2013; 143(4):430-6.