Hoe drink je meer water? 10 tips!

Veel mensen vergeten om genoeg water te drinken. Waarom is het belangrijk om genoeg te drinken? Hoe kunnen we voldoende vocht binnenkrijgen? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in!

Door veel te zweten kun je gemakkelijk 2% van je gewicht kwijtraken (1). Sterker nog, sporters die heel veel zweten kunnen zelfs 10% van hun gewicht letterlijk zien verdampen (2). Een tekort aan water kan er niet alleen voor zorgen dat je lichaam de warmte niet goed kwijtraakt, het kan ook fysieke en mentale vermoeidheid veroorzaken (3). Een tekort aan water kan ook zorgen voor een slechter geheugen en concentratieproblemen (4567). Veel mensen kampen met hoofdpijn en migraine, terwijl de onderliggende oorzaak eigenlijk gewoon een tekort aan vocht is (89).

Het goede nieuws is dat deze klachten allemaal weer kunnen verdwijnen als er meer water wordt gedronken (1011). Ook veel gevallen van obstipatie zouden voorkomen kunnen worden als mensen meer water zouden gaan drinken (1213). Sommige onderzoekers zeggen dat bruisend water beter tegen obstipatie werkt, dan niet-koolzuurhoudend water (1415). De reden hiervoor is nog onbekend. Ook voor de nieren is het belangrijk voldoende water te drinken (tegen nierstenen) (1617). Met het warme weer wordt er veel alcohol gedronken. De beste remedie tegen een kater, is het drinken van veel water (1819).

Het bizarre is dat veel schoolgaande kinderen volgens onderzoekers aan het begin van hun schooldag al last hebben van lichte uitdroging (20). Dat belooft niet veel goeds voor hun schoolprestaties.

In deze YouTube-video geef ik 10 tips om meer water te drinken:

10 tips om meer water te drinken:

 1. Maak er een gewoonte van om op pad te gaan met een drinkfles met water. Het liefst een rvs-fles of glazen fles, want plastic kan schadelijke stoffen bevatten zoals BPA. Een slimme truc om meer water te drinken is door grote drinkflessen te gebruiken. Je drinkt dan automatisch meer.
 2. Begin de dag met een glas water. Zelf drink ik bij het opstaan, nog voor het ontbijt, een vol glas water. Dan begin je de dag meteen al gehydrateerd. In de nacht verlies je namelijk via zweet en ademhaling veel vocht.
 3. Zet een kan water op je bureau of werkplek. Automatisch ga je dan meer drinken dan je van plan was.
 4. Maak je water lekkerder met fruit, groente en kruiden:
  Limoen + munt
  Appelschijfjes + kaneelstokjes
  Citroenschijfjes + munt
  Cranberries + limoenschijfjes
  Lavendel
  Sinaasappel + steranijs
  Komkommerschijfjes + dille
  Grapefruit + rozemarijn
  Mandarijn + basilicum
 5. Maak zelf gezonde waterijsjes. Zo krijg je op een verkoelende manier meer vocht binnen. Een ijslollymaker is dan wel handig, maar hoeft niet. Je kunt ook houten ijsstokjes kopen en die in kleine glazen doen.
 6. Zorg voor variatie. Drink dus niet alleen water, maar ook thee. Je zou ook kunnen denken aan een groentesapje. Zelf maak ik dagelijks een vers groentesapje met onze slowjuicer. Soms bestel ik in een restaurant een fles water met bubbels, dat is dan toch net iets specialer. Ook drink ik meer water sinds wij een waterfilter hebben, daardoor smaakt het lekkerder.
 7. Drink na elk kopje koffie of een glas wijn altijd een glas water. De meeste mensen hebben hier ook behoefte aan, vandaar dat veel restaurants al standaard een glas water meeserveren bij een espresso of glas rode wijn.
 8. Houd eens bij hoeveel vocht je op een dag drinkt. Grote kans dat je schrikt. Als ik eerlijk ben, heb ik ook de neiging om te weinig water te drinken. Ik vergeet het soms gewoon door de drukte. Er zijn speciale apps zoals Waterlogged om je waterconsumptie vast te leggen.
 9. Neem een alcoholvrij of alcoholarm biertje. Dranken tot 2% alcohol vullen vocht aan, daarboven onttrekken ze vocht aan het lichaam (21).
 10. Eet voedsel dat rijk is aan vocht, zoals een watermeloen, aardbeien, sinaasappels, komkommer, selderij of tomaten.

