22 positieve gewoontes van gelukkige mensen

man in yellow fieldVeel mensen wachten heel hun leven totdat ze gelukkig zullen zijn. Je denkt misschien ‘als ik meer geld zou hebben…’ of ‘als ik meer gewicht zou verliezen…’ (vul zelf maar wat in na ‘als ik…’), ‘…dan zal ik gelukkig zijn’.

Hier is een geheimpje: je kunt nu al gelukkig zijn! Het is niet altijd gemakkelijk maar je kunt ervoor kiezen om gelukkig te zijn. En gedurende het merendeel van de omstandigheden is er niemand die jou daarvan kan weerhouden behalve jijzelf. De waarheid is, dat geluk niet komt van rijkdom, de perfecte looks of zelfs van het hebben van een perfecte relatie. Gelukkig zijn komt van binnenuit! Dat is waarom je, als je echt gelukkig wilt zijn, eerst aan jezelf moet werken.

Wat is het geheim om gelukkig te zijn? Je kunt leren hoe het moet, net zoals je iedere andere vaardigheid kunt aanleren. Degenen die gelukkig zijn lijken een aantal gewoonten te hebben waardoor er rust in hun leven is: als je leert hoe je deze gewoonten kunt toepassen in je eigen leven dan is er een grote kans dat ook jij gelukkig zult zijn.

Dit artikel gaat over 22 gewoonten, samengesteld om meer geluk in je leven te ervaren:

1. Het loslaten van wrok
Vergeven en vergeten is nodig voor je eigen geluk. Zolang je blijft vasthouden aan haat, angst, pijn en andere negatieve emoties staat dit je eigen geluk in de weg. Het loslaten van wrok bevrijdt je van negativiteit, waardoor meer positieve emoties deze ruimte kunnen invullen.

2. Behandel iedereen met vriendelijkheid
Vriendelijkheid is niet alleen besmettelijk, het is ook bewezen dat dit je gelukkiger maakt. Wanneer je aardig bent voor anderen produceren je hersenen feel good-hormonen en neurotransmitters zoals serotonine.

3. Zie je problemen als uitdagingen
Verander je interne dialoog zodat iedere keer dat je een ‘probleem’ hebt, je dit zult zien als een uitdaging of een nieuwe kans om je leven te verbeteren. Verban het woord ‘probleem’ in zijn geheel uit je gedachten.

4. Uit je dankbaarheid voor dat wat je wél hebt
Mensen die dankbaar zijn voor datgene wat ze hebben, kunnen beter het hoofd bieden aan stress, hebben meer positieve emoties en zijn beter in het behalen van hun doelen. De beste manier om de positieve kracht van dankbaarheid te benutten, is om een dankbaarheidsdagboek of –lijst bij te houden. Hierin kun je precies bijhouden waarvoor je elke dag dankbaar bent. Dit is gelinkt aan een vrolijker stemming, een groter optimisme en zelfs een betere fysieke gezondheid.

5. Heb grote dromen
Ga je gang en heb grote dromen! Hierdoor is het waarschijnlijker dat je je doelen zult bereiken. In plaats van jezelf te beperken door geen grote doelen na te jagen is het zo dat wanneer je grote dromen hebt en je jezelf openstelt voor een optimistischer toestand je de kracht bezit werkelijk alles te kunnen bereiken wat je wenst.

6. Maak je niet druk om kleine dingen
Als hetgeen waar je boos om bent niet meer belangrijk is over een jaar, een maand, een week of zelfs al over een dag vanaf nu, waarom zou je je er dan druk over maken? Gelukkige mensen weten hoe ze de dagelijkse irritaties zo van hun rug kunnen laten rollen.

7. Praat aardig over anderen
Het kan verleidelijk zijn om bijvoorbeeld op het werk bij de koffiemachine te roddelen over andere mensen, maar op een negatieve manier over anderen praten is alsof je een bad neemt in negatieve emoties. Probeer in plaats daarvan om voortaan alleen nog maar positieve, aardige woorden te zeggen over andere mensen. Daarmee help je jezelf ook positief te denken.

