web
statistics

7 voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je genoeg magnesium binnenkrijgt

magnesiumMagnesium is een mineraal dat cruciaal is voor je gezondheid. Het stelt het lichaam in staat om voldoende calcium op te nemen en het helpt bij de ‘communicatie’ in het zenuwstelsel, ook zorgt magnesium ervoor dat onze lichaamstemperatuur optimaal is. Daarnaast helpt het bij ontgifting en verhoogt de energieproductie. Magnesium ondersteunt ook het behoud van sterke, gezonde botten en tanden bij het ouder worden.

Je kunt wel stellen dat het belang van magnesium zo groot is en de voordelen ervan zo divers, dat de waarde ervan moeilijk in cijfers uit te drukken is.

 • Het helpt bij de absorptie van vitamine B6
 • Het vermindert symptomen van PMS
 • Het bestrijdt migraine en hoofdpijn
 • Verlaagt de bloeddruk
 • Zorgt voor een normale hartslag
 • Tenslotte is het ook nuttig bij het behandelen van diabetes 2 en slapeloosheid.

Hoe zorg je ervoor dat je van dit enorm belangrijke mineraal genoeg binnen krijgt? Hoewel je supplementen zou kunnen nemen, heeft het de voorkeur om voor voldoende magnesium te zorgen via natuurlijke manieren.

Hieronder volgen acht voedingsmiddelen die zeer veel magnesium bevatten:

 1. Donkere chocolade bevat ook veel magnesium. Hoe puurder het is, hoe beter. In melk- en witte chocolade wordt de cacaomassa verdund en wordt te veel suiker toegevoegd om nog gezond te zijn, maar pure, donkere chocolade is heel gezond.
 2. Basilicum, salie en koriander zijn kruiden die je eten een lekker smaakje geven en tegelijkertijd voor een enorme dosis magnesium zorgen.
 3. Donkergroene bladgroenten met veel magnesium zijn onder andere: boerenkool, spinazie, snijbiet, bietenbladeren en paardenbloembladeren.
 4. Haver verschaft talrijke waardevolle voedingsstoffen, waaronder magnesium. In haver zitten ook betaglucanen die de afweer kunnen verhogen. Dit vezelrijke graan kan ook het cholesterol helpen verlagen.
 5. Bonen en linzen kunnen gebruikt worden in een heerlijke soep rijk aan magnesium. Bonen en linzen bevatten wel antinutrienten, dus eet ze maximaal 2 – 3 keer per week.
 6. Avocado’s bevatten een behoorlijke hoeveelheid magnesium, samen met behoorlijk wat gezonde vetten. Een prima manier om avocado te eten is door er een shake of smoothie mee te maken. Je zult verbaasd staan hoe lekker dat eigenlijk is. Probeer ook eens plakjes avocado op je taco de volgende keer dat je Mexicaans eet.
 7. Kaas is ook een goede bron van magnesium. Let er wel op dat je kiest voor rauwmelkse kaas die verkocht wordt onder de noemer boeren kaas. In rauwmelkse producten zitten voedingsstoffen die niet door de pasteurisatie onwerkzaam zijn gemaakt. Ik zelf eet alleen geitenkaas en voel me daar veel beter bij dan kaas van de koe. De eiwitten van geitenmelk lijken meer op die van de mens en bevatten geen exorfines.

Het toevoegen van voeding met een hoog magnesiumgehalte aan je dieet zal je een heleboel belangrijke voordelen opleveren. Ons lichaam is erop gebouwd om magnesium (en andere voedingsstoffen) uit het voedsel dat we eten te onttrekken en te gebruiken. Als we niet voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen kan dat negatieve gevolgen hebben. Als onze voeding uit een goed uitgebalanceerde reeks voedingsmiddelen bestaat, kunnen we een langer, gezonder en gelukkiger leven tegemoet zien.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

22 gedachten over “7 voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je genoeg magnesium binnenkrijgt”

 1. Fijn Juglen dat je over magnesiumrijke voeding schrijft, maar ik had gelezen dat er tegenwoordig veel minder magnesium in groene groenten zit (o.a. door TNO getest) dan vroeger doordat er kunstmest wordt gebruikt en monocultuur, vooral de niet biologische groenten bevatten bijna geen magnesium meer… En dat geldt ook voor buitenlandse groenten en fruit… 40 jaar geleden zat er nog 250 mg magnesium in 1 banaan, nu zit er nog maar 40 mg in…
  In biologische groenten zit nog wel iets meer, maar ook niet voldoende… Een volwassene heeft per dag 360-400 mg nodig van dit belangrijkste mineraal…
  Hoe denk je dat het komt dat bijna 80% van de mensheid magnesium tekort heeft?

  • Hoi Alexandra, ik denk dat 80% van Nederland een magnesiumtekort heeft omdat slechts 2% van de volwassenen en 1% van de kinderen de norm voor voldoende groente en fruit inname halen. Als je zou kiezen voor meer groene bladgroenten, krijg je erg veel magnesium binnen. Chlorofyl (bladgroen) bevat in de kern magnesium, zie ook:
   http://nl.wikipedia.org/wiki/Bladgroen

   Ik ben erg benieuwd naar je bron van de 250mg vs 40mg magnesium bij bananen. Tegenwoordig voegt bijna elke Nederlandse landbouwer magnesium rijkelijk toe aan de bodem. Ik dacht eerst ook dat het probleem lag bij de verarming, maar na grondige studie heb ik deze mening bij moeten stellen (al is de visie misschien niet populistisch).

