Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van tijgernoten (chufa)

De voedingswaarde van tijgernoten (chufa)

Voedingswaardetabel van tijgernoten (chufa) per 100 gram:

Per 100 g / ml Tijgernoten (chufa) ADH*
kcal 456 22,80%
Kj 1900 22,62%
Water (g) 4,1 0,21%
Eiwit (g) 4,1 7,32%
Koolhydraten (g) 49,7 19,12%
Suiker (g) 15,5
Vet (g) 26,8 38,29%
Verzadigd (g) 5,1
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 10,8 30,86%
A (mg) 0,21 23,33%
B1 (mg)
B2 (mg)
B3 (mg)
B5 (mg)
B6 (mg)
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg) 7,3 9,73%
D (ug) 0,42 4,20%
E (mg) 0,74 7,40%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)
Kalium (mg) 486 13,89%
Calcium (mg) 100 10,00%
Fosfor (mg) 219 27,38%
IJzer (mg) 4,21 52,63%
Jodium (ug)
Magnesium (mg) 94 31,33%
Koper (mg) 0,92 102,22%
Selenium (ug)
Zink (mg) 2 13,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over chufa (tijgernoten)
De tijgernoot wordt ook wel ‘aardamandel’ of ‘knolcyperus’ genoemd. Het is een plant die, ondanks de naam geen noten draagt, maar waarvan wij de knolletjes eten. Deze groeien onderaan lange, slanke wortelstokken. De Spaanse benaming is ‘chufa’ en zo staan de knolletjes bij ons ook wel bekend.

Herkomst en groeiwijze
De tijgernoot behoort tot de familie van de cypergrassen. Dit is een kruidenfamilie met op gras lijkende gewassen. De plant groeit goed in warme gebieden en wordt maximaal 80 cm hoog. De knollen zijn al eeuwenlang populair in Zuid-Europa, maar ook in Nederland worden tijgernoten steeds meer gegeten. Arabieren hebben de knolletjes in de achtste eeuw meegenomen richting Spanje van waaruit ze zich door Europa hebben verspreid.

De bruine knolletjes groeien onder de grond aan lange wortelstokken. Na de oogst worden de bolletjes gewassen en maanden gedroogd. Hierna zijn ze klaar om geconsumeerd te worden. Omdat ze qua uiterlijk en smaak lijken op noten is al snel de naam ‘tijgernoot’ ontstaan, maar eigenlijk zijn het dus knolletjes en daarmee vallen ze onder de groenten. Mensen met een notenallergie kunnen dus gerust tijgernoten eten.

Verkrijgbaar
Tijgernoten zijn verkrijgbaar in biologische supermarkten en gespecialiseerde winkels. Ook online zijn ze te bestellen. Naast noten zijn er ook tijgernotenmeel en -crackers te koop.

Bewaren
Bewaar tijgernoten goed droog en afgesloten.

Toepassing
De smaak van tijgernoten heeft wel wat weg van hazelnoten of amandelen en ze zijn erg knapperig. Sommige mensen vinden ze smaken naar tamme kastanjes. Gepelde tijgernoten zijn lekker als tussendoortje. In een gerecht kunnen ze worden gegeten als   vervanger van (andere) noten. Door de nootjes op een laag vuur te roosteren komt de diepe smaak nog meer naar voren.

Ongepelde tijgernoten moet je voor gebruik tussen de 12 en 24 uur weken. Hierna kunnen ze dienen als ontbijt of door muesli worden verwerkt. Van geweekte tijgernoten kan ook gemakkelijk plantaardige melk worden gemaakt.

Wist je dat:

  • Bij de teelt van onder andere aardappelen en mais de tijgernoot als hardnekkig onkruid wordt gezien?
  • Tijgernoten populair zijn bij vissers? Ze worden voornamelijk gebruikt bij het vissen op karpers.
  • Biologische tijgernoten voornamelijk uit Afrika komen?
  • Sommige Afrikaanse volkeren vroeger voor 80% op tijgernoten leefden?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van tijgernoten (chufa)
Onze voorouders geloofden dat chufa’s het liefdesleven konden verbeteren. Moderne onderzoeken lijken dit te bevestigen (1). Zo kan deze ‘noot’ het gehalte aan testosteron in het bloed laten stijgen.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Allouh MZ, Daradka HM, Abu Ghaida JH. Influence of Cyperus esculentus tubers (tiger nut) on male rat copulatory behavior. BMC complementary and alternative medicine. 2015; 15:331.