Voedingstips tegen psoriasis

Een jonge Australische vrouw van 26 ontdekte onlangs vele rode plekken op haar romp. Deze plekken werden steeds erger, tot ook haar gezicht onder kwam te zitten. De plekken jeukten enorm. Nader medische inspectie leerde dat het hier ging om een chronische vorm van psoriasis. Ze wilde het er niet bij laten zitten en besloot om haar leefstijl en voedingspatroon om te gooien. Dit gaf al snel resultaat, want inmiddels is ze helemaal vrij van psoriasis. In dit artikel bespreken we wat ze heeft gedaan om van de klachten af te komen.

Volgens het CBS lijden in ons land ruim 1,2 miljoen mensen aan eczeem of psoriasis (1). De reguliere geneeskunde heeft op dit moment geen adequate behandeling met voldoende effect, waardoor veel patiënten verder zoeken in het alternatieve circuit (2). Psoriasis is een aandoening aan de huid, wat gepaard gaat met roodheid, schilfers en jeuk. De precieze oorzaak is nog niet bekend. De aandoening wordt gezien als een auto-immuunziekte (3). Het immuunsysteem valt het eigen lichaam aan, waardoor het huidvernieuwingsproces in de war raakt. Hierdoor worden er teveel nieuwe huidcellen gemaakt die niet uitrijpen, waardoor ontstekingsreacties uitgelokt worden. De ziekte is niet besmettelijk, wel speelt er een genetische factor een rol in het krijgen ervan (4).

Stress
Veel mensen met psoriasis melden dat stress hun klachten verergeren (5). Mediteren, of mindfulness zoals het tegenwoordig steeds vaker wordt genoemd, kan volgens onderzoek psoriasis helpen verlichten (6). Stress kan ontstekingen aanjagen in het lichaam (7). Een ontstekingsremmend dieet kan dan helpen. Onderzoek toont aan dat het mediterraan dieet heilzaam kan zijn bij het tegengaan van psoriasis (8). Met name olijfolie, maar ook fruit, groente, vis, kip en volle granen zouden in dit onbewerkte dieet gunstig werken.

Overgewicht
Ook overgewicht wordt geassocieerd met het ontstaan van psoriasis (9). Het hebben van overgewicht wordt ook geassocieerd met chronische ontstekingen in het lichaam (1011). Afvallen is daarom een belangrijke schakel bij het terugdringen van ontstekingsprocessen in het lichaam (1213).

Wonderdieet?
Terug naar de 26-jarige vrouw die zichzelf genas van psoriasis. Wat heeft zij gedaan, zodat haar psoriasis helemaal is verdwenen? Ze heeft naar eigen zeggen een gezond dieet samengesteld zonder gluten en zuivel. Ze at geen voeding meer met e-nummers erin. Daarbij zorgde ze voor een regelmatige, maar gedoseerde, blootstelling aan de zon. Verder zorgde ze ervoor dat ze dagelijks voldoende vitamine B5, C, E, D en A at. Dat vulde ze nog verder aan met zink, magnesium, koper, antioxidanten en probiotica. Ze gebruikte ook enkele crèmes. Volgens de medische literatuur kunnen crèmes met zink helpen de klachten te verminderen (14).

Supplementen
Bijzonder is dat het dieet van de vrouw op vele punten wordt ondersteund door de medische literatuur. Onderzoekers hebben inmiddels vastgesteld dat probiotica inderdaad ontstekingen in het lichaam kan remmen en daarmee psoriasis bij sommige kan verminderen (1516). Een tekort aan vitamine D komt bij psoriasispatiënten vaker voor, waardoor suppleren ervan zeker de moeite waard kan zijn (1718). Verder is het mineraal selenium het proberen waard, bij sommige kan dit een positief effect geven (19). Een ander veelbelovend supplement dat de klachten kan verminderen is omega 3 (20).

Gluten
Ook blijkt bij mensen met psoriasis vaker een gevoeligheid voor gluten voor te komen (21). Onderzoekers hebben vastgesteld dat het drinken van een paar biertjes in de week een verergering geeft van de klachten, terwijl dat niet het geval was bij andere alcoholische dranken zoals wijn (22). Mogelijk dat dit komt doordat bier gluten bevat en wijn niet. Veel alcohol kan overigens het beste worden vermeden, aangezien deze stof in verband wordt gebracht met ontstekingen en verergering van psoriasis (23).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.