web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van zeezout

De voedingswaarde van zeezout

Voedingswaardetabel van zeezout per 100 gram:

Per 100 g Zeezout ADH*
kcal 0 0,00%
Kj 0 0,00%
Water (g) 0 0,00%
Eiwit (g) 0 0,00%
Koolhydraten (g) 0 0,00%
Suiker (g) 0
Vet (g) 0 0,00%
Verzadigd (g) 0
E.O.V. (g) 0
M.O.V. (g) 0
Omega 6 (g) 0
Omega 3 (g) 0
Cholesterol (mg) 0
Transvet (g) 0
Vezels (g) 0 0,00%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0 0,00%
B2 (mg) 0 0,00%
B3 (mg) 0 0,00%
B5 (mg) 0 0,00%
B6 (mg) 0 0,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 0 0,00%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0 0,00%
Vitamine K (ug) 0 0,00%
Natrium (mg) 33800 3380,00%
Kalium (mg) 56 1,60%
Calcium (mg) 51 5,10%
Fosfor (mg) 1 0,13%
IJzer (mg) 3 37,50%
Jodium (ug) 42 28,00%
Magnesium (mg) 37 12,33%
Koper (mg) 0,14 15,56%
Selenium (ug) 0 0,00%
Zink (mg) 0,08 0,53%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over zeezout
Zeezout is zout dat wordt gewonnen door de verdamping van zeewater. Het wordt vooral gebruikt als smaakmaker en conserveermiddel. De bewerkte varianten, keukenzout en tafelzout, bestaan uit slechts natrium en chloride. Dit zout kan beter vermeden worden. Het beste kan gekozen worden voor onbewerkt zout zoals zeezout, Himalayazout of Keltisch zeezout. Dit zout bevat mineralen die onder de elektrolyten vallen (1). Zout bevat geen calorieën, vetten, suikers en vitamines, maar wel mineralen. Keltisch zeezout is het meest mineraalrijk van alle zoutsoorten, maar bevat omgerekend per portie weinig jodium. Ongeveer 75% van de zoutinname eten we via bewerkte voedingsmiddelen zoals kant-en-klaar maaltijden (2). Mensen met hoge bloeddruk kunnen baat hebben bij het minderen van zout (3). Bij gezonde personen heeft het weglaten van zout geen noemenswaardig effect op de bloeddruk (4). Hoewel de overheid waarschuwt voor zoutgebruik, kan een recente analyse geen relatie vinden tussen cardiovasculaire ziekten en zoutgebruik (5). Op de lange termijn lijkt vooral suiker hart- en vaatproblemen te geven en niet zout (6) (7). Het eten van extreme hoeveelheden zout is geassocieerd met het ontstaan van maagkanker (8). Zoals met alle voedingsmiddelen bepaalt de dosis of iets schadelijk is of niet. Interessant is dat sommige onderzoekers melding maken van het feit dat een tekort aan zout kan leiden tot een verhoogd LDL-cholesterol (9), slaapproblemen (10), insulineresistentie (11) en cardiovasculaire klachten (12) (13). Zout bevat veel natrium. De mineralen en spoorelementen zitten in kleine hoeveelheden in onbewerkt zout. Voor grote hoeveelheden mineralen en spoorelement kan beter gekozen worden voor groenten, fruit en noten. Om het bovenstaande samen te vatten: teveel zout lijkt net zo slecht als te weinig. Bepaalde ziektebeelden kunnen het vermijden van zout vereisen. Voor gezonde personen kan zout met mate geen kwaad. De onbewerkte verdient zeker de voorkeur.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Drake S, Drake M. Comparison of salty taste and time intensity of sea and land salts from around the world . 2011; 26(1):25-34.

(2) Mattes RD, Donnelly D. Relative contributions of dietary sodium sources. Journal of the American College of Nutrition. 1991; 10(4):383-93.

(3) Weinberger MH. Salt sensitivity of blood pressure in humans. Hypertension (Dallas, Tex. : 1979). 1996; 27(3 Pt 2):481-90.

(4) He FJ, Li J, Macgregor GA. Effect of longer term modest salt reduction on blood pressure: Cochrane systematic review and meta-analysis of randomised trials. BMJ (Clinical research ed.). 2013; 346:f1325.

(5) Adler AJ, Taylor F, Martin N, Gottlieb S, Taylor RS, Ebrahim S. Reduced dietary salt for the prevention of cardiovascular disease. The Cochrane database of systematic reviews. 2014;

(6) DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH. Hypertension Due to Toxic White Crystals in the Diet: Should We Blame Salt or Sugar? Progress in cardiovascular diseases. 2016; 59(3):219-225.

(7) DiNicolantonio JJ, Lucan SC. The wrong white crystals: not salt but sugar as aetiological in hypertension and cardiometabolic disease. Open Heart. 2014; 1(1):e000167-.

(8) D’Elia L, Rossi G, Ippolito R, Cappuccio FP, Strazzullo P. Habitual salt intake and risk of gastric cancer: a meta-analysis of prospective studies. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland). 2012; 31(4):489-98.

(9) Graudal NA, Hubeck-Graudal T, Jurgens G. Effects of low sodium diet versus high sodium diet on blood pressure, renin, aldosterone, catecholamines, cholesterol, and triglyceride. The Cochrane database of systematic reviews. 2017; 4:CD004022.

(10) Vitiello MV, Prinz PN, Halter JB. Sodium-restricted diet increases nighttime plasma norepinephrine and impairs sleep patterns in man. The Journal of clinical endocrinology and metabolism. 1983; 56(3):553-6.

(11) Garg R, Williams GH, Hurwitz S, Brown NJ, Hopkins PN, Adler GK. Low-salt diet increases insulin resistance in healthy subjects. Metabolism: clinical and experimental. 2011; 60(7):965-8.

(12) O’Donnell MJ, Yusuf S, Mente A. Urinary sodium and potassium excretion and risk of cardiovascular events. JAMA. 2011; 306(20):2229-38.

(13) Taylor RS, Ashton KE, Moxham T, Hooper L, Ebrahim S. Reduced Dietary Salt for the Prevention of Cardiovascular Disease: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials (Cochrane Review) American Journal of Hypertension. 2011; 24(8):843-853.