Hoofdpagina » Nieuws » Hardlopen op muziek helpt tegen mentale vermoeidheid

Hardlopen op muziek helpt tegen mentale vermoeidheid

Een recent verschenen studie van de Universiteit van Edinburgh heeft aangetoond dat er bepaalde songs zijn die kunnen helpen tegen mentale vermoeidheid tijdens het hardlopen.

De prestaties van hardlopers die naar een zelfgekozen afspeellijst luisterden na het voltooien van  veeleisend denkwerk, waren op hetzelfde niveau als wanneer ze niet mentaal vermoeid waren, vond het onderzoek. De studie is de eerste die het effect onderzoekt van het luisteren naar muziek op het vermogen en de prestaties van duurlopen bij mentale vermoeidheid. Onderzoekers van de Moray House School of Education and Sport gebruikten twee tests om te bestuderen hoe het luisteren naar muziek de hardloopprestaties van achttien fitnessers beïnvloedde.

Interval lopen
Bij de ene proef werd gekeken naar de effecten op het interval-loopvermogen – afwisselend hardlopen met een hoge intensiteit en joggen met een lagere intensiteit – met een groep van negen lichamelijk actieve sporters, en bij de andere naar een 5 km duurloop met een groep van negen getrainde lopers. De groepen voltooiden een computer-gebaseerde cognitieve test van 30 minuten die hen in een mentaal vermoeide toestand bracht voor ze de hoge intensiteit oefening voltooiden. De lopers werden getest met en zonder zelfgekozen motiverende muziek.

Motiverende liedjes
De onderzoekers hielpen de deelnemers bij het kiezen van motiverende liedjes met een vragenlijst vóór de test, waarin hen gevraagd werd het ritme, de stijl, de melodie, het tempo, de klank en de beat van de muziek te beoordelen.

Een paar van de songs waar de proefpersonen naar luisterden waren Avicii’s hit ‘Addicted To You’ uit 2013, Kanye West’s ‘Power’, A$ap Rocky’s ‘Everyday’ en Survivor’s ‘Eye of the Tiger’. Hierdoor ontdekten de onderzoekers dat bij proefpersonen die aan interval training deden, de prestaties van degenen die naar deze songs luisterden groter waren dan die van degenen die niet luisterden tijdens het hardlopen.

Tijdens de oefening werden op meerdere punten de hartslag en de ervaren inspanning gemeten. Het team vergeleek de resultaten met deelnemers die het onderzoek ook hadden ondergaan, maar dan zonder mentaal veeleisende test vooraf en zonder het gebruik van muziek.

Loopvermogen
De onderzoekers ontdekten dat het interval loopvermogen bij de mentaal vermoeide fitnessers matig groter was met muziek dan zonder muziek, en hetzelfde was als wanneer de deelnemers niet mentaal vermoeid waren. De 5 km tijdritprestaties vertoonden ook kleine verbeteringen met zelfgekozen muziek tegenover geen muziek. De onderzoekers zeggen dat de positieve effecten van muziek mogelijk het gevolg zijn van een veranderde perceptie van inspanning bij het luisteren naar deuntjes.

Dr Shaun Phillips, van de Universiteit van Edinburgh’s Moray House School of Education and Sport, zei: “Mentale vermoeidheid is voor velen van ons een alledaags verschijnsel, en kan een negatieve invloed hebben op veel van onze dagelijkse activiteiten, waaronder lichaamsbeweging. Het vinden van veilige en effectieve manieren om deze negatieve invloed te verminderen is daarom nuttig. De bevindingen wijzen erop dat het luisteren naar zelfgekozen motiverende muziek een nuttige strategie kan zijn om actieve mensen te helpen bij het verbeteren van hun uithoudingsvermogen bij het hardlopen en hun prestaties bij mentale vermoeidheid. Dit positieve effect van zelfgekozen muziek zou mensen kunnen helpen om de kwaliteit en het gunstige effect van hun trainingssessies beter te handhaven.”

De conclusie
Het positieve effect van het luisteren naar muziek op de sportprestaties was vooral bij de intervalgroep groot, het verschil bij de 5 km duurloopgroep werd ook vastgesteld, maar was een stuk kleiner. Onderzoekers concluderen dat het luisteren naar zelfgekozen muziek in een mentaal vermoeide toestand  het negatieve effect van mentale vermoeidheid vermindert. Hierdoor verbetert de capaciteit en prestatie bij het duurlopen, waarschijnlijk doordat muziek de beleving van de inspanning verandert.

Als je de volledige studie wilt lezen, kun je deze hier vinden (Bron: The University of Edinburgh).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.