web
statistics

Wat is de houdbaarheid van water? Kan water bederven?

Als je weleens een pak gebotteld water hebt gekocht, heb je misschien gezien dat er een houdbaarheidsdatum op de plastic verpakking staat afgedrukt. Momenteel vermelden de meeste soorten gebotteld water een houdbaarheidsdatum. Dit kan echter een beetje misleidend zijn; je vraagt je misschien af of het water veilig is na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog wel kunt drinken. In dit artikel wordt onderzocht of het water kan bederven.

Kan leidingwater bederven?
Leidingwater kan tot 6 maanden worden opgeslagen en gedronken, met een minimaal risico op nadelige gevolgen, zolang het goed is opgeslagen (123). Koolzuurhoudend leidingwater kan echter plat worden als het koolzuurgas langzaam uit de vloeistof ontsnapt, wat resulteert in smaakveranderingen. Gewoon water kan in de loop van de tijd ook een muffe smaak ontwikkelen, die wordt veroorzaakt door kooldioxide in de lucht die zich met het water vermengt en het iets zuurder maakt. Hoewel deze soorten water een raar smaakje kunnen hebben, wordt over het algemeen aangenomen dat ze tot 6 maanden veilig drinkbaar blijven. Als je leidingwater wilt gaan opslaan, gebruik dan schone, hygiënische en voedselveilige watercontainers. Zet de vuldatum erop en geef aan dat ze drinkwater bevatten. Bewaar de containers maximaal 6 maanden op een koele, droge en donkere plaats (4).

Kortom: Leidingwater is tot 6 maanden houdbaar. Hoewel de smaak in de loop van de tijd kan veranderen, wordt het nog steeds als veilig beschouwd om te drinken als het goed wordt bewaard.

De houdbaarheid van flessenwater kan vervallen
Hoewel het water zelf niet bederft, heeft flessenwater vaak een vervaldatum. In 1987 was New Jersey de eerste en enige Amerikaanse staat die een wet aannam die eiste dat alle voedselproducten – inclusief flessenwater – een vervaldatum hadden van 2 jaar of minder vanaf de datum van vervaardiging. Nadat deze wet was aangenomen, werd het drukken van een houdbaarheidsdatum een industriestandaard voor producenten van gebotteld water in het hele land. Deze wet is echter later gewijzigd, en momenteel is er geen wet in de Verenigde Staten die fabrikanten verplicht om een vervaldatum op flessenwater te zetten. Toch is het over het algemeen geen goed idee om water te drinken dat volgens de houdbaarheidsdatum op een plastic fles ver voorbij de vervaldatum is. Dit komt omdat plastic na verloop van tijd in het water kan gaan lekken, waardoor het wordt verontreinigd met chemicaliën, zoals antimoon en bisfenol A (BPA) (567). Bij regelmatige inname kunnen deze kunststofverbindingen zich langzaam ophopen in het lichaam, wat de gezondheid van de darmen, de immuniteit en de ademhalingsfunctie kan schaden (89). Bovendien kan gebotteld water dat koolzuurhoudend is, uiteindelijk plat worden door verlies van het koolzuur, waardoor het een slechte smaak krijgt.

Kortom: hoewel het niet nodig is, staat op flessenwater meestal een vervaldatum. Na verloop van tijd kan er plastic uit het flesje in het water gaan lekken, wat een negatieve invloed kan hebben op je gezondheid.

Goede bewaartips
Flessenwater op de juiste manier bewaren kan helpen bij het voorkomen van bacteriële groei en het verminderen van het risico op bijwerkingen, zoals misselijkheid, maagpijn, braken en diarree (10). Met name bij warme temperaturen kunnen de groei van bacteriën het vrijkomen van schadelijke plastic chemicaliën in het water worden bevorderd (1112). Het bewaren van gebotteld water op een koele plaats uit direct zonlicht kan helpen bij het bevorderen van een goede voedselveiligheid en het verminderen van het risico op negatieve gevolgen voor de gezondheid. Omdat plastic flessen ook enigszins doorlaatbaar zijn, kun je gebotteld water beter niet bewaren in de buurt van schoonmaakmiddelen en chemicaliën. Als je merkt dat je water een vreemde smaak of geur heeft gekregen, moet je het eerst koken voordat je het drinkt, of weggooien.

Kortom: Gebotteld water moet worden opgeslagen op een koele plaats uit direct zonlicht en gescheiden van huishoudelijke schoonmaakmiddelen en chemicaliën.

Conclusie
Leidingwater kan tot 6 maanden veilig worden opgeslagen. Bepaalde chemische stoffen uit plastic flessen kunnen na verloop van tijd in het flessenwater lekken, wat schadelijk is voor je gezondheid. Daarom kun je commercieel gebotteld water dat ver over de houdbaarheidsdatum heen is waarschijnlijk beter vermijden. Als je je drinkwater op de juiste manier en veilig opslaat, kun je het risico op  bederven verminderen (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

7 gedachten over “Wat is de houdbaarheid van water? Kan water bederven?”

