Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van aardbeien

De voedingswaarde van aardbeien

Voedingswaardetabel van aardbeien per 100 gram:

Per 100 g Aardbeien ADH*
kcal 36 1,80%
Kj 154 1,83%
Water (g) 89,3 4,47%
Eiwit (g) 0,8 1,43%
Koolhydraten (g) 6,5 2,50%
Suiker (g) 5,4
Vet (g) 0,4 0,57%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 2 5,71%
A (mg)
B1 (mg) 0,03 2,73%
B2 (mg) 0,05 3,33%
B3 (mg) 0,38 2,38%
B5 (mg) 0,12 2,40%
B6 (mg) 0,06 4,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 65 21,67%
B12 (ug)
C (mg) 64 85,33%
D (ug)
E (mg)
Vitamine K (ug) 3 2,50%
Natrium (mg) 2 0,20%
Kalium (mg) 150 4,29%
Calcium (mg) 25 2,50%
Fosfor (mg) 30 3,75%
IJzer (mg) 0,9 11,25%
Jodium (ug) 0,6 0,40%
Magnesium (mg) 15 5,00%
Koper (mg) 0,12 13,33%
Selenium (ug) 2 3,64%
Zink (mg) 0,12 0,80%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Herkomst en groeiwijze
De aardbei behoort tot de rozenfamilie. Aardbeien groeien aan lage struiken. Na de bloei maken ze lange uitlopers waar weer nieuwe plantjes aan groeien. Aardbeienplanten zijn junidragers of doordragers. Van doordragende soorten krijg je een paar keer een veel kleinere oogst. Er wordt flink gekweekt met aardbeien. Er zijn wel twintig soorten en honderden rassen. Naast de gangbare ‘cultuuraardbei’, bestaat er ook een wilde variant, de ‘bosaardbei’, die groeit op veel plaatsen in Nederland. De kleine rode, eetbare vruchtjes van de bosaardbei smaken heerlijk. Niet te verwarren met de eveneens rode ‘schijnaardbei’ (een bodembedekker) die  ronde, spikkelige vruchtjes vormt die nogal smakeloos zijn.

Verkrijgbaar
Aardbeien heten niet voor niets ‘zomerkoninkjes’. Ze zijn volop te koop en bovendien het voordeligst in de zomermaanden. Ook in het vroege voorjaar en zelfs in december liggen er aardbeien in de winkel. Deze komen vaak uit Zuid-Europa, Egypte of Marokko of uit verwarmde kassen in Nederland. Ze smaken duidelijk minder lekker dan de zomervarianten uit de volle grond. Daarnaast vormen deze aardbeien een grotere belasting voor het milieu.

Bewaren
Neem bij het plukken van aardbeien altijd het kroontje mee. Zo blijven de aardbeien langer goed. Aardbeien zijn zacht en daardoor vrij kwetsbaar. Op elkaar gestapelde exemplaren zijn gevoelig voor kneuzing en schimmel. Koop daarom verse, niet gebutste aardbeien. Je kunt ze 1 tot 3 dagen in de koelkast bewaren in de koelkast, bijvoorbeeld verspreid over een bord.

Toepassing
De aardbei leent zich voor allerlei feestelijke creaties, maar smaakt ook heerlijk in salades of een smoothie. Of combineer aardbeien eens met geitenkaas, munt, zachte groene peper of balsamicoazijn. Van overrijpe aardbeien kan je nog prima jam of sorbetijs maken. Kort gewokt smaken aardbeien trouwens ook heerlijk en nóg zoeter. Spoel de aardbeien altijd eerst af voor je het kroontje verwijdert, anders zuigt de aardbei zich vol met water.

Wist je dat:

  • De aardbei een schijnvrucht is? De kleine pitjes aan de buitenkant zijn de echte vruchtjes.
  • Je heel gemakkelijk aardbeien in je eigen tuin kan kweken? Kant- en klare plantjes, op een mooi plekje in de zon geven de grootste kans op een goede oogst.
  • Aardbeien het net zo goed doen in de volle grond als in een grote pot. Ook op het balkon dus!
  • Aardbeien zeer gevoelig zijn voor ziekten, plagen en vraat? In de gangbare teelt worden er daarom veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. En omdat je aardbeien natuurlijk niet schilt, krijg je hier behoorlijk wat van binnen. Het is niet voor niets dat de aardbei torenhoog in de ‘dirty dozen’ staat.
  • De aardbei, net zoals ander klein zomerfruit, een zeer laag suiker- en koolhydraatgehalte heeft in vergelijking met ander fruit?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van aardbeien
Bijzonder is dat het eten van aardbeien na de maaltijd ervoor kan zorgen dat er minder ontstekingen optreden (1). Aardbeien bevatten bijzonder veel vezels en vitamine C. Echt interessant is de aardbei vanwege de vele bioactieve plantenstoffen, met name de flavonoïde fisetine. Fisetine wordt in verband gebracht met een lagere kans op kanker en Alzheimer (2). Dit vanwege de sterke antioxidantkracht, die een beschermende werking heeft op cellen en neuronen. Aardbeien laten ook de C-reactieve proteïne in het bloed sterk dalen (3). C-reactieve proteïne is een biomarker voor ontstekingen. Daarnaast kunnen aardbeien ook de bloedsuikerspiegel stabiliseren (4).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Edirisinghe I, Banaszewski K, Cappozzo J. Strawberry anthocyanin and its association with postprandial inflammation and insulin. The British journal of nutrition. 2011; 106(6):913-22.

(2) Khan N, Syed DN, Ahmad N, Mukhtar H. Fisetin: A Dietary Antioxidant for Health Promotion. Antioxidants & Redox Signaling. 2013; 19(2):151-162.

(3) Edirisinghe I, Banaszewski K, Cappozzo J. Strawberry anthocyanin and its association with postprandial inflammation and insulin. The British journal of nutrition. 2011; 106(6):913-22.

(4) Törrönen R, Kolehmainen M, Sarkkinen E, Poutanen K, Mykkänen H, Niskanen L. Berries reduce postprandial insulin responses to wheat and rye breads in healthy women. The Journal of nutrition. 2013; 143(4):430-6.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.