Recept voor glutenvrije pepernoten (kruidnoten)

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het afwachten of de Sint dit jaar een zak met cadeautjes voor de deur achterlaat. Het Sinterklaasfeest. Wie is er niet mee opgegroeid? December gaat naast allerlei gezellige feesten, gepaard met veel en lekker eten. Niet altijd van gezonde aard. De verleidingen die we rond deze tijd op elke hoek van de straat tegenkomen zijn moeilijk te weerstaan. Pepernoten, speculaas, kerstkransjes….de supermarkten puilen er weer mee uit. En dan komen we buiten de supermarkt straks ook nog menig oliebollenkraam tegen.

Gelukkig hoeft al dat lekkers niet achter slot en grendel en moeten we de feestdagen kauwend op een wortel doorkomen. Wie gezellig mee wil doen met de tradities van kruidnoten op Sinterklaasavond en een 3-gangen diner op 1e kerstdag doet er slim aan om zelf de keuken in de duiken.

Ten eerste heb je dan zelf in de hand wat er in het eten terecht komt en daarmee is de eerste (en belangrijkste) stap gezet. Want de vulmiddelen, ongezonde vetten en ladingen suiker in de supermarktvariant kunnen we daarbij al achterwege laten. Ook in recepten zal je merken dat je vaak veel minder suiker kan gebruiken dan aangegeven staat en de smaak dan nog steeds hartstikke lekker is.

Een goed voorbeeld daarbij is dit recept. Een geliefde lekkernij in deze tijd. Hiermee maak je een gezondere variant op de standaard kruidnoten, welke vaak van bloem, glucose-fructose stroop en erg veel suiker zijn gemaakt. Geen feestje voor je lijf dus. Door het wat slimmer aan te pakken en te kiezen voor een alternatief voor deze ingrediënten heb je al een enorme gezondheidswinst te pakken. Want kruidnoten kunnen ook prima van volkoren graan, boekweit- en/of amandelmeel worden gemaakt. Het ongezonde vet (vaak goedkope plantaardige oliën) vervangen we door kokosolie. In dit recept is daarnaast gekozen voor twee suikeralternatieven: kokosbloesemsuiker en dadels. In een veel lagere dosis dan in de standaard kruidnoten. Met het eerste worden de kruidnoten knapperig, met dadels worden de pepernoten wat smeuïg wat te vergelijken is met de structuur van  pepernoten.

Lekker genieten dus de komende dagen en met dit recept lukt dat een stuk verstandiger!

Ingrediënten voor een grote bakplaat vol kruidnoten (ongeveer 100 stuks)

  • 250 gram amandel- of boekweitmeel (of een combinatie hiervan)
  • 150 gram dadels óf 6 el kokosbloesemsuiker
  • 2 tl bakpoeder
  • 50-75 gram kokosolie
  • 2 el koek- of speculaaskruiden (mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember en kardemom)
  • Flinke snuf (grof) keltisch- of zeezout

Optioneel:
Handje cacaonibs
Wat vanille

Overig:
Keukenmachine (wanneer je voor dadels kiest)

Bereidingswijze

Met dadels
Week de dadels ongeveer 15 min in warm water tot ze goed zacht zijn. Voeg ze toe in de keukenmachine (bewaar het water) en draai tot een egale pasta. Schraap de zijkanten zo nodig terug naar het midden. Voeg 50 gram (gesmolten) kokosolie, speculaaskruiden, zout naar smaak en bakpoeder (en eventueel de vanille) toe, samen met het meel, en stop tot er een stevige bal ontstaat. Blijft het deeg kruimelig, voeg dan wat van het overgehouden dadelvocht toe. Kneed er na afloop eventueel nog wat cacaconibs door. Bekleed een bakplaat met bakpapier en draai van het deeg kleine balletjes, ter grootte van een flinke knikker en druk plat. Bak in een voorverwarmde oven van 180 graden in ongeveer 20 min goudbruin. Haal de bakplaat uit de oven en laat helemaal afkoelen. Bewaar de kruidnoten in een afgesloten pot.

Met kokosbloesemsuiker
Smelt 75 gram kokosolie in een pannetje en voeg samen met de rest van de ingrediënten (zout naar smaak) in een beslagkom en kneed tot een stevige bal. Blijft het deeg kruimelig, voeg dan wat water toe. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Het draaien van balletjes gaat met deze variant minder makkelijk dan met dadels. Het beste is om een plukje deeg samen te knijpen en hier met de handen een kruidnoot van de vormen. Bak in een voorverwarmde oven van 180 graden in ongeveer 20 min goudbruin. Haal de bakplaat uit de oven en laat afkoelen. Bewaar de kruidnoten in een afgesloten pot.

Tips/variaties:

  • Kruidnootjes hebben de neiging om snel te verbranden, vooral de onderkant. Blijf dus na zo’n 15 min bij de oven en houd ze in de gaten.
  • Smelt een tablet 85% chocolade (of maak een chocoladesaus van cacao en kokosolie) en doop de kruidnootjes na het afkoelen voorzichtig in de saus. Laat een paar minuten uitharden.
  • Als je wel tegen gluten kunt is meel van volkoren spelt ook een prima optie.
  • Rol het deeg dun uit met een deegroller, snijd er rechthoekjes uit en klaar is je zelfgemaakte speculaas!
Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.