Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van kersen

De voedingswaarde van kersen

Voedingswaardetabel van kersen per 100 gram:

Per 100 g / ml Kersen ADH*
kcal 54 2,70%
Kj 228 2,71%
Water (g) 84,9 4,25%
Eiwit (g) 0,5 0,89%
Koolhydraten (g) 12 4,62%
Suiker (g) 11,5
Vet (g) 0,1 0,14%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g) 0,1
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 1,5 4,29%
A (mg) 0,01 1,11%
B1 (mg) 0,02 1,82%
B2 (mg) 0,02 1,33%
B3 (mg) 0,15 0,94%
B5 (mg) 0,2 4,00%
B6 (mg) 0,03 2,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 4 1,33%
B12 (ug)
C (mg) 5 6,67%
D (ug)
E (mg) 0,2 2,00%
Vitamine K (ug) 2,1 1,75%
Natrium (mg)
Kalium (mg) 240 6,86%
Calcium (mg) 10 1,00%
Fosfor (mg) 30 3,75%
IJzer (mg) 0,4 5,00%
Jodium (ug) 0,2 0,13%
Magnesium (mg) 10 3,33%
Koper (mg) 0,1 11,11%
Selenium (ug)
Zink (mg) 0,1 0,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over kersen
Kersen zijn typisch zomerfruit en vallen onder de steenvruchten. Deze ronde, kleine vruchten met sappig vruchtvlees zijn alleen in juni en juli volop verkrijgbaar uit Nederland. Gedurende deze korte periode kunnen we genieten van hun zoete smaak en rode vruchtvlees.

Herkomst en groeiwijze
Er zijn twee hoofdvarianten kersen: de zoete kers (Prunus avium) en de zure kers (Prunus cerasus). Beide behoren tot de rozenfamilie. Zoete kersen worden voornamelijk vers gegeten en komen van een boom die tot wel 20 meter hoog kan worden. Deze boom bloeit in april en mei met prachtige witte bloesem, waarna de kersen zich ontwikkelen. De oorsprong van de zure kers, ook wel bekend als morel, ligt in Zuidwest-Europa en Azië. Deze kersensoort wordt voornamelijk voor industriële doeleinden geteeld, zoals voor het maken van jam, gebak, en het beroemde Belgische kriekbier. De Amarena kers uit Italië is een bekende variant van de zure kers.

Verkrijgbaar

Kersen zijn het lekkerst en meest vers in juni en juli, wanneer ze uit Nederland komen, vooral uit de Betuwe. Wees er snel bij, want Nederlandse kersen zijn slechts kort verkrijgbaar. Buiten het Nederlandse seizoen komen kersen voornamelijk uit Griekenland, Spanje en Canada. Bij het kopen van kersen is het belangrijk om te letten op een strak en glanzend schilletje zonder beschadigingen, omdat beschadigde kersen snel bederven.

Naast verse kersen zijn er ook ingeblikte of in glas verkochte kersen, vaak met toegevoegd suiker of zoetmiddel, vooral gebruikt voor desserts zoals taarten. Ingevroren kersen zijn ook steeds vaker beschikbaar en zijn meestal gunstig geprijsd.

Bewaren
Kersen zijn het lekkerst als ze dezelfde dag nog gegeten worden. Op een koele plaats blijven ze 3 tot 5 dagen goed, hoewel de smaak dan iets kan verminderen. In de koelkast kunnen ze iets langer bewaard worden. Kersen zijn ook geschikt om in te vriezen; verwijder hiervoor eerst de pitten. Kersen die met de steeltjes nog aan de vrucht bewaard worden, blijven langer vers.

Toepassing
Kersen zijn veelzijdig en worden in tal van gerechten gebruikt. Ze zijn heerlijk om zo uit het vuistje te eten, maar ook perfect voor jam, compote, of als topping op desserts zoals monchoutaart en Schwarzwalder Kirschtaart. In hartige gerechten, zoals bij wild, zijn kersen een verrassende smaakmaker. Ze kunnen zelfs in zelfgemaakt ijs of chocoladedesserts verwerkt worden. Kersen zijn ook ideaal voor het maken van kersenlikeur en bonbons.

Wist je dat:

  • De zure kers, in België bekend als ‘kriek’, wordt gebruikt voor kriekbier? Vaak wordt een zoetstof toegevoegd om de zure smaak te verzachten.
  • Het eten van kersen een eeuwenoude verzachting is tegen kwalen die verband houden met jicht?
  • De uitdrukking ‘kersvers’ niks te maken heeft met de kers zelf?
  • In Limburg een wilde variant van de zoete kers voorkomt: de ‘boskriek’?
  • Turkije de grootste kersenexporteur ter wereld is?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van kersen
Volgens onderzoekers werken kersen krachtig tegen jicht, reuma en artritis (1). Kersen werken daarnaast ook tegen verzuring van het lichaam en van de spieren (2, 3).

Kersen bevatten vele antioxidanten, die kunnen bijdragen aan het verminderen van ontstekingen (4). Een studie stelde vast dat proefpersonen sterk verlaagde ontstekingswaarden in het bloed hadden, nadat ze een maand lang elke dag 280 gram kersen hadden gegeten (5).

In kersen komt relatief veel melatonine voor, waardoor het eten van dit fruit het inslapen positief kan beïnvloeden (6).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Kuehl KS, Elliot DL, Sleigh AE, Smith JL. Efficacy of Tart Cherry Juice to Reduce Inflammation Biomarkers among Women with Inflammatory Osteoarthritis (OA). . 2012; 1(1).

(2) Zhang Y, Neogi T, Chen C, Chaisson C, Hunter DJ, Choi HK. Cherry consumption and decreased risk of recurrent gout attacks. Arthritis and rheumatism. 2012; 64(12):4004-11.

(3) Kuehl KS, Perrier ET, Elliot DL, Chesnutt JC. Efficacy of tart cherry juice in reducing muscle pain during running: a randomized controlled trial. J Int Soc Sports Nutr. 2010; 7(1):17-.

(4) Matias AA, Rosado-Ramos R, Nunes SL. Protective Effect of a (Poly)phenol-Rich Extract Derived from Sweet Cherries Culls against Oxidative Cell Damage. Molecules (Basel, Switzerland). 2016; 21(4):406.

(5) Kelley DS, Rasooly R, Jacob RA, Kader AA, Mackey BE. Consumption of Bing sweet cherries lowers circulating concentrations of inflammation markers in healthy men and women. The Journal of nutrition. 2006; 136(4):981-6.

(6) Howatson G, Bell PG, Tallent J, Middleton B, McHugh MP, Ellis J. Effect of tart cherry juice (Prunus cerasus) on melatonin levels and enhanced sleep quality. European journal of nutrition. 2012; 51(8):909-16.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.