Hoofdpagina » Nieuws » Cardio verlaagt risico hartziekten, krachttraining niet, combinatie meest optimaal

Cardio verlaagt risico hartziekten, krachttraining niet, combinatie meest optimaal

Onderzoekers hebben ontdekt dat aerobe lichaamsbeweging (ook wel cardio genoemd) en een combinatie van aerobe en krachttraining het risico op hart- en vaatziekten bij mensen met overgewicht of obesitas kunnen verlagen. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het gerenommeerde blad European Heart Journal.

In deze gerandomiseerde gecontroleerde studie werden 406 deelnemers verdeeld in vier groepen: een groep die alleen aerobe training deed, een groep die alleen krachttraining deed, een groep die beide deed en een controlegroep die geen training deed. De trainingen vonden drie keer per week plaats gedurende één jaar.

De onderzoekers keken naar veranderingen in de risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals bloeddruk, cholesterol en lichaamsvet. Ze ontdekten dat zowel de aerobe trainingsgroep als de gecombineerde trainingsgroep een significant lagere score hadden voor het risico op hart- en vaatziekten na één jaar, in vergelijking met de controlegroep en de krachttrainingsgroep.

Aerobe oefeningen zijn activiteiten die de hartslag verhogen en zuurstofopname stimuleren, zoals hardlopen, fietsen en zwemmen. Na één jaar trainen bleek dat zowel de groep die alleen aan cardio deed (zoals hardlopen) als de groep die een combinatie van cardio- en krachttraining deed een significante daling liet zien in de risicoscore voor hart- en vaatziekten, die bestond uit bloeddruk, glucose, LDL-cholesterol en lichaamsvetpercentage.

De resultaten van dit onderzoek tonen duidelijk aan dat regelmatige aerobe cardio oefeningen, zoals hardlopen, fietsen en zwemmen, het risico op hart- en vaatziekten kunnen verlagen. Krachttraining daarentegen bleek op zichzelf niet tot een verlaagd risico te leiden. Echter, de combinatie van zowel cardio als krachttraining samen had het meest gunstige effect en bood de beste bescherming tegen deze ziekten. Dit benadrukt het belang van zowel aerobe als anaerobe training voor een optimale gezondheid. De onderzoekers concluderen dan ook dat een gecombineerde aanpak van cardio en krachttraining de meest effectieve preventie biedt tegen hart- en vaatziekten bij mensen met overgewicht of obesita (Examine).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.