8. Voorkom dat je je excuses moet gaan maken
Het is erg makkelijk om anderen de schuld te geven van je eigen fouten maar als je dat doet is het niet erg waarschijnlijk dat je dit zomaar achter je zult laten. Gelukkige mensen nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen fouten en gebruiken deze fouten als een kans om hun leven te beteren.

9. Leef in het nu
Sta jezelf toe om hetgeen je doet, wat het ook is, te doen met je volle aandacht en neem de tijd om echt in het huidige moment te zijn. Voorkom dat je negatieve gebeurtenissen uit het verleden opnieuw afspeelt in je hoofd of dat je je druk maakt over de toekomst: geniet gewoon van wat er nú in je leven afspeelt.

10. Word iedere morgen op dezelfde tijd wakker
Iedere ochtend op dezelfde tijd opstaan (zo mogelijk vroeg) is bedrieglijk eenvoudig. Als je dat op die manier doet, zal dit je natuurlijke slaap-waakritme ten goede komen waardoor je eenvoudiger en energieker wakker zult worden. Daar komt nog bij dat de gewoonte om elke dag vroeg op te staan er eentje is die veel succesvolle mensen ook hebben, het verbetert de productiviteit en de focus.

11. Vergelijk jezelf niet met anderen
Jouw leven is uniek, meet daarom niet wat je ‘waard’ bent door jezelf te vergelijken met anderen. Zelfs jezelf als beter te zien dan bijvoorbeeld je collega’s kan schadelijk zijn voor je geluk. Dit omdat dit gepaard kan gaan met vooroordelen en ongezonde gevoelens van superioriteit. Meet je eigen succes op basis van je eigen vooruitgang, niet op die van anderen.

12. Omring jezelf met positieve mensen
Het gezegde ‘Waar je mee omgaat word je mee besmet’ is helemaal waar. Dat is ook waarom je beter vrienden kunt kiezen die optimistisch en blij met zichzelf zijn, omdat je dan omringd wordt door positieve energie.

13. Realiseer je dat je niet andermans toestemming nodig hebt
Het is erg belangrijk om je eigen dromen en wensen na te jagen zonder dat ‘neezeggers’ je in de weg staan. Het kan fijn zijn om andermans mening te weten maar blijf handelen naar wat je hart je ingeeft en raak niet van de koers door eventuele goedkeuring die van anderen moet komen.

14. Neem de tijd om te luisteren
Luisteren helpt je om naar de wijsheid van anderen te luisteren en helpt je tegelijkertijd om je eigen gedachten stil te laten zijn. Intensief luisteren kan jou helpen je goed te voelen terwijl je er verschillende nieuwe inzichten op na kunt houden.

15. Koester sociale relaties
Positieve relaties zijn de sleutel naar geluk. Zorg er dus voor dat je tijd maakt om vrienden, familie en anderen bij wie je je goed voelt te bezoeken.

16. Mediteer
Meditatie helpt je om je gedachten gefocust te houden, het kalmeert je zenuwen en het ondersteunt je innerlijke vrede. Onderzoek toont aan dat meditatie zelfs kan leiden tot fysieke veranderingen in je brein welke je gelukkiger kunnen maken.

17. Eet gezond
Wat je eet heeft direct invloed op je stemming en je energieniveau, zowel voor de korte als de lange termijn. Goed eten kan je lichaam en geest in een gefocuste, vrolijke stemming brengen, terwijl geraffineerde junkfood je eerder traag en gevoelig voor chronische ziekten zal maken. Mijn gratis E-book Goede voeding, de basisregels is een perfect hulpmiddel om te kiezen voor de beste voedingsmiddelen die zowel je fysieke als emotionele gezondheid zullen verbeteren. Als je wil weten hoeveel je al weet over gezonde voeding, doe dan de online kennistest.

18. Ga sporten
Sporten geeft de gezondheidsbevorderende chemicaliën in je hersens zoals serotonine, dopamine en noradrenaline een positieve boost die effecten van stress en symptomen van depressiviteit kunnen neutraliseren. Zie sporten niet alleen als een medisch instrument om gewicht te verliezen, ziekten te voorkomen en langer te leven, allemaal voordelen die zich hierdoor zullen voordoen, maar probeer sporten ook te zien als een dagelijks instrument om je geestelijk vrijwel direct beter te voelen, stress te verminderen en je gelukkiger te voelen. Als je op een gezonde manier gewicht wil verliezen, dan is waarschijnlijk ons E-book “Gezond afvallen” wel iets voor jou.

