Hoofdpagina » Nieuws » Chronische stress schadelijk voor ogen

Chronische stress schadelijk voor ogen

Een nieuwe studie toont aan dat langdurige stress de veroudering van het oog kan versnellen. Regelmatige blootstelling aan stress kan zorgen voor een stijging van de oogboldruk en voor veranderingen in het DNA van de cellen van het netvlies. Dit laatste is een normaal onderdeel van het ouder worden, maar bij veel stress gebeurt dit in een rapper tempo. Dit heeft weer als gevolg dat de oogzenuwen beschadigen en er glaucoom kan optreden. Steeds meer mensen tussen de 40 en 80 jaar hebben last van deze aandoening. De onderzoekers wijzen ons erop dat de gezondheid van het oog vaak wordt beoordeeld aan de hand van de oogboldruk, maar dat dit niet helemaal de juiste manier is, omdat deze gedurende de dag varieert. Daarom is één oogdrukmeting onvoldoende in hun ogen.

Volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van Californië, Irvine, is veroudering een belangrijk onderdeel van de retinale celdood bij glaucoom en kunnen nieuwe behandelingen bij de ontwikkeling van het ontstaan van glaucoom remmen.

De studie laat zien hoe stress het netvliesweefsel doet veranderen op manieren die lijkt op hoe het verandert bij het ouder worden. En hoe herhaalde stress versnelde veroudering veroorzaakt in jong netvliesweefsel, inclusief een snellere epigenetische veroudering. Veroudering is een proces dat alle cellen in een organisme doormaken. In het oog is het een belangrijke risicofactor voor glaucoom, een groep zenuwziekten. Schattingen laten zien dat het aantal mensen met glaucoom (in de leeftijd van 40-80 jaar) zal stijgen tot meer dan 110 miljoen in 2040 naarmate de wereldbevolking ouder wordt.

Deze studie benadrukt het belang van vroege diagnose en preventie, en van leeftijdsspecifieke zorg voor leeftijdsgebonden ziekten als glaucoom. De epigenetische veranderingen suggereren dat veranderingen op chromatine niveau in de loop van de tijd worden opgebouwd na meerdere stressvolle gebeurtenissen. Dit geeft artsen een kans om te voorkomen dat mensen hun gezichtsvermogen verliezen als de ziekte vroeg genoeg wordt opgemerkt.

Onderzoekers hebben nu een nieuwe manier om uit te zoeken hoe stress en behandeling van invloed zijn op hoe snel het netvliesweefsel veroudert, we kunnen nu de epigenetische leeftijd van netvliesweefsel meten en dat gebruiken om de beste manier te vinden om gezichtsverlies bij het ouder worden te voorkomen (bron: MedicalExpress).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.