web
statistics

10 realistische tips om de feestdagen gezond door te komen

Gezond_kerstfeestHet is eigenlijk heel merkwaardig: veel mensen hebben geen flauw idee waar kerst nu werkelijk over gaat. Voor de meesten onder ons staat kerst gelijk aan heel veel eten. Elk jaar weer wordt de sportschool in januari zeer druk bezocht door spijtoptanten die hun zonden van december weer goed komen maken. Met wat slimme trucs kun je kerst en oud & nieuw gezond doorbrengen, zonder dat dit ten koste gaat van het genieten…

Neem het initiatief
Nodig mensen bij jou thuis uit en organiseer een lekker etentje. Veel mensen hebben een laag food-IQ en komen als je niet oppast met zeer ongezonde lekkernijen thuis. Als je zelf over het eten gaat dan krijgen mensen zonder dat ze het door hebben puur-natuur binnen. Veel mensen zullen de maaltijd zien als een normale kersthap, maar ondertussen geef je ze gewoon paleo! Dan hoef je ook nergens een discussie over aan te gaan.

Eet vooraf een salade
Als je een salade als voorgerecht eet, sla je twee vliegen in één klap: je eet minder ongezonde voeding en je krijgt meer vocht, vitamines en mineralen binnen. De meeste mensen eindigen met slechts enkele slablaadjes, of slaan dit helemaal over. Als je begint met het gezonde, dan kun je daarna zondigen. Het beste is te stoppen wanneer je voor 80% gevuld bent. Het duurt 20 minuten voordat onze verzadigingshormonen aangeven dat we genoeg hebben. Wanneer je begint met een salade, zal het verzadigingshormoon leptine je een natuurlijk halt toeroepen net op het moment dat je van de calorierijke voeding wilt gaan snoepen. Snap je nu waarom de meeste mensen de salade overslaan? Hun verzadigingshormoon staat de salade niet meer toe!

Plan een gezamenlijke wandeling
Tweede kerstdag leent zich uitstekend voor een familiewandeling in de natuur. Jong en oud kan mee! Zo kun je het glycogeen (opgeslagen suiker) in de spieren even legen zodat insulineresistentie op afstand blijft!

Kies voor gezondere alcohol
Met kerst wordt er vaak veel gedronken. Laat sowieso de mierzoete drankjes staan en als het even kan ook het gedistilleerd. Bier bevat weer gluten, dus liever ook niet. Met een wijntje is niks mis. Rood is iets gezonder dan wit, maar ook wit bevat tal van actieve plantenstoffen die heilzaam zijn voor je gezondheid. Als je je niet in kunt houden, neem dan na elk glas wijn een glas water. Alcohol verdeelt zich over totale vloeistof in je lichaam, je wil dan veel vocht innemen om de alcoholschade te beperken.

Bak oliebollen in kokosolie
Vaak worden oliebollen gebakken in zonnebloemolie. Zonnebloemolie is een omega 6 vetzuur dat ontstekingen kan aanjagen. Ook oxideert omega 6 snel. Bak daarom liever je oliebollen in kokosolie. Kokosolie met geur is alleen niet te betalen en je oliebol ruikt naar kokos, dat lijkt me niet zo lekker. Daarom kunnen we voor deze keer de uitzondering maken en kiezen voor ontgeurde kokosolie. Deze olie wordt dan wel gemaakt van b-kwaliteit kokosnoten, maar het is nog altijd 10 keer gezonder dan vloeibare margarine of zonnebloemolie.

Maak gebruik van speltmeel
Veel mensen zijn glutenintolerant, dat weten we inmiddels wel. Tarwe is een hybride graan waarbij ze de gluten kunstmatig tot een extreem hoog percentage hebben doorgefokt. Je kunt ervoor kiezen om met de kerst speltmeel te gebruiken als middenweg. Niemand zal doorhebben dat-ie een speltcroissantje eet. Wij weten beter. Er zijn trouwens diverse glutenvrije meelmixen verkrijgbaar voor onder andere oliebollen, ook een optie.

Eet nog wat voordat je de deur uitgaat
Als je bij iemand anders bent uitgenodigd met de kerst, maar je weet dat het een culinaire gezondheidsramp gaat worden, dan kun je ook kiezen voor een gezond ontbijt en een gezonde lunch die je gewoon thuis eet. Als je dan vlak voordat je thuis de deur uitgaat nog wat gezonds eet, kun je het overeten van ongezonde voeding bij de ander beperken. Slim is dan om minder te nemen van suikerrijke lekkernijen en brooddeegachtige producten. Slimmer is het om je te focussen op vlees, vis, groente, fruit, noten, zaden, knollen en bollen bij de gastheer op tafel. Oergondisch genieten dus.

