Hoofdpagina » Nieuws » Kunstmatige zoetstof sucralose kan zorgen voor DNA-afbraak

Kunstmatige zoetstof sucralose kan zorgen voor DNA-afbraak

Recent is er weer een nagel aan de doodskist van zoetstoffen bij verschenen: sucralose blijkt volgens een studie in het lichaam te worden omgezet naar de genotoxische stof sucralose-6-acetaat. Genotoxisch wil zeggen dat de stof in staat is om DNA af te breken. Sucralose-6-acetaat blijkt ook al in kleine hoeveelheden in sucralose voor te komen. Volgens de EFSA is maximaal 0,15 mcg sucralose-6-acetaat per dag veilig, maar dit onderzoek toont aan dat deze drempel al wordt overschreven met slechts één drankje dat met sucralose is gezoet. Dit kan volgens de onderzoekers weer leiden tot een ‘lekkende darm’, waardoor er stoffen in de bloedbaan kunnen komen die er niet thuishoren, met alle gevolgen van dien. Los daarvan zouden de stoffen ook zorgen voor meer oxidatieve stress, ontsteking en carcinogeniteit in darmcellen. De laatste jaren komen er steeds meer negatieve effecten van kunstmatige zoetstoffen aan het licht, zoals ook de nadelige werking op de darmflora. Al met al kun je dus maar beter wegblijven bij kunstmatige zoetstoffen.

Nieuw onderzoek van de North Carolina State University suggereert dat sucralose, een veelgebruikte zoetstof, potentieel schadelijk kan zijn voor het menselijk DNA. De onderzoekers hebben ontdekt dat een stof genaamd sucralose-6-acetaat, die in de darmen wordt gevormd wanneer sucralose wordt ingenomen, genotoxisch is. Dit betekent dat het de capaciteit heeft om DNA af te breken. Daarnaast is deze stof ook in minimale hoeveelheden aangetroffen in sucralose zelf.

De studie plaatst dit in de context van Europese normen voor voedselveiligheid, waarbij de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) een drempelwaarde hanteert voor genotoxische stoffen van 0,15 microgram per persoon per dag. Volgens de onderzoekers overschrijdt een met sucralose gezoet drankje deze drempelwaarde al, zelfs voordat het effect van sucralose-6-acetaat dat in de darmen wordt geproduceerd, wordt meegerekend.

Naast het potentieel schadelijke effect op het DNA, bleek uit het onderzoek dat sucralose en sucralose-6-acetaat een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de darmen. Ze veroorzaakten een “lekkende darm”, wat betekent dat er kleine openingen in de darmwand ontstaan waardoor stoffen in het bloed kunnen lekken die normaal gesproken via de ontlasting het lichaam zouden verlaten.

Tot slot toonden de onderzoekers aan dat darmcellen die werden blootgesteld aan sucralose-6-acetaat een verhoogde genetische activiteit vertoonden gerelateerd aan oxidatieve stress, ontsteking en carcinogeniteit. Dit roept ernstige vragen op over de veiligheid van sucralose en geeft aan dat het tijd is om de regelgeving rond deze zoetstof te herzien. Het onderzoeksteam adviseert consumenten om producten met sucralose te vermijden (Bron: Scientias).

Originele studie: Schiffman SS, Scholl EH, Furey TS, Nagle HT. Toxicological and pharmacokinetic properties of sucralose-6-acetate and its parent sucralose: in vitro screening assays. Journal of Toxicology and Environmental Health, Part B. 2023;26(6):307-341.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.