Hoofdpagina » Nieuws » Hoe meer je loopt, hoe lager je risico op overlijden, zelfs bij minder dan 5.000 stappen per dag

Hoe meer je loopt, hoe lager je risico op overlijden, zelfs bij minder dan 5.000 stappen per dag

Al tientallen jaren wordt stellig beweerd dat we minimaal 10.000 stappen per dag moeten zetten om gezond te blijven. Onderzoekers hebben pas gekeken of dit volgens de nieuwste studies nog wel klopt. Hieruit blijkt dat het aantal stappen tegen vroegtijdig overlijden bij nader inzien toch een stuk lager ligt. Minimaal 3967 stappen per dag lopen leidt al tot verlaging van het overlijdensrisico, terwijl 2337 stappen zetten het risico op hart- en vaatziekten al verlaagt. Uit deze analyse van gegevens van 226.889 personen uit 17 verschillende studies blijkt verder dat elke extra 500 tot 1000 stappen het sterftecijfer verder verlaagt. Opvallend is dat de gezondheidsvoordelen bleven toenemen voor mensen die zelfs 20.000 stappen per dag liepen, en er is nog geen bovengrens gevonden. De onderzoekers stellen dat slechts 4000 stappen per dag voldoende zijn om sterfgevallen aanzienlijk te verminderen. Meer dan een kwart van de wereldbevolking beweegt te weinig, wat een groeiend probleem is. Onvoldoende lichaamsbeweging is de vierde belangrijkste doodsoorzaak wereldwijd, verantwoordelijk voor 3,2 miljoen sterfgevallen per jaar.

Een omvangrijk onderzoek van de Europese Sociëteit voor Cardiologie heeft aangetoond dat meer lopen een positief effect heeft op je gezondheid en je levensverwachting. Interessant is dat je niet eens extreem veel hoeft te lopen om voordelen te zien. Minimaal 3.967 stappen per dag kunnen het algemene sterfterisico al verminderen, en voor hart- en vaatziekten zijn dat minimaal 2.337 stappen. Met elke extra 500 tot 1.000 stappen die je zet, worden de gezondheidsvoordelen zelfs nog groter.

Het onderzoek, dat gegevens analyseerde van bijna 227.000 mensen uit 17 verschillende studies wereldwijd, toonde aan dat er geen bovengrens is aan het aantal stappen dat je kunt zetten voor gezondheidsvoordelen. Dus zelfs als je 20.000 stappen per dag zet, blijf je de voordelen ervaren. Deze resultaten waren consistent ongeacht geslacht, leeftijd, en waar ter wereld mensen wonen.

Daarnaast onderstreept de studie het belang van lichamelijke activiteit in een tijd waarin velen een zittende levensstijl hebben. Onvoldoende lichaamsbeweging is wereldwijd de op drie na meest voorkomende doodsoorzaak. Vooral na de COVID-19 pandemie is het niveau van fysieke activiteit wereldwijd gedaald en nog niet hersteld.

Hoewel het onderzoek veelbelovend is, zijn er een paar kanttekeningen. Het was een observationele studie, wat betekent dat het niet per se bewijst dat meer lopen direct leidt tot een lager sterfterisico; het toont alleen een associatie. Bovendien waren de deelnemers over het algemeen al gezond en werden bepaalde factoren zoals ras en sociaaleconomische status niet meegenomen in de analyse (Bron: MedicalExpress).

Originele studie: Banach M, Lewek J, Surma S, et al. The association between daily step count and all-cause and cardiovascular mortality: a meta-analysis. European Journal of Preventive Cardiology. Published online August 9, 2023:zwad229.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.