10 realistische tips om de feestdagen gezond door te komen

Gezond_kerstfeestHet is eigenlijk heel merkwaardig: veel mensen hebben geen flauw idee waar kerst nu werkelijk over gaat. Voor de meesten onder ons staat kerst gelijk aan heel veel eten. Elk jaar weer wordt de sportschool in januari zeer druk bezocht door spijtoptanten die hun zonden van december weer goed komen maken. Met wat slimme trucs kun je kerst en oud & nieuw gezond doorbrengen, zonder dat dit ten koste gaat van het genieten…

Neem het initiatief
Nodig mensen bij jou thuis uit en organiseer een lekker etentje. Veel mensen hebben een laag food-IQ en komen als je niet oppast met zeer ongezonde lekkernijen thuis. Als je zelf over het eten gaat dan krijgen mensen zonder dat ze het door hebben puur-natuur binnen. Veel mensen zullen de maaltijd zien als een normale kersthap, maar ondertussen geef je ze gewoon paleo! Dan hoef je ook nergens een discussie over aan te gaan.

Eet vooraf een salade
Als je een salade als voorgerecht eet, sla je twee vliegen in één klap: je eet minder ongezonde voeding en je krijgt meer vocht, vitamines en mineralen binnen. De meeste mensen eindigen met slechts enkele slablaadjes, of slaan dit helemaal over. Als je begint met het gezonde, dan kun je daarna zondigen. Het beste is te stoppen wanneer je voor 80% gevuld bent. Het duurt 20 minuten voordat onze verzadigingshormonen aangeven dat we genoeg hebben. Wanneer je begint met een salade, zal het verzadigingshormoon leptine je een natuurlijk halt toeroepen net op het moment dat je van de calorierijke voeding wilt gaan snoepen. Snap je nu waarom de meeste mensen de salade overslaan? Hun verzadigingshormoon staat de salade niet meer toe!

Plan een gezamenlijke wandeling
Tweede kerstdag leent zich uitstekend voor een familiewandeling in de natuur. Jong en oud kan mee! Zo kun je het glycogeen (opgeslagen suiker) in de spieren even legen zodat insulineresistentie op afstand blijft!

Kies voor gezondere alcohol
Met kerst wordt er vaak veel gedronken. Laat sowieso de mierzoete drankjes staan en als het even kan ook het gedistilleerd. Bier bevat weer gluten, dus liever ook niet. Met een wijntje is niks mis. Rood is iets gezonder dan wit, maar ook wit bevat tal van actieve plantenstoffen die heilzaam zijn voor je gezondheid. Als je je niet in kunt houden, neem dan na elk glas wijn een glas water. Alcohol verdeelt zich over totale vloeistof in je lichaam, je wil dan veel vocht innemen om de alcoholschade te beperken.

Bak oliebollen in kokosolie
Vaak worden oliebollen gebakken in zonnebloemolie. Zonnebloemolie is een omega 6 vetzuur dat ontstekingen kan aanjagen. Ook oxideert omega 6 snel. Bak daarom liever je oliebollen in kokosolie. Kokosolie met geur is alleen niet te betalen en je oliebol ruikt naar kokos, dat lijkt me niet zo lekker. Daarom kunnen we voor deze keer de uitzondering maken en kiezen voor ontgeurde kokosolie. Deze olie wordt dan wel gemaakt van b-kwaliteit kokosnoten, maar het is nog altijd 10 keer gezonder dan vloeibare margarine of zonnebloemolie.

Maak gebruik van speltmeel
Veel mensen zijn glutenintolerant, dat weten we inmiddels wel. Tarwe is een hybride graan waarbij ze de gluten kunstmatig tot een extreem hoog percentage hebben doorgefokt. Je kunt ervoor kiezen om met de kerst speltmeel te gebruiken als middenweg. Niemand zal doorhebben dat-ie een speltcroissantje eet. Wij weten beter. Er zijn trouwens diverse glutenvrije meelmixen verkrijgbaar voor onder andere oliebollen, ook een optie.

Eet nog wat voordat je de deur uitgaat
Als je bij iemand anders bent uitgenodigd met de kerst, maar je weet dat het een culinaire gezondheidsramp gaat worden, dan kun je ook kiezen voor een gezond ontbijt en een gezonde lunch die je gewoon thuis eet. Als je dan vlak voordat je thuis de deur uitgaat nog wat gezonds eet, kun je het overeten van ongezonde voeding bij de ander beperken. Slim is dan om minder te nemen van suikerrijke lekkernijen en brooddeegachtige producten. Slimmer is het om je te focussen op vlees, vis, groente, fruit, noten, zaden, knollen en bollen bij de gastheer op tafel. Oergondisch genieten dus.

Ga voor de kerst even vasten
Je lichaam kan prima één of twee dagen zonder eten. Dit is eigenlijk best gezond. Dat komt omdat dit in de natuur ook zo was bij de oermensen. Als je dan even geen voedsel binnenkrijgt, dan gaat je lichaam zichzelf regenereren om de kans op het vinden van voedsel te vergroten. Een gezond lichaam is beter in staat iets eetbaars te pakken te krijgen dan een mank en halfziek lichaam. Als je de dagen voor kerst dus even rustig aandoet, dan valt de gemiddelde hoeveelheid calorieën over de hele week eigenlijk wel mee.

Ontspan
Veel mensen voelen zich eenzaam met kerst, maar er zijn ook heel veel mensen die zich erg gestrest voelen door alle sociale verplichtingen. Er zijn artsen die beweren dat er maar één bron van ziekte is: stress. Stress is zeer ongezond voor ons lichaam. Zoek daarom zoveel mogelijk de dingen op waar je plezier aan beleeft. Je kunt voor jezelf een stiltewandeling of meditatie plannen. Je kunt als je het leuk vindt ook een spel doen met de familie of een goede film kijken. Ik denk dat lekker lachen en lol hebben misschien wel belangrijker is dan wat je in je mond stopt. Laat de strijd in je hoofd los en probeer te genieten van deze dagen, ook al mag je bepaalde familieleden niet zo. Bedenk dat ook als je erg tegen de kerst opziet, er achteraf vast wel leuke en leerzame momenten zullen zijn geweest.

Deel knuffels uit
Heb jij ook zo’n hekel aan die drie luchtzoenen? Ik eigenlijk wel. Maak er daarom een gewoonte van om je vrienden of geliefden een knuffel te geven. Knuffelen is heel erg gezond. Door te knuffelen maakt je lichaam oxytocine aan. Dit is een hormoon dat ervoor kan zorgen dat stress verdwijnt en de band steviger wordt.

Bonus: nog wat kleine voedingstips
Over het algemeen kun je beter vis en gevogelte nemen dan rood vlees. Kies wel zoveel mogelijk voor biologisch of wild. Vertrouw het wilde vlees van de supermarkt niet, want dat heeft weinig met wild te maken. In plaats van aardappelen kun je gemakkelijk zoete aardappel nemen, lekkerder en gezonder. Uiteraard is het gezonder om keuken- en tafelzout te vervangen door (Keltisch) zeezout. En heb jij nog wat tips voor de andere lezers?

Ben je nog op zoek naar gezonde kerstcadeaus? Neem dan een kijkje in onze webwinkel!

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.