Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van aubergine

De voedingswaarde van aubergine

Voedingswaardetabel van aubergine per 100 gram:

Per 100 g / ml Aubergine ADH*
kcal 20 1,00%
Kj 84 1,00%
Water (g) 93 4,65%
Eiwit (g) 1 1,79%
Koolhydraten (g) 3 1,15%
Suiker (g)
Vet (g)
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 2 5,71%
A (mg)
B1 (mg) 0,04 3,64%
B2 (mg) 0,05 3,33%
B3 (mg) 0,65 4,06%
B5 (mg) 0,28 5,60%
B6 (mg) 0,07 4,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 18 6,00%
B12 (ug)
C (mg) 10 13,33%
D (ug)
E (mg)
Vitamine K (ug) 6,1 5,08%
Natrium (mg) 2 0,20%
Kalium (mg) 200 5,71%
Calcium (mg) 10 1,00%
Fosfor (mg) 12 1,50%
IJzer (mg) 0,5 6,25%
Jodium (ug) 1 0,67%
Magnesium (mg) 10 3,33%
Koper (mg) 0,01 1,11%
Selenium (ug) 1 1,82%
Zink (mg) 0,16 1,07%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over aubergines
In China en India is de aubergineplant al duizenden jaren bekend. Wij kennen deze groente vooral als paarse soort, maar aubergines zijn er in vele kleuren variërend van wit en roze tot donkerpaars of een combinatie hiervan. Er worden ook bolvormige aubergines geteeld: de bambino.

Herkomst en groeiwijze
De aubergine is een vruchtgroente. De aubergineplant is een nachtschadeachtige, net zoals de aardappel, de paprika en de tomaat. De bloemen en bladeren bevatten kleine hoeveelheden van de giftige stof solanine. De aubergine houdt van warmte en groeit alleen in aangename temperaturen.

Verkrijgbaar
De zon aanbiddende aubergine komt oorspronkelijk zeker niet van Nederlandse bodem. Inmiddels worden ze hier in verwarmde kassen wel op grote schaal geteeld en zijn daardoor het hele jaar door te koop. Enkele rassen kunnen in de zomermaanden in onverwarmde kassen worden geteeld. Deze blijven meestal wat kleiner. Qua milieubelasting is het beter om een aubergine uit Spanje te kopen dan één uit Nederland.

Aubergines moeten bij de koop een gladde schil hebben met een mooie glans. Het kroontje dient frisgroen te zijn. Bij een lichte vingerdruk veert de aubergine wat terug. Hoe groter een aubergine is, hoe ouder de vrucht en hoe meer pitjes ze bevat en juist de pitjes maken de aubergine bitter

Bewaren
Aubergines houden niet van kou, dus liever niet in de koelkast bewaren, maar op een donkere, koele plaats. Dan is de groente 5 tot 7 dagen houdbaar.

Toepassing
Aubergines zijn enorm veelzijdig en passen binnen de smaak van uiteenlopende gerechten. Zo is er uit elk land wel een traditioneel gerecht te noemen, waarin de aubergine een grote rol speelt. De groente doet het goed in verschillende mediterrane en oosterse gerechten met stevige smaakmakers als groene kruiden en knoflook. Bekende gerechten zijn moussaka en ratatouille. Door aubergines te grillen komt de mooie smaak nog beter uit. Lekker als alternatieve pizzabodem. Of maak eens een auberginebootje van een halve (in de lengte doorgesneden) aubergine gevuld met rundergehakt en tomaat. De groente doet het ook goed in tapenade en smeersels zoals baba ganoush.

Wist je dat:

  • Je aubergine beter niet rauw kunt eten vanwege de giftige stof solanine?
  • Vanwege de wat sponsachtige structuur de aubergine vaak wordt gebruikt als vleesvervanger? Wel is de voedingswaarde niet vergelijkbaar met die van vlees of peulvruchten.
  • De naam aubergine is afgeleid van het Engelse woord ‘eggplant’? De aubergine wordt daarom ook wel ‘eierplant’ of ‘eiervrucht’ genoemd. Wilde aubergines hebben namelijk de vorm van een kippenei.
  • Het Turkse gerecht ‘Imam bayildi’ (de flauwgevallen imam) bol staat van aubergine én olijfolie?
  • De Italianen 10 kilo per persoon per jaar aan aubergines eten? Ter vergelijking: in Nederland wordt gemiddeld maar één keer een gerecht met aubergine gegeten per huishouden per jaar!

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van aubergine
In de buitenlaag van aubergines zitten veel actieve plantenstoffen, zoals anthocyaninen. Een anthocyanine die erg veel in aubergine voorkomt is nasunine. Deze stof kan het oxideren van vetten in cellen tegengaan en daarmee onze huid en ons brein jong houden (1). Nasunine kan ook beschermend werken op het hart (2). Nasunine blijkt ijzer aan zich te kunnen binden en op die manier het lichaam tegen oxidatie te beschermen. (3).

Het is aan te raden aubergines goed te verwarmen, omdat zo de biobeschikbaarheid van de antioxidanten sterk wordt vergroot (4).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Noda Y, Kneyuki T, Igarashi K, Mori A, Packer L. Antioxidant activity of nasunin, an anthocyanin in eggplant peels. Toxicology. 2000; 148(2-3):119-23.

(2) Das S, Raychaudhuri U, Falchi M, Bertelli A, Braga PC, Das DK. Cardioprotective properties of raw and cooked eggplant (Solanum melongena L). Food & function. 2011; 2(7):395-9.

(3) Noda Y, Kaneyuki T, Igarashi K, Mori A, Packer L. Antioxidant activity of nasunin, an anthocyanin in eggplant. Research communications in molecular pathology and pharmacology. 1998; 102(2):175-87.

(4) Lo Scalzo R, Fibiani M, Mennella G. Thermal treatment of eggplant (Solanum melongena L.) increases the antioxidant content and the inhibitory effect on human neutrophil burst. Journal of agricultural and food chemistry. 2010; 58(6):3371-9.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.