 1. Ben er met de meter van Zero water achter gekomen dat flessenwater veel meer vervuild is dan kraanwater. Dat had ik niet verwacht. Dank je wel voor je info

  Beantwoorden
  • Flessenwater wordt niet voor niets ‘mineraalwater’ genoemd. De mineralen en sporenelementen in bronwater zijn geen vervuiling, ons lichaam heeft die juist keihard nodig. Als je uitsluitend gefilterd water drinkt, en deze trace minerals niet op een andere manier aanvult dan spoel je deze op den duur uit je lichaam, dat is slecht voor je metabolisme. Een TDS-meter zegt niets over de ‘vervuiling’ van water, het zegt alleen iets over het mineraalgehalte. Veel giftige stoffen laten de TDS waarde niet eens oplopen. https://www.hydroviv.com/blogs/water-smarts/tds-meters-and-testers

   In de VS, waar het gebruik van waterfilters vanwege slecht leidingwater en fluoride toevoegingen veel gebruikelijker is, weet men dat, en voegt men vaak een paar druppels mineraal oplossing toe aan het gefilterde water. Hierdoor gaat de TDS waarde omhoog maar toch wordt het daarmee gezonder.

   Beantwoorden
 2. Vind het wel raar dat er een houdbaarheidsdatum op water zit, of het nu in flessen zit of uit de kraan komt…..al dat water wordt uit de natuur gehaald waar het al eeuwen opgeslagen ligt in grotten en meren……..Tuurlijk wordt dat regelmatig ververst als het regent, maar toch……..Ikzelf bewaar kraanwater in een glazen fles in de koelkast met een bergkristal erin en merk dat dat water veel lekkerder smaakt als zo uit de kraan, en dat zeggen meerdere mensen, niet alleen ik………

  Beantwoorden
  • Toen er nog een militaire dienstplicht bestond in Nederland, was ik nog net jong genoeg om opgeroepen te worden. Een van de eerste dingen die je leert tijdens de algemene opleiding is dat stilstaand water beter niet gedronken kan worden. Tenzij je diarree leuk vindt.

   Ook werd er vertelt dat het water in je standaard veldfles maximaal 3 dagen bewaard kan worden. Want het is stilstaand water in een donkere plek. Als militair in het veld heb je vaak niet zo heel veel keuze waar je je water vandaan kan halen. Dus water kwaliteit nogal kan varieëren en het is van levensbelang dat je dit kunt herkennen. Een militair weet namelijk nooit wanneer er tijd is om te eten, te slapen of naar goed water te zoeken.

   Het water dat volgens jou eeuwen in grotten is opgeslagen, moet je zeker niet drinken. Als je in het veld werd gestuurd, dan kreeg je een stapel pillen mee, welke in potentieel gevaarlijk water oplossen en het daarmee veilig genoeg maken om te drinken. Vervelend smaakje, dat kan ik je verzekeren.

   Gelukkig word het water in grotten veel vaker verversd dan je denkt. Neerslag en grondwater zorgen daar wel voor. Deze neerslag en grondwater zijn onderhevig aan de weercycli op deze aardbol en zal dat blijven doen…totdat ‘global warming’ daar een eind aan maakt, of wanneer de Zon de aarde verpulvert aan het einde van de voorspelde 10 biljoen jaar. Wat als eerste komt.

   Water is je beste vriend, maar ook je grootste vijand. Goed, de lessen van de militaire dienst zal ik hopelijk nooit echt nodig hebben, maar ben ze wel gaan waarderen nu ik zo oud ben als ik ben en in Zuid-Amerika leef. Zeker in Paraguay is de kwaliteit van het (grond)water in de buitengebieden zo veel hoger dan municipaal tapwater, dat is niet grappig.

   Beantwoorden
 3. Waar haal je dat berg kristal?
  Mijn man drinkt graag water uit de koelkast en ik ben er ook voor om dat water in glazen fles te bewaren
  De pakken bar le duc zijn die “gevoerd” met aluminium? Dat is net zo slecht als goedkope plastic flesjes

  Beantwoorden
 4. Ik heb een kangenwater apparaat.
  Gebruik hem niet meer, omdat de filters zo duur zijn. Zelf heb ik niets gemerkt van de voordelen die het apparaat zou kunnen hebben en drink daarom weer kraanwater.
  Ik vraag mij af of iemand hier bekend mee is en er misschien een (andere) ervaring mee heeft. Of een goedkopere oplossing met hetzelfde resultaat.

  Beantwoorden

Plaats een reactie