Wat is de houdbaarheid van water? Kan water bederven?

Als je weleens een pak gebotteld water hebt gekocht, heb je misschien gezien dat er een houdbaarheidsdatum op de plastic verpakking staat afgedrukt. Momenteel vermelden de meeste soorten gebotteld water een houdbaarheidsdatum. Dit kan echter een beetje misleidend zijn; je vraagt je misschien af of het water veilig is na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog wel kunt drinken. In dit artikel wordt onderzocht of het water kan bederven.

Kan leidingwater bederven?
Leidingwater kan tot 6 maanden worden opgeslagen en gedronken, met een minimaal risico op nadelige gevolgen, zolang het goed is opgeslagen (123). Koolzuurhoudend leidingwater kan echter plat worden als het koolzuurgas langzaam uit de vloeistof ontsnapt, wat resulteert in smaakveranderingen. Gewoon water kan in de loop van de tijd ook een muffe smaak ontwikkelen, die wordt veroorzaakt door kooldioxide in de lucht die zich met het water vermengt en het iets zuurder maakt. Hoewel deze soorten water een raar smaakje kunnen hebben, wordt over het algemeen aangenomen dat ze tot 6 maanden veilig drinkbaar blijven. Als je leidingwater wilt gaan opslaan, gebruik dan schone, hygiënische en voedselveilige watercontainers. Zet de vuldatum erop en geef aan dat ze drinkwater bevatten. Bewaar de containers maximaal 6 maanden op een koele, droge en donkere plaats (4).

Kortom: Leidingwater is tot 6 maanden houdbaar. Hoewel de smaak in de loop van de tijd kan veranderen, wordt het nog steeds als veilig beschouwd om te drinken als het goed wordt bewaard.

De houdbaarheid van flessenwater kan vervallen
Hoewel het water zelf niet bederft, heeft flessenwater vaak een vervaldatum. In 1987 was New Jersey de eerste en enige Amerikaanse staat die een wet aannam die eiste dat alle voedselproducten – inclusief flessenwater – een vervaldatum hadden van 2 jaar of minder vanaf de datum van vervaardiging. Nadat deze wet was aangenomen, werd het drukken van een houdbaarheidsdatum een industriestandaard voor producenten van gebotteld water in het hele land. Deze wet is echter later gewijzigd, en momenteel is er geen wet in de Verenigde Staten die fabrikanten verplicht om een vervaldatum op flessenwater te zetten. Toch is het over het algemeen geen goed idee om water te drinken dat volgens de houdbaarheidsdatum op een plastic fles ver voorbij de vervaldatum is. Dit komt omdat plastic na verloop van tijd in het water kan gaan lekken, waardoor het wordt verontreinigd met chemicaliën, zoals antimoon en bisfenol A (BPA) (567). Bij regelmatige inname kunnen deze kunststofverbindingen zich langzaam ophopen in het lichaam, wat de gezondheid van de darmen, de immuniteit en de ademhalingsfunctie kan schaden (89). Bovendien kan gebotteld water dat koolzuurhoudend is, uiteindelijk plat worden door verlies van het koolzuur, waardoor het een slechte smaak krijgt.

Kortom: Hoewel het niet nodig is, staat op flessenwater meestal een vervaldatum. Na verloop van tijd kan er plastic uit het flesje in het water gaan lekken, wat een negatieve invloed kan hebben op je gezondheid.

Goede bewaartips
Flessenwater op de juiste manier bewaren kan helpen bij het voorkomen van bacteriële groei en het verminderen van het risico op bijwerkingen, zoals misselijkheid, maagpijn, braken en diarree (10). Met name bij warme temperaturen kunnen de groei van bacteriën het vrijkomen van schadelijke plastic chemicaliën in het water worden bevorderd (1112). Het bewaren van gebotteld water op een koele plaats uit direct zonlicht kan helpen bij het bevorderen van een goede voedselveiligheid en het verminderen van het risico op negatieve gevolgen voor de gezondheid. Omdat plastic flessen ook enigszins doorlaatbaar zijn, kun je gebotteld water beter niet bewaren in de buurt van schoonmaakmiddelen en chemicaliën. Als je merkt dat je water een vreemde smaak of geur heeft gekregen, moet je het eerst koken voordat je het drinkt, of weggooien.

Kortom: Gebotteld water moet worden opgeslagen op een koele plaats uit direct zonlicht en gescheiden van huishoudelijke schoonmaakmiddelen en chemicaliën.

Conclusie
Leidingwater kan tot 6 maanden veilig worden opgeslagen. Bepaalde chemische stoffen uit plastic flessen kunnen na verloop van tijd in het flessenwater lekken, wat schadelijk is voor je gezondheid. Daarom kun je commercieel gebotteld water dat ver over de houdbaarheidsdatum heen is waarschijnlijk beter vermijden. Als je je drinkwater op de juiste manier en veilig opslaat, kun je het risico op bederven verminderen (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.