Ga voor de kerst even vasten
Je lichaam kan prima één of twee dagen zonder eten. Dit is eigenlijk best gezond. Dat komt omdat dit in de natuur ook zo was bij de oermensen. Als je dan even geen voedsel binnenkrijgt, dan gaat je lichaam zichzelf regenereren om de kans op het vinden van voedsel te vergroten. Een gezond lichaam is beter in staat iets eetbaars te pakken te krijgen dan een mank en halfziek lichaam. Als je de dagen voor kerst dus even rustig aandoet, dan valt de gemiddelde hoeveelheid calorieën over de hele week eigenlijk wel mee.

Ontspan
Veel mensen voelen zich eenzaam met kerst, maar er zijn ook heel veel mensen die zich erg gestrest voelen door alle sociale verplichtingen. Er zijn artsen die beweren dat er maar één bron van ziekte is: stress. Stress is zeer ongezond voor ons lichaam. Zoek daarom zoveel mogelijk de dingen op waar je plezier aan beleeft. Je kunt voor jezelf een stiltewandeling of meditatie plannen. Je kunt als je het leuk vindt ook een spel doen met de familie of een goede film kijken. Ik denk dat lekker lachen en lol hebben misschien wel belangrijker is dan wat je in je mond stopt. Laat de strijd in je hoofd los en probeer te genieten van deze dagen, ook al mag je bepaalde familieleden niet zo. Bedenk dat ook als je erg tegen de kerst opziet, er achteraf vast wel leuke en leerzame momenten zullen zijn geweest.

Deel knuffels uit
Heb jij ook zo’n hekel aan die drie luchtzoenen? Ik eigenlijk wel. Maak er daarom een gewoonte van om je vrienden of geliefden een knuffel te geven. Knuffelen is heel erg gezond. Door te knuffelen maakt je lichaam oxytocine aan. Dit is een hormoon dat ervoor kan zorgen dat stress verdwijnt en de band steviger wordt.

Bonus: nog wat kleine voedingstips
Over het algemeen kun je beter vis en gevogelte nemen dan rood vlees. Kies wel zoveel mogelijk voor biologisch of wild. Vertrouw het wilde vlees van de supermarkt niet, want dat heeft weinig met wild te maken. In plaats van aardappelen kun je gemakkelijk zoete aardappel nemen, lekkerder en gezonder. Uiteraard is het gezonder om keuken- en tafelzout te vervangen door (Keltisch) zeezout. En heb jij nog wat tips voor de andere lezers?

Ben je nog op zoek naar gezonde kerstcadeaus? Neem dan een kijkje in onze webwinkel!

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

12 gedachten over “10 realistische tips om de feestdagen gezond door te komen”

 1. Echte NIET ontgeurde kokosolie duur? Bij Ecoboerderij De Haan in Ingen kost Aman Prana extra vierge (niet ontgeurde) kokosolie slechts €29,99 per glazen (!!) pot van 1.600 ml. Ontgeurde kokosolie is van beschimmelde kokosnoten (zie site Aman Prana) en zit meestal in een plastic (!!) emmertje, brr…

  Op de website staan de openingstijden van de boerderijwinkel. Neem meteen schone lege flessen mee en ‘scoor’ een paar liter gezonde rauwe melk (hoog percentage A2!) van grasgevoerde koeien, zonder antibiotica. Ook prima om zelf rauwmelkse kefir mee te maken trouwens.

  Fijne kerstdagen en een GEZOND nieuwjaar!

  • Ja, dat klopt maar dat is ook maar tijdelijk want op=op. Ik denk dat ze daar zitten met potten waar de houdbaarheidsdatum vanaf aan het lopen is en ze die snel de deur uit willen of anders kan het toch niet? Mij maak je niet wijs dat die goede potten van Arman. overal rond de 35 kosten en daar opeens maar voor 20??? Zien we ook eens hoeveel winst daarop zit maar de boeren die ze maken mogen er dan ook wat voor krijgen want die worden ook gesteund.