 2. Hallo Juglen, ik heb de laaste tijd informatie gezocht over cloruro de magnesium of carbonato de magnesium maar in nederland is moelijk te vinden. Weet jij waar kan ik het vinden?
  Ik heb informatie gezocht en ik heb heel belangrijk informatie en ook heel interessant van een inteligent mevrouw
  Ana Maria lajusticia, zij was heel ziek.
  Zij heeft heel veel onderzoeken gedaan en zij kwam met deze twee soorten magnesium.

  Dat was voor haar zijn wonder zo te zeggen.
  Dat is de mooite waar als jij de video kijk via You Tube.
  Ik vond het leuk om met jou deze informatie te delen.

   • Magnesiumcitraat is eigenlijk gewoon een laxeermiddel. Niet fijn voor de darmen.
    Beste magnesiumsupplement is vloeibare magnesiumchloride (oraal en via de huid te gebruiken)
    Samen met natriumbicarbonaat (zuiveringszout) innemen is heel goed ook.
    Google maar….. voor meer info.

 3. nog een mooie aanvulling is: je lichaam voor het slapen gaan insmeren met magnesiumolie… heel ontspannend voor de spieren en het lichaam neemt op die wijze ook op wat het nodig heeft!
  Namaste

 4. Nog een aanvulling de kaas. Misschien interessant omt weten dat er melk is van het type A1 (met eiwit Beta-caseïne A1) en A2 type. Melk van het A2 type is gezonder en kan door mensen met een koemelkallergie vaak wel gedronken worden en gegeten worden in geval van kaas. Deze mensen zijn namelijk allergisch voor het eiwit Beta-caseine A1. Geitenmelk is altijd van het A2 type.
  Binnenkort gaan we naast vlees ook rauwmelkse (A2) kazen verkopen van grasgevoerde koeien en grasgevoerde geiten.

 5. Oplossing: Voeg meer rauwe cacao toe aan je groene smoothies. In mijn nieuwe boek De Snelle Superfoodchef staan verschillende recepten voor gezonde choco-smoothies. Zo kun je op een gezonde manier van je chocomoment genieten. Of voeg andere voedingsstoffen die magnesium bevatten toe aan je dieet zoals maca, het zeewier kelp, amandelen, noten, zaden, avocado, gedroogde vijgen, makreel en groene groenten. Ook zit het in spirulina, chlorella en hennepzaad. Je kunt ook magnesiumolie op je huid aanbrengen, op die manier wordt de magnesium direct opgenomen door de huid. Of je kunt kiezen voor supplementen of poeder om in te nemen. Neem de magnesium liefst een uurtje voor het slapen gaan, magnesium heeft namelijk een ontspannende werking.

 6. Als volwassene hebben we ongeveer 400 mg/dag nodig. Waar zit magnesium vooral in? De echte klapper is cacaopoeder, verder in noten en zaden, havermout, vis, groente en fruit, vooral banaan en spinazie Er zit weinig in melk, brood en vlees, vleeswaren (geldt ook voor zink)

 7. Kan je ook een teveel,aan magnesium binnen krijgen..ik neem sinds een week magnesium en ik voel me niet prettig…ik voel me nerveus worden,,ik slik ook Amtidepressiva is de combinatie wel goed ?
  Kan iedereen dat zomasr slikken of moet je je huisarts daarover,raadplegen?

  • Je kan zeker een teveel aan magnesium binnenkrijgen. Overdrijf dus niet. Een teveel aan magnesium gaat ten koste van de mineralen calcium en fosfor…

  • ik heb ook een maand lang magnesium geslikt op aanraden van een arts i.v.m. hoofdpijn. ik heb me de hele maand ziek gevoeld kom ik terug zegt ze doodleuk ja dat wist ik maar nu ga je je beter voelen. Ik heb no0g steeds klachten.

 8. Magnesium verhaal is duidelijk. Wat betreft rauwmelkse kaas i.c. geitenkaas, waar is die te koop? In de natuur winkel ruimschoots geitenkaas maar altijd van gepasteuriseerde melk, zelfs bij de geitenboerderij want rauwmelkse geitenkaas mag niet verkocht worden. Soms is er rauwmelkse schapenkaas (ook A2).

 9. Vraagje: ik gebruik al meer dan een jaar magnesiumcitraat van het merk Solgar. De hoeveelheid die ik moet slikken zijn 2 pillen per dag. Is het beste om in een keer 2 pillen te nemen na mijn avondeten of verspreid over de dag?

 10. In hoeverre is pure magnesium een goede aanvulling, oraal dan wel via de huid? Zechsal beweert o.a. dat je NIET teveel magnesium kunt innemen omdat teveel aan magnesium vanzelf wordt uitgescheiden.
  Omdat ik juist onlangs hier bekend mee ben, ben ik erg benieuwd.

  • wat juglen al zegt een teveel aan Mg trekt je Ca naar beneden.
   dus voorzichtig zijn. Alleen hebben we bijna allemaal een tekort aan Mg dus kun je best enige tijd wat suppleren denk ik.

 11. Magnesiumbisglycinaat is de best verdraagbare en best opneembare vorm.
  De citraatvorm kan wel degelijk bij gevoelige personen (IBD bv.) werken als laxeermiddel. Ben je verder gezond dan is dat geen issue.

  • Kan idd ook persoonlijk zijn, ken iemand die helemaal slaperig wordt van magnesiumcitraat. Had eerder magnesiumorototaat maar is 200 stuks en een uitgave ineens.

Reacties zijn gesloten.