Hoofdpagina » Nieuws » Blootstelling aan PFAS kost VS miljarden

Blootstelling aan PFAS kost VS miljarden

Dagelijkse blootstelling aan stoffen uit de groep van PFAS kost Amerika miljarden vanwege gezondheidsproblemen. PFAS is een groep van bijna 5000 stoffen en zit in antikleefstoffen zoals teflonpannen. De stof breekt heel moeilijk af en wordt daarom een ‘forever chemical’ genoemd. Het circuleert hierdoor niet alleen veelvuldig in het milieu, het zit inmiddels ook vaak in ons bloed. In een nieuw onderzoek is naar voren gekomen dat de financiële schade door PFAS groter is dan eerder gedacht. Zo kan de stof niet alleen leiden tot een laag geboortegewicht, maar ook tot kanker, schildklierziektes, overgewicht, endometriose en longklachten. De behandelkosten lopen hierdoor enorm op. Het probleem is dat gifstoffen zich opstapelen; daarom willen de onderzoekers nu het effect op de kosten door ziekte als gevolg van blootstelling aan BPA en bestrijdingsmiddelen onder de loep gaan nemen. De onderzoekers raden aan om te stoppen met PFAS en dit te vervangen door veiligere alternatieven. Ook moet de veilige bovengrens in drinkwater naar beneden worden bijgesteld, vinden ze. Helaas zit er ook in Nederland PFAS in het drinkwater en is dit volgens de overheid geen enkel probleem.

De onderzoekers analyseerden de gegevens van 5000 inwoners van de V.S. en keken alleen naar 13 ziekten die mogelijk het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan PFAS. Ze konden dit vaststellen met behulp van de bloedmonsters van de studiedeelnemers die in 2018 verzameld waren. Tot de deelnemers behoorden volwassenen en kinderen die waren opgenomen in de Amerikaanse National Health and Nutrition Examination Survey.

Dagelijkse blootstelling aan PFAS zal de Amerikanen volgens deze studie naar verwachting miljarden dollars kosten gedurende het leven van de huidige bevolking. De daarmee gepaard gaande stijging van de medische rekeningen en de daling van de productiviteit van de arbeiders kunnen economische verliezen tussen 5,52 miljard en 62,6 miljard dollar kosten.

“Onze resultaten ondersteunen sterk de recente beslissing van het Environmental Protection Agency om het veilig toelaatbare niveau van deze stoffen in water te verlagen,” zei Leonardo Trasande in een persbericht, die kinderarts is aan NYU Langone en een van de auteurs van de studie.

“Op basis van onze schattingen zijn de kosten van het aanpakken van de verontreiniging en het vervangen van deze klasse van chemische stoffen door veiliger alternatieven uiteindelijk gerechtvaardigd als je de enorme economische en medische risico’s van het laten voortduren van deze stoffen in het milieu in aanmerking neemt,” voegde Trasande er in zijn verklaring aan toe (bronnen: Forbes, Newatlas, The Hill).

Originele studie: Obsekov V, Kahn LG, Trasande L. Leveraging systematic reviews to explore disease burden and costs of per- and polyfluoroalkyl substance exposures in the united states. Expo Health. Published online July 26, 2022.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.