web
statistics

De 7 meest gevaarlijke gifstoffen die gemakkelijk te vermijden zijn

gevaarHelaas zit ons eten tegenwoordig vol met gif. Volgens de overheid kan dit geen kwaad, want daarvoor hebben we volgens hun een lever van de lieve heer meegekregen. Ik denk daar zelf anders over. Het blijkt namelijk dat Nederland maar liefst 5.3 miljoen chronisch zieken telt. Ik laat je zien welke gifstoffen makkelijk uit je dieet zijn te weren, zodat je verderop in je leven tot de gezonde Nederlanders gaat behoren.

Bestrijdingsmiddelen
Nog steeds maken tuinders en boeren rijkelijk gebruik van bestrijdingsmiddelen. Niet voor niets blijkt dat 5 op de 8 Nederlanders glyfosaat in de urine heeft: het actieve gif uit Monsanto’s RoundUp. Dit soort bestrijdingsmiddelen werken ook nog eens als een xeno-oestrogeen en verstoren hiermee de hormoonbalans. Helaas worden deze middelen ook nog wel eens gelinkt aan kanker, depressie en alzheimer. Daarom kunnen we maar beter kiezen voor biologische groenten en fruit.

Dioxines
Dit zijn zwaar giftige stoffen. Dioxines zijn lipofiel, wat betekent dat je lichaam ze in vet opslaat. Deze dioxines zijn in staat om de celkern binnen te dringen en kunnen dan schade toebrengen aan het DNA. De stof is kleur en geurloos, dus je kunt niet weten of het in je voedsel zit. Dioxines komen bij verbrandingsprocessen vrij en verspreiden zich via de lucht, om vervolgens op de planten neer te strijken die door dieren gegeten worden. In de dieren stapelen de dioxines zich op waardoor deze ook in de mensen komen, die de dieren eten. Ook de producten van dieren (zoals melk) zijn een risico. Wereldwijd bevat alle moedermelk van mensen ook dioxines, waardoor baby’s al op jonge leeftijd worden geconfronteerd met deze kankerverwekkende stof. Hoe te vermijden? Simpel: eet minder dierlijke producten en gebruik geen gebleekte koffiefilters. Ook bestrijdingsmiddelen bevatten dioxines, dus weer de tip om biologisch te eten. Op biologische groente en fruit zitten dan misschien nog wel een beetje dioxines, het mag eigenlijk geen naam hebben.

Azodicarbonamide
Dit goedje wordt in sommige landen nog altijd ingezet om bloem te bleken. Het wordt helemaal te gek als je bedenkt dat ze een bruine kleurstof aan het brood toevoegen om het brood ‘gezond’ bruin brood te laten lijken. De carotenen in tarwe bleken natuurlijk onder invloed van zuurstof. Deze vorm van oxidatie kost tijd en dat hebben bakkers niet meer. Stel dat bakkers in het ideale geval kiezen voor het natuurlijk bleken, dan zit je nog met geoxideerde tarwe. Weer een reden om minder brood te eten. Azodicarbonamide kan luchtwegproblemen geven en komt voor in voorverpakte broodjes en diepvriesmaaltijden. Kiezen voor vers en puur natuur is hier de oplossing.

Nitriet
Om het vlees langer rood te houden en bacteriegroei te remmen, wordt er nogal wat nitriet aan ons vlees toegevoegd. Nitriet kan zich in het lichaam omzetten in nitrosaminen en dat is bewezen kankerverwekkend. Ook regulier geteelde groenten bevatten door gebruik van kunstmest belachelijk hoge hoeveelheden nitraat, die zich weer kunnen omzetten naar nitriet. Het beste koop je dus biologisch vlees, groenten en fruit.

Monosodiumglutamaat
Dit goedje heeft van de EU het nummer E-621 gekregen, maar fabrikanten noemen het meestal heel onschuldig “gistextract”. Dit spul bevat glutamaat en dat is bij grote hoeveelheden schadelijk voor de neuronen in de hersenen. In China noemen ze dit witte spul VeTsin en is daar verantwoordelijk voor het Chinese restaurantsyndroom, waarbij hartkloppingen en slapeloosheid vaak gerapporteerd worden. Deze smaakversterker wordt aan zeer veel producten toegevoegd, maar je weet het zeker bij soepen, chips en kant-en-klaar producten.

Aluminium
In cosmetica worden nogal eens aluminiumzouten toegepast om de zweetproductie een halt toe te roepen. Aluminium wordt met tal van ziektes in verband gebracht. Wat dacht je van Alzheimer of borstkanker? Liever niet! Kies daarom altijd voor cosmetica op een natuurlijke basis. Het zou eigenlijk zo moeten zijn dat je alleen iets op je huid smeert als je dat ook kan eten. Ik gebruik daarom als DEO nu een tijdje DEO Dorant op basis van natriumbicarbonaat. Bevalt mij heel erg goed.

Acrylamide
Dit ontstaat als resultaat van het bakken of frituren. Het is het lekkere knapperige bruine laagje van brood, friet en chips. Op de één of andere manier vinden we dit heel erg smakelijk, maar ondertussen weten we dat deze stof zwaar kankerverwekkend kan zijn. Bij het stomen of koken komt deze stof meestal niet om de hoek kijken. Door rauw te eten weet je helemaal zeker dat je deze stof niet binnenkrijgt.

Er zijn nog zoveel meer stoffen aan te wijzen die ons ziek kunnen maken. Suiker, kleurstoffen en aspartaam. We zouden deze lijst wel kunnen uitbreiden naar wel 50 punten. Het is het beste om te kiezen voor puur natuurlijke voeding zonder label of bewerking. Als je dat doet, dan scheelt dat al enorm veel toxines voor je lichaam.

