Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van kersen

De voedingswaarde van kersen

Voedingswaardetabel van kersen per 100 gram:

Per 100 g / ml Kersen ADH*
kcal 54 2,70%
Kj 228 2,71%
Water (g) 84,9 4,25%
Eiwit (g) 0,5 0,89%
Koolhydraten (g) 12 4,62%
Suiker (g) 11,5
Vet (g) 0,1 0,14%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g) 0,1
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 1,5 4,29%
A (mg) 0,01 1,11%
B1 (mg) 0,02 1,82%
B2 (mg) 0,02 1,33%
B3 (mg) 0,15 0,94%
B5 (mg) 0,2 4,00%
B6 (mg) 0,03 2,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 4 1,33%
B12 (ug)
C (mg) 5 6,67%
D (ug)
E (mg) 0,2 2,00%
Vitamine K (ug) 2,1 1,75%
Natrium (mg)
Kalium (mg) 240 6,86%
Calcium (mg) 10 1,00%
Fosfor (mg) 30 3,75%
IJzer (mg) 0,4 5,00%
Jodium (ug) 0,2 0,13%
Magnesium (mg) 10 3,33%
Koper (mg) 0,1 11,11%
Selenium (ug)
Zink (mg) 0,1 0,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over kersen
Kersen kennen we als echt zomerfruit. Kersen vallen onder de steenvruchten. Alleen in juni en juli komt dit ronde, kleine fruit uit Nederland en kunnen we genieten van de zoete smaak en het rode vruchtvlees.

Herkomst en groeiwijze
Er zijn twee varianten kersen: de zoete en de zure kers. Beide soorten behoren tot de rozenfamilie. De zure kers wordt vooral voor industriële doeleinden geteeld, de zoete kers is bedoeld voor de verse fruitconsumptie. De leverancier van de geliefde zoete kers is een boom die wel 20 meter hoog kan worden. De boom bloeit tussen april en mei met witte bloesem, waaruit de kersen zich ontwikkelen. De oorsprong van de zure kers ligt in  Zuidwest-Europa en Azië. In Nederland komt deze kers niet voor. De Amarena kers uit Italië stamt af van de zure kers.

Verkrijgbaar
Kersen zijn het lekkerst in juni en juli. Dan komen de vruchten uit Nederland, vooral uit de Betuwe. Wees er snel bij, want kersen uit ons land zijn dus relatief kort te koop. De rest van het jaar komen de kersen uit Griekenland, Spanje en Canada. Als je ze koopt, let er dan op dat het schilletje strak en glanzend is. Kersen mogen niet beschadigd zijn. Een beschadigd exemplaar steekt andere kersen gemakkelijk aan.

We kunnen naast verse kersen ook ingeblikte (gesuikerde) exemplaren kopen, vaak bedoeld als onderdeel voor taart. Kersen worden ook in glas verkocht, vaak met flink wat toegevoegd zoetmiddel. Steeds vaker zijn er ook ingevroren varianten verkrijgbaar, die doorgaans gunstig zijn geprijsd.

Bewaren
Consumeer kersen bij voorkeur op de dag waarop je ze koopt. Op een koele plaats blijven de vruchten 3 tot 5 dagen goed, maar wel gaat de smaak wat achteruit. Kersen zijn ook geschikt om in te vriezen. Verwijder dan vooraf de pitten. Kersen die worden bewaard met de steeltjes aan de vrucht blijven langer vers.

Toepassing
Kersen zijn vrij klassieke vruchten en nemen een belangrijke plaats in binnen allerlei gerechten. Denk aan wafels, kersenbonbons, kersenlikeur en monchoutaart. Ook bij de schwarzwalder, een slagroomtaart met chocolade, worden kersen gebruikt. Kersen zijn lekker om zo uit het vuistje te eten, maar ook zeer geschikt om jam of compote van te maken. Wie wel eens zelf ijs maakt, kan hieraan wat kersen toevoegen. Verder smaken kersen lekker in een salade of met ontbijtproducten. Van kersen kan je ook kleine bonbonnetjes maken door ze in gesmolten pure chocola te dopen.

Wist je dat:

  • De zoete kers in België bekend staat als ‘kriek’ waar onder andere bier van gemaakt wordt?
  • Het eten van kersen een eeuwenoude verzachting is tegen kwalen die verband houden met jicht?
  • De uitdrukking ‘kersvers’ niks te maken heeft met de kers zelf?
  • In Limburg een wilde variant van de zoete kers voorkomt: de ‘boskriek’?
  • Turkije de grootste kersenexporteur ter wereld is?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van kersen
Volgens onderzoekers werken kersen krachtig tegen jicht, reuma en artritis (1). Kersen werken daarnaast ook tegen verzuring van het lichaam en van de spieren (2, 3).

Kersen bevatten vele antioxidanten, die kunnen bijdragen aan het verminderen van ontstekingen (4). Een studie stelde vast dat proefpersonen sterk verlaagde ontstekingswaarden in het bloed hadden, nadat ze een maand lang elke dag 280 gram kersen hadden gegeten (5).

In kersen komt relatief veel melatonine voor, waardoor het eten van dit fruit het inslapen positief kan beïnvloeden (6).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Kuehl KS, Elliot DL, Sleigh AE, Smith JL. Efficacy of Tart Cherry Juice to Reduce Inflammation Biomarkers among Women with Inflammatory Osteoarthritis (OA). . 2012; 1(1).

(2) Zhang Y, Neogi T, Chen C, Chaisson C, Hunter DJ, Choi HK. Cherry consumption and decreased risk of recurrent gout attacks. Arthritis and rheumatism. 2012; 64(12):4004-11.

(3) Kuehl KS, Perrier ET, Elliot DL, Chesnutt JC. Efficacy of tart cherry juice in reducing muscle pain during running: a randomized controlled trial. J Int Soc Sports Nutr. 2010; 7(1):17-.

(4) Matias AA, Rosado-Ramos R, Nunes SL. Protective Effect of a (Poly)phenol-Rich Extract Derived from Sweet Cherries Culls against Oxidative Cell Damage. Molecules (Basel, Switzerland). 2016; 21(4):406.

(5) Kelley DS, Rasooly R, Jacob RA, Kader AA, Mackey BE. Consumption of Bing sweet cherries lowers circulating concentrations of inflammation markers in healthy men and women. The Journal of nutrition. 2006; 136(4):981-6.

(6) Howatson G, Bell PG, Tallent J, Middleton B, McHugh MP, Ellis J. Effect of tart cherry juice (Prunus cerasus) on melatonin levels and enhanced sleep quality. European journal of nutrition. 2012; 51(8):909-16.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.