Hoofdpagina » Nieuws » Wie snel loopt leeft wellicht 15-20 jaar langer dan anderen

Wie snel loopt leeft wellicht 15-20 jaar langer dan anderen

De pas erin houden is niet alleen goed voor hart en bloedvaten, het zegt ook iets over je algehele gezondheid. Het kan ervoor zorgen dat je meer kans hebt op een langer leven en dan maakt het niet uit hoeveel je weegt als je gaat wandelen, aldus een recente studie.

Mensen die sneller liepen leefden langer dan degenen die langzamer liepen, bleek uit het onderzoek waarbij bijna 475.000 mensen betrokken waren, waarvan de meesten tussen de 40-50 jaar waren bij aanvang van de studie.

‘Stevig wandelen’ werd gedefinieerd als wandelen met ten minste 3 mijl per uur, ofwel 100 stappen per minuut. De wandelsnelheid werd echter wel door de deelnemers zelf doorgegeven; zij moesten aangeven of hun tempo ‘langzaam, gemiddeld/rustig of stevig/snel’ was. De deelnemers die zeiden snel te lopen hadden een langere levensverwachting en dat gold voor iedereen met een BMI tussen de 20 en 40, aldus de studie, die is verschenen in Mayo Clinic Proceedings.

Volgens de onderzoekers wijst dit resultaat erop dat het algemene lichamelijke functioneren meer zegt over levensverwachting dan de BMI; iemand met een hoge BMI die wel fit is zou langer kunnen leven dan degenen die langzamer liepen.

Vrouwen die sneller wandelden hadden een gemiddelde levensverwachting van 87, tegen 72 voor vrouwen die langzaam liepen. Mannen die sneller liepen haalden gemiddeld 86 jaar, vergeleken met 65 jaar voor langzaam lopende mannen. Dat is een verschil van gemiddeld 15 jaar voor vrouwen en 20 jaar voor mannen.

Volgens de onderzoekers betekent dit dat sneller wandelen een vorm van laag-intensieve cardiotraining is en als je dit regelmatig doet versterk je daarmee je hart en verbeter je je conditie. Alles bij elkaar heeft snel lopen dus een positief fysiek effect op het lichaam en op de levensverwachting.

Preventie van obesitas

De bevindingen dragen bij aan het groeiende bewijs dat cardiovasculaire training enige bescherming kan bieden tegen de gezondheidsrisico’s van overgewicht of obesitas. Cardioloog dr. Nieca Goldberg van NYU Langone Health in de VS merkt op dat het doel om dagelijks 10.000 stappen te zetten op zich niets over de snelheid zegt. Ze denkt dat het goed zou zijn om niet alleen stappen te zetten, maar het tempo op te voeren.

Degenen die vooral zittend leven zouden er goed aan doen om sowieso met wandelen te beginnen, ook al is het langzaam, benadrukt zij. En daar komt ook nog de duur van de wandeling bij; het gaat niet alleen om snelheid.

Er wordt wel gewaarschuwd dat het verband tussen snel wandelen en langer leven wellicht niet in zijn geheel aan iemands fysieke gesteldheid kan worden toegeschreven. Het kan ook een optelsom zijn van verschillende factoren, waaronder psychische, die op zichzelf ook al gerelateerd zijn aan een langere levensverwachting.

Laag gewicht wordt gezien als hoog risico

Interessant is dat bleek dat de groep met de laagste levensverwachting niet de zwaarste deelnemers betrof, maar juist mensen met een BMI van lager dan 20 – aan de lage kant van een normaal gewicht. Toch hadden ook zij veel baat bij een snel looptempo. Volgens deskundigen komt dat doordat een hoog wandeltempo een duidelijke aanwijzing is van een gezond hart en goede ademhaling en de afwezigheid van ziekten en degeneratieve aandoeningen zoals botontkalking.

Het was al bekend dat een hogere intensiteit bij het sporten tot op zekere hoogte meer resultaat oplevert. Als je dat idee toepast op hoe je je leven lang loopt dan is het begrijpelijk dat je meer profiteert als je snel loopt dan als je evenveel tijd maar wel langzamer loopt. Tegelijkertijd zal je lichaam beter functioneren en meer energie hebben als je algemene gezondheid goed is en dat kan er weer voor zorgen dat je sneller loopt.

De kip-of-ei-vraag is dus niet zo interessant, want het komt erop neer dat meer en met hogere intensiteit bewegen altijd beter is, ongeacht waar je vandaan komt qua conditie en gezondheid, zeker als je verder ook gezonde keuzes maakt in je leven.

Volgens fitness expert Liz Jeneault kan snel lopen net zo effectief zijn als joggen of hardlopen, vooral als je heuvelopwaarts gaat (bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.