 2. Teflonpannen verboden per 2015???Dat zal dan de hoogste tijd worden, maar waarom zijn sommige supermarkten daar maanden geleden al stiekem mee begonnen door die giftige teflonpannen in de aanbieding te doen?
  Nog even gauw bestaande voorraden van de hand doen in de wetenschap dat de gezondheid van de klant daar beslist niet mee gediend is, zoals dat geldt voor talloze andere supermarktproducten vol toegevoegde kleur- geur en smaakstoffen, plus conserveringsmiddelen, waarbij Monosodiumglutamaat de boventoon voert, maar steeds meer onder andere, onschuldig klinkende, namen op het etiket vermeld staat
  De grootste boosdoener blijft wat mij betreft echter suiker en zetmeelhoudende producten waarvan het zetmeel door het lichaam in suiker omgezet wordt.
  Zelf had ik tot ongeveer mijn vijftigste geen enkel probleem met zowel suikers als zetmeel tot ik ineens begon te kwakkelen.
  Na enig onderzoek naar wat werkelijk goede voeding zou zijn ben ik ongeveer 15 jaar geleden van de ene op de andere dag rigoureus gestopt met suiker en zetmeel, waardoor ik mij stukken beter begon te voelen.
  Dat bleek helaas toch te laat te zijn, want in 2006 kreeg ik een melanoom dat mij nu binnen een maand of 6 fataal dreigt te worden.
  Wel werd mij ruim 8 jaar geleden voorspeld dat ik bij de gebruikelijke reguliere behandeling nog 4 maanden tot een jaar te leven zou hebben.
  Mijn eigenwijsheid heeft mij dus toch maar mooi bijna 9 extra jaren zonder bijwerkingen opgeleverd.
  Meer gaat niet lukken want als je over wil stappen op werkzame bijwerkingloze kwakzalverij dan heb je een grotere spaarpot nodig dan de anderhalve ton die ik tot mijn beschikking had.

  • Beste Theo.Mischien kun je eens kijken bij De echte krant.be .daar staat het recept van de sapkuur van Rudolfs Breuss. Die al veel mensen geholpen heeft,die aan kanker hebben geleden,ze zijn opgeknapt zonder dat het veel heeft gekost.Groet Angelique Coppens

   • Beste Angelique,

    Ik heb gekeken op de echte krant maar kan het artikel niet vinden. Ook op naam lukt het mij niet ben wel zeer geintreseerd naar het recept van de sapkuur.
    Heb je nog een andere tip waar ik dit kan vinden.
    Hoor graag van je,
    Vriendelijke groet,
    Yolanda Booij

  • Theo,

   Op Google vind je allerlei oplossingen, de NVWA verbiedt het echter om zgn “onbewezen medicaties” etc op websites te publiceren (Juglen zou hiervoor zelfs beboet kunnen worden). Maar Googlen staat gelukkig nog vrij en zoeken op YouTube is ook nog niet verboden. Zoek bij YouTube naar >how go cure skin cancer with cannabisoilwietoliehemp oil< en zie welke resultaten er wereldwijd behaald zijn, welke wetenschappelijke onderzoeken er al zijn gedaan, inclusief St George's in Engeland (bestraling icm wietolie bij hersentumoren), onbegrijpelijk dat de NVWA zélf niet met dit nieuws komt.

   De Stichting Mediwiet en Apollyon verkopen allerlei soorten olie – waarvan ze NIET mogen zeggen of het werkt. Maar gelukkig mag iedereen het resultaat nog wel op internet en YouTube zetten.

   Fijne kerstdagen en vooral een GEZOND Nieuwjaar!

  • Theo, teflonpannen zijn niet verboden per 1 januari 2015 of per wanneer dan ook. Wat brengt jou op die gedachte?

 3. Leuk en inderdaad realistische tips.
  Echter snap ik het spelt advies niet. Je begint over glutenintolerantie. Raad spelt aan, naar vermeld hier niet bij dat hier ook gluten in zitten. Waarna je daarna begint over glutenvrijmeel.. Hierdoor lijkt het dus alsof spelt dé oplossing is voor een bijvoorbeeld een glutenallergie, wat het duidelijk niet is.

 4. Hoi Juglen,
  Zoals altijd heerlijk relativerend. Ik hoop volgend jaar weer veel tips van je te ontvangen.
  Voor nu wens ik je fijne feestdagen en veel gezondheid in 2015

 5. Je kunt ook, zeker met kerst niet, op je calorien vetten en eiwitten letten. Ben je het hele jaar bezig met gezonde voeding doehet als automatisme. Maar een extraatje moet kunnen. Dat kerstkransje wijntje of langer en meer tafelen moet dan geen probleem zijn. Maar je normale eetpatroon gelijk weer oppakken. Wat een tien is moet je kunnen eten maar is het een zesje laten staan. Fijne feestdagen aan allen.

 6. Het is weer een kanjer van een nieuwsbrief. Elke zondag neem ik er de tijd voor. Ook al zoiets: de zondag. Het is de enige dag in de week dat ik tijd maak om een nieuwsbrief te lezen. Van de misschien wel vijftien die ik er krijg, lees ik alleen deze, echt en helemaal.

  De informatie over kokosolie is in die zin nieuw voor me, dat ik dacht dat de geurloze juist goed is. Kun je merken noemen van goede kokosolie en misschien ook waar we die kunnen kopen? EkoPlaza zit bij mij om de hoek :)

Reacties zijn gesloten.