Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van radicchio

De voedingswaarde van radicchio

Voedingswaardetabel van radicchio per 100 gram:

Per 100 g / ml Rode sla (Radicchio) ADH*
kcal 18 0.90%
Kj 76 0.90%
Water (g) 96 4.80%
Eiwit (g) 1.3 2.32%
Koolhydraten (g) 2.3 0.88%
Suiker (g)
Vet (g) 0.2 0.29%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g) 0.1
Omega 6 (g)
Omega 3 (g) 0.1
Cholesterol (mg)
Vezels (g)
A (mg) 1 111.11%
B1 (mg) 0.02 1.82%
B2 (mg) 0.03 2.00%
B3 (mg) 0.25 1.56%
B5 (mg) 0.3 6.00%
B6 (mg) 0.05 3.33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 60 20.00%
B12 (ug)
C (mg) 8 10.67%
D (ug)
E (mg) 0.2 2.00%
Vitamine K (ug) 255 212.50%
Natrium (mg) 25 2.50%
Kalium (mg) 187 5.34%
Calcium (mg) 33 3.30%
Fosfor (mg) 28 3.50%
IJzer (mg) 1.2 15.00%
Jodium (ug) 2.5 1.67%
Magnesium (mg) 13 4.33%
Koper (mg) 0.35 38.89%
Selenium (ug) 0.9 1.64%
Zink (mg) 0.62 4.13%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over radicchio
Radicchio is nauw verwant aan witlof, maar lijkt er uiterlijk niet op. Het heeft wel hetzelfde bittertje. De soort wordt ook wel ‘roodlof’ genoemd, wat onjuist is. Roodlof heeft dezelfde kleuren als radicchio maar lijkt qua vorm juist wél op witlof.

Er zijn verschillende rassen maar de meeste bekende is de radicchio rosso. Deze groente lijkt op ijsbergsla maar heeft een donkerrood, wit dooraderd blad. De structuur van het blad is zeer stevig en knapperig. Radicchio wordt voornamelijk geteeld in Italië. In Nederland is het niet zo’n bekende groente, in Zuid-Europa des te meer.

Verkrijgbaar
De groente is van juni tot ongeveer december verkrijgbaar uit Nederland. Als je radicchio koopt, kijk dan of de krop stevig is en de bladeren er fris uitzien en geen bruine randjes hebben. Of verwijder voor gebruik de bruine bladeren van de krop.
Radicchio heeft nog geen vaste plaats in de supermarkt, maar we zien de groente wel steeds vaker opduiken. Bij groentezaken heb je meer kans evenals bij biologische winkels. Radicchio is goed houdbaar in de koelkast.

Toepassing
Vooral in Italië is radicchio alom bekend. Radicchio is zowel rauw als verwarmd te gebruiken. Door het mooie kleurpatroon doet de groente het goed in salades en voorgerechten. Maar dankzij de stevige structuur kan je de groente ook grillen. Of snijd de krop in fijne reepjes en schep wat door de stamppot of roerbak het met andere groenten.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: