web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van tijgernoten (chufa)

De voedingswaarde van tijgernoten (chufa)

Voedingswaardetabel van tijgernoten (chufa) per 100 gram:

Per 100 g / ml Tijgernoten (chufa) ADH*
kcal 456 22,80%
Kj 1900 22,62%
Water (g) 4,1 0,21%
Eiwit (g) 4,1 7,32%
Koolhydraten (g) 49,7 19,12%
Suiker (g) 15,5
Vet (g) 26,8 38,29%
Verzadigd (g) 5,1
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 10,8 30,86%
A (mg) 0,21 23,33%
B1 (mg)
B2 (mg)
B3 (mg)
B5 (mg)
B6 (mg)
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg) 7,3 9,73%
D (ug) 0,42 4,20%
E (mg) 0,74 7,40%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)
Kalium (mg) 486 13,89%
Calcium (mg) 100 10,00%
Fosfor (mg) 219 27,38%
IJzer (mg) 4,21 52,63%
Jodium (ug)
Magnesium (mg) 94 31,33%
Koper (mg) 0,92 102,22%
Selenium (ug)
Zink (mg) 2 13,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over chufa (tijgernoten)
De tijgernoot, ook wel aardamandel of knolcyperus genoemd, is een plant die, ondanks de naam doet vermoeden, geen noten draagt maar waarvan wij de knollen eten. Deze groeien onder lange, slanke wortelstokken. De Spaanse benaming is ‘chufa’ en zo staan de knolletjes ook wel bij ons bekend.

Herkomst en groeiwijze
De tijgernoot behoort tot de familie van de cypergrassen. Dit is een kruidenfamilie met op gras lijkende gewassen. De plant groeit goed in warme gebieden en wordt maximaal 80 cm hoog. Vandaar dat de knollen al eeuwenlang populair zijn in Zuid-Europa, maar in Nederland worden tijgernoten ook steeds meer gegeten.
Arabieren hebben de knolletjes in de achtste eeuw meegenomen richting Europa. Dit begon in Spanje, waarna tijgernoten zich verder hebben verspreid.

De bruine knolletjes groeien onder de grond aan lange wortelstokken. Na de oogst worden de bollen gewassen en maanden gedroogd. Hierna zijn ze klaar om geconsumeerd te worden.
Omdat de textuur, het uiterlijk en de smaak lijkt op noten is al snel de naam ‘tijgernoot’ ontstaan en denken mensen dat het om een notensoort gaat. Maar eigenlijk zijn het dus knollen die we eten en vallen ze daarmee onder de groenten. Mensen met een notenallergie kunnen dus gerust tijgernoten eten.

Verkrijgbaar
Tijgernoten zijn verkrijgbaar in biologische supermarkten en gespecialiseerde winkels. Ook online zijn ze te bestellen. Naast noten zijn er ook tijgernotenmeel- en crackers verkrijgbaar.

Bewaren
Bewaar tijgernoten goed droog en afgesloten.

Toepassing
De smaak van tijgernoten heeft wel wat weg van hazelnoten of amandelen en ze zijn erg knapperig. Sommige mensen vinden ze smaken naar tamme kastanjes.  Gepelde tijgernoten doen het prima als tussendoortje en kunnen zo gegeten worden of in een gerecht dienen ter vervanging van (andere) noten. Door de nootjes op laag vuur te roosteren komt de diepe smaak nog meer naar voren.
Ongepelde tijgernoten moeten eerst geweekt worden voor gebruik, vaak variërend tussen de 12 en 24 uur.  Hierna kunnen ze dienen als ontbijt, of door de muesli worden verwerkt. Ook kan er van geweekte tijgernoten gemakkelijk plantaardige melk worden gemaakt.

Weetjes/Wist je dat:

  • Bij de teelt van onder andere aardappelen en mais de tijgernoot als hardnekkig onkruid wordt gezien?
  • Tijgernoten enorm populair zijn in de visserij? Ze worden voornamelijk gebruikt voor het vangen van karpers.
  • De biologische tijgernoten voornamelijk uit Afrika komen?
  • Afrikaanse volkeren vroeger voor 80% op tijgernoten leefden?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van tijgernoten (chufa)
Onze voorouders geloofden dat chufa’s het liefdesleven konden verbeteren. Moderne onderzoeken lijken dit te bevestigen (1). Zo kan deze noot het gehalte aan testosteron in het bloed laten stijgen.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Allouh MZ, Daradka HM, Abu Ghaida JH. Influence of Cyperus esculentus tubers (tiger nut) on male rat copulatory behavior. BMC complementary and alternative medicine. 2015; 15:331.