Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Is de kern van ananas eetbaar? En is dit gezond?

Is de kern van ananas eetbaar? En is dit gezond?

De harde schil van ananas bevat diepe putten, wat maakt dat je deze ruim moet afsnijden. Ook de stevige kern van ananas wordt door de meeste ruim weggesneden, terwijl dit hart van de ananas volgens sommigen juist het gezondste gedeelte is. Klopt dat? En is de kern eetbaar of moet hij worden weggegooid?

De kern is taaier en vezelrijker dan het vruchtvlees, maar kan volgens ananasfabrikant Dole prima gegeten worden. Zij raden aan om de ananaskern eerst te koken. Dit maakt het snijden en pureren makkelijker. Door deze puree te combineren met ananassap verrijk je smoothies, soepen en alcoholvrije zomercocktails. Je kunt het ook gebruiken om muesli te toppen of een sorbet te maken. Gepureerde ananaskern smaakt ook  heerlijk met yoghurt als dessert. En als je geen zin hebt om te koken, kun je de kern ongekookt raspen als salade topping.

Bevat de kern meer nutriënten dan het vruchtvlees?
Er zijn geen exacte metingen gedaan naar de vitamines en mineralen in het hart van de ananas, waardoor het onmogelijk is dit precies te vergelijken met het vruchtvlees van ananas. De kern van ananas is wel door meerdere onderzoekers geanalyseerd op de aanwezigheid van actieve plantenstoffen zoals bromelaïne. Extracten van ananaskernen van de soorten “Queen” als “Smooth cayenne” bevatten volgens een studie uit 2017 meer polyfenolen en bromelaïne dan extracten die gemaakt zijn van het vruchtvlees. In een wetenschappelijke review uit 2013 kwam naar voren dat Bromelaïne van nature voor komt in de stengel, kern, schil en kroon van ananassen. Volgens een studie uit 2015 in Indonesian Biomedical Journal levert het weken van de kern van de ananas aanzienlijke hoeveelheden bromelaïne op. Een onderzoek uit 2021 toonde aan dat de kern vol zit met antioxidanten, maar vergeleek dit helaas niet met het vruchtvlees. We weten dus dat de kern van een ananas actieve plantenstoffen met antioxidantkracht bevat en daardoor gunstig kan werken op je gezondheid.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.