19. Zorg voor een opgeruimde omgeving
Rommel om je heen zorgt ervoor dat alle energie uit je wordt gezogen terwijl je gevoelens van chaos hiervoor in de plaats krijgt. Rommel is een vaak niet-herkende bron van stress die tot uiting komt in de vorm van angst, frustratie, afleiding en zelfs als schuldgevoelens. Geef je huis en kantoor dus een frisse schoonmaakbeurt, verwijder overtollig papier en prullaria, ruim digitale bestanden op net zoals alle andere ‘spullen’ die alleen ruimte in nemen, zowel in je fysieke omgeving als in je gedachten.

20. Wees eerlijk 
Iedere keer dat je liegt zal je stressniveau waarschijnlijk toenemen en je zelfrespect een klein beetje afbrokkelen. Daar komt nog bij dat als anderen erachter komen dat je een leugenaar bent dit je persoonlijke en zakelijke relaties zal schaden. Aan de andere kant is het zo dat als je eerlijk bent en je de waarheid spreekt dit je mentale gezondheid een boost zal geven en hierdoor zullen anderen een groeiend vertrouwen in je hebben.

21. Zorg voor persoonlijke controle 
Voorkom dat anderen jou je manier van leven voorschrijven. Zorg in plaats daarvan voor persoonlijke controle in je leven die je toelaat om je eigen doelen en dromen na te jagen, die zullen zorgen voor een groter gevoel van persoonlijke eigenwaarde.

22. Accepteer datgene dat je niet kunt veranderen
Niet alles in je leven zal perfect zijn, en zie dát als perfect en prima. Gelukkige mensen leren om onrechtvaardigheden in hun leven die ze niet kunnen veranderen te accepteren en om in plaats daarvan hun energie te stoppen in wat ze wél kunnen verbeteren.

Een gezonde levensstijl verbetert op een natuurlijke manier je geluksgevoel

Het kan je zijn opgevallen dat sommige gewoonten van gelukkige mensen dezelfde zijn als van degenen die er een gezonde levensstijl op nahouden, bijvoorbeeld voldoende beweging en gezond eten. Op het moment dat je er een gelukkige mindset erop nahoudt, en zelfs nog daarvoor, zullen gezonde gewoonten je stemming op een natuurlijke manier verbeteren, zelfs in stressvolle situaties. Gelukkige mensen zijn meestal gezonde mensen en andersom, dus in aanvulling op gezonde voeding en voldoende beweging kunnen onderstaande strategieën je ook helpen om je emotionele welzijn te verbeteren:

Goede slaap: slaaptekort is gelinkt aan psychische stoornissen zoals angsten en bipolaire depressie. Daarentegen is een juiste hoeveelheid slaap gelinkt aan positieve karaktereigenschappen zoals optimisme, meer zelfvertrouwen en een beter vermogen om problemen op te lossen.

Dierlijke omega 3-vetten: het hebben van lage concentraties van de omega 3-vetten EPA en DHA staan er bekend om dat ze het risico op stemmingswisselingen en stemmingsstoornissen verhogen. Degenen die aan depressies lijden hebben lagere waarden omega 3-vetten in hun bloed vergeleken met niet-depressieve personen. Krillolie is mijn favoriete bron van omega 3-vetten.

Regelmatige blootstelling aan de zon:  dit is essentieel voor vitamine D-productie. Lage niveaus hiervan zijn gelinkt aan depressie. Naast de vitamine D-productie is van regelmatige blootstelling aan de zon ook bekend dat het de stemming verbetert en het de energieniveaus verhoogt doordat het de endorfineproductie stimuleert.

Emotional Freedom Technique (EFT): als moeilijke levensomstandigheden en de daarmee gepaarde gaande negatieve emoties het geluk in de weg staan bij je, probeer dan EFT. Dit is een vorm van psychologische techniek die je zelf kunt uitvoeren. Deze simpele techniek kan je helpen om je lichaam en geest leeg te maken van negatieve emoties en je positieve doelen en gewoonten makkelijker in je leven kunt integreren. (Bron: Mercola)

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.