Enkele gebruikte bronnen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24906048
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24981012
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24892153
http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/acrylamide-in-food
Schrijven E. Schippers, minister van VWS

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

12 gedachten over “De 7 meest gevaarlijke gifstoffen die gemakkelijk te vermijden zijn”

 1. Hallo Juglen,
  Ik eet biologisch ( koop ook alleen biologisch vlees) en bak alles in kokosolie , ik vroeg me af of die lekkere korstjes dan ook acrylamide bevatten.
  Hartelijke groet,
  Thea

  • Ja, die bevatten ook acrylamide. Een beetje is niet zo’n probleem, maar als je heel veel binnenkrijgt vormt het pas een probleem. Wees dus ook weer niet te bang!

 2. Mijn biologische slager zegt dat er bij hun ook nitriet in t vlees zit, dat dat moet van de overheid, wat is hiervan waar dan?

  Alvast dank voor t antwoord

 3. Hai Juglen, vorige week las ik dat als je je groente en fruit 10 minuten in water met azijn legt, zo de pesticiden verdwijnen, ik vraag t me af maar wat is jou mening hierover… Vriendelijke groetjes Wendy

  • Zowel in azijnwater als in zout water leggen van groenten en fruit lijkt me niet zo lekker. Ik weet ook niet of het effectief is. Wat wel effectief is je groeten en fruit een aantal minuten in sterk alkalisch water (Kangen water) met een pH van 11.5 leggen. Dit sterk alkalische water lost vetten en oliën op en de bestrijdingsmiddelen zijn over het algemeen op olie- of vetbasis (zodat ze niet door de regen of de besproeiing eraf gewassen worden. Dat maakt het ook vrij zinloos om alleen maar in water te wassen, want dan krijg je wel het zichtbare vuil eraf, maar niet de onzichtbare toxines). Als je je groenten in het sterk alkalische water legt en daarna nog even afspoelt smaken ze ook lekkerder dan voor de behandeling (die bestrijdingsmiddelen laten namelijk vaak wel een smaakje achter).

 4. Hallo, wat Wendy vertelt over azijn heb ik gehoord over zout. Azijn lijkt mij ook invloed hebben op de structuur van de groenten, zeker bij bladgroenten. Lijkt mij dan ook minder smakelijk.
  Groet, Christien

 5. En waar blijven die pecticiden dan? In het azijnwater? En de rest van de voedingsstoffen dan?
  Het lijkt bijna op de reguliere geneeskunst, eerst toevoegen, dan behandelen…
  Koop toch liever biologische groente, of verbouw het zelf

 6. Hallo Juglen,
  Dat aluin aluminium bevat, wist ik allang. Ben gewoon gaan zoeken op internet naar wat aluin is! Al een paar jaar gebruik ik gewoon een beetje kokosolie als deodorant en ik moet zeggen, het werkt geweldig! Zelfs met het heetste weer blijf ik de hele dag fris! Het geeft echt geen vette laag op de huid, het trekt er goed in. Ik bak alles in kokosolie en heb het altijd in huis. Een beetje in een bakje in de badkamer en je hebt het altijd bij de hand.
  Groeten, Frieda.

 7. Als reactie op LL over nitriet in het vlees… Mijn ervaring is dat er op biologische vleesproducten (zeker bij bio-vleeswaren) heel vaak de vermelding van Natriumnitriet op de verpakking vermeld staat. Ik heb dus ook sterke vermoedens dat biologische vlees meestal of vaak niet vrij is van nitriet. Ik ben benieuwd hoe Juglen dit ziet.

 8. Over monosodiumglutamaat (mononatium-glutamaat)(E-621) gesproken. Ik ben er niet van overtuigd dat de voedselindestry dit stofje simpleweg als gistextracten markeren op het eticket.
  In zover ik weet mag dat ook niet. Ook heb ik er geen bewijs voor gevonden op product eticketen. Ik let altijd op bij aankopen van bijvorbeeld chips dat er geen E621 of andere smaakversterkers inzit. Ik vind ze ook een vies nasmaak geven.

  Wel eet ik regelmatig Marmite die op basis van echte gistextract is gemaakt. Gistextract word mestaal gewonnen uit biergist en is een natuurproduct. Er zit wel van natuur anwezig mononatium-glutamaat in maar dit is in een veel lager hoeveelheid dan in producten waar in gerafineerd of synthetische mononatiumglutamaat toegevoegd word.
  In vele producten zit er ook natuurlijk aanwezig vrij glutamaat zoals anchovis, gelegen kaas, gerookte vis/vlees.

  Lees http://nl.wikipedia.org/wiki/Umami

 9. Je adviezen betreffende het voorkomen van opname van gifstoffen door voeding, behoeven enige
  aanvulling en nuancering.Rauwe groenten kunnen niet door iedereen gebruikt worden, bovendien
  bestaat er het gevaar van gevaarlijke bio organismen zoals soms te vinden in (spruitgroenten bijv.alfalfa).
  Er is verder bewezen dat bepaalde groenten bij de spijsvertering beter hun voediingsstoffen
  afgeven in gekookte vorm of in combinatie met vetten. De gevolgen van acrylamide kunnen
  worden afgezwakt door tjidens het nuttigen van een maaltijd die gebakken voedingsproducten
  bevat , mosterd te gebruiken.

 10. Hoi, jammer dat je mijn reactie hebt verwijderd, beetje kritisch kan geen kwaad toch? Dus nogmaals dat borstkanker verhaal is op geen enkele wetenschappenlijke manier bewezen. Dat Alzheimer wordt veroorzaakt door aluminium is gebaseerd op achterhaalde onderzoeken. Dioxines zijn idd erg gevaarlijk, dus zuinig aan met paling en andere vette vis. Succes met je blog.

Reacties zijn gesloten.