Frisdrank als dorstlesser
Als we onvoldoende water in ons lichaam hebben, begint dorst op te spelen. Dit is een heel betrouwbaar systeem (22). Er zijn mensen die bij dorst kiezen voor suikerrijke drank als frisdrank. Dit zijn hypertone dranken die juist vocht onttrekken aan het lichaam. Het is beter om te kiezen voor water of thee (23). Bij sommige oudere mensen werkt het dorstgevoel niet goed meer, zij moeten nog bewuster letten op hun waterinname (24).

Hoeveel water moet je drinken?
Voor het advies dat we per se 1,5 – 2 liter water moeten drinken is geen bewijs (25). Het hangt namelijk af van vele factoren. Als het warm is of als je veel sport, verlies je veel vocht via zweet en dat moet dan weer aangevuld worden. Ook kun je veel vocht tot je nemen via vast voedsel zoals fruit. Stel je eet veel soep, dan heb je ook weer minder vocht nodig. Als je klein bent, heb je ook weer minder vocht nodig. Het beste lijkt het om naar je lichaam te leren luisteren en hier gehoor aan te geven.

Niet hoe vaak, maar hoeveel
In de natuur delen verschillende dieren dezelfde wateren zoals plassen en vijvers. Dit gaat prima, omdat ze allemaal aan bulkdrinken doen: ze drinken voldoende water tot ze helemaal vol zitten en verlaten dan de oever. Onze honden en katten drinken ook een paar keer per dag tot ze vol zitten. Wetenschappers vermoeden dat het beter is om enkele keren per dag flink wat te drinken, dan doorlopend te nippen (26). Ze noemen dit intermittent drinking. Het lijkt erop dat ons neurale en hormonale systeem hierop is ingesteld.

Drinken bij het eten
Als je wat water drinkt bij het eten, past het lichaam de afgifte van enzymen hierop aan (27). Vloeibare delen verlaten de maag sneller, maar de vaste delen blijven ongeveer even lang in de maag (28). Sterke drank heeft een negatieve invloed op de afgifte van speeksel, terwijl bier en wijn dat niet hebben (293031). In speeksel zitten veel enzymen en die hebben we nodig om voedsel af te kunnen breken. Het lijkt erop dat dit proces met wat water zelfs iets beter gaat, omdat enzymen water nodig hebben om zich te transporteren.

Afvallen door water?
Mensen die een beetje water drinken voor de maaltijd zitten eerder vol en kunnen in een paar weken tijd enkele kilo’s afvallen (32). Meer water drinken kan het metabolisme (de verbranding van energie) 24 uur lang verhogen, wat ook afvallen in de hand werkt (3334). Dit geldt helemaal voor koud water. Wetenschappers hebben ook onderzocht wat de beste watertemperatuur is om je lichaam weer te hydrateren: het blijkt 16 graden Celsius te zijn (35).

Te veel water
Je kunt ook te veel water drinken, waardoor de balans van mineralen in het bloed verstoord kan raken (36). Te veel water drinken komt nog wel eens voor onder sporters, die erdoor kunnen overlijden (37). Te weinig water is dus zeker niet goed, maar een teveel ook niet.

Flessenwater
Water is een bron van mineralen, waardoor de elektrolytenbalans in het bloed op peil blijft en we gezond blijven (38). Veel flessenwater bevat te weinig mineralen, wat de gezondheid op termijn kan schaden (39). Spa blauw bevat zo goed als geen mineralen en daar zijn ze nog trots op ook (40). Sommige waterfilters halen alles uit het water, ook de gezonde mineralen. Concentrace (ontzilt zeewater) kan dan deze mineralen weer toevoegen. In plaats van flessenwater te kopen, kun je beter je eigen water filteren. Je bent dan stukken goedkoper uit en het bespaart plastic afval.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.