Hoofdpagina » Nieuws » Meer winderigheid door plantaardig dieet blijkt te wijzen op gezonder darmmicrobioom

Meer winderigheid door plantaardig dieet blijkt te wijzen op gezonder darmmicrobioom

Een team van onderzoekers verbonden aan een groot aantal instellingen in Spanje heeft ontdekt dat de toename van winderigheid die mensen ervaren die overschakelen op een plantaardig dieet een aanwijzing is voor een gezonder microbioom in de darmen. In hun studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients, beschrijven de wetenschappers de experimenten die ze uitvoerden met gezonde, mannelijke vrijwilligers met betrekking tot dieet, ontlastingsmonster en winderigheid.

Plantaardige diëten zorgen ervoor dat er meer scheten worden gelaten en de omvang van de ontlasting in volume toeneemt. Dat lijkt een goede zaak, want het betekent dat deze voedingsmiddelen gezonde darmbacteriën bevorderen.

Het is algemeen bekend dat overschakelen van een op vet of koolhydraten gebaseerd dieet naar een dieet met meer groenten tot meer winderigheid leidt, vooral als er wordt overgeschakeld op kruisbloemige groenten zoals broccoli, boerenkool, bloemkool of andere kolen.

Om meer te weten te komen over het effect van overschakelen op een plantaardig dieet op de spijsvertering en het darmmicrobioom, riepen de onderzoekers de hulp in van 18 gezonde, volwassen mannelijke vrijwilligers. Elk werd gevraagd een dieet in westerse stijl te eten en daarna gedurende twee weken over te schakelen op het plantaardige mediterrane dieet.

Gedurende de studieperiode werd de vrijwilligers gevraagd het aantal keren dat ze elke dag poepten te tellen en elk ontlastingmonster op te vangen en te wegen. Elk van de vrijwilligers werd ook gevraagd het aantal keren te tellen dat ze gas lieten ontsnappen. De vrijwilligers werd ook gevraagd zich te onderwerpen aan willekeurige tests waarbij de hoeveelheid gas werd gemeten die tijdens winderigheidsepisodes werd uitgestoten, met behulp van ballonnen. De deelnemers verzamelden en wogen hun eigen ontlasting met behulp van een digitale weegschaal en ontdekten dat ze ongeveer 200 gram ontlasting per dag produceerden op het plantaardige dieet, vergeleken met 100 gram op het westerse dieet. Dit komt doordat het eten van planten bepaalde soorten bacteriën in onze darmen bevordert die voedsel voor zichzelf maken door plantenvezels te fermenteren, zegt Rosemary Stanton van de Universiteit van New South Wales in Sydney, Australië. Het extra gewicht van de ontlasting bestaat uit de afgewerkte lichamen van deze extra bacteriën plus water en een kleine hoeveelheid onverteerde plantenvezels, zegt ze.

De gegevens toonden ook aan dat het aantal winderigheidsepisodes met zeven keer per dag toenam bij het plantaardige dieet – en elke wind bevatte ongeveer 50% meer gas. De onderzoekers merken op dat dit te wijten was aan de fermentatie van plantaardig materiaal in de darm.

Het eten van planten bevordert het laten van winden. Meestal betreft het reukloze gassen zoals waterstof, methaan en kooldioxide, dat door darmbacteriën wordt geproduceerd als ze plantenvezels fermenteren, zegt Stanton. De geur van scheten komt van sporen waterstofsulfidegas, dat een bijproduct is van de vertering van eiwitten.

De bevindingen suggereren dat winderigheid die gepaard gaat met het eten van meer planten toegejuicht zou moeten worden, zegt Stanton. “Ons westerse idee dat scheten laten een teken is dat er iets mis is, is totaal onjuist,” zegt ze. In de meeste gevallen is “winden laten een teken van een gezond dieet en een gezonde dikke darm”, zegt ze.

Bronnen: Medical Xpress, New Scientist.

Originele studie: Barber C, Mego M, Sabater C, Vallejo F, Bendezu RA, Masihy M, e.a. Differential effects of western and mediterranean-type diets on gut microbiota: a metagenomics and metabolomics approach. Nutrients. augustus 2021;13(8):2638.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.