Voedingswaardetabel van farro per 100 gram:
Per 100 g | Farro | ADH* |
kcal | 362 | 18,10% |
Kj | 1514 | 18,10% |
Water (g) | 0,00% | |
Eiwit (g) | 12,77 | 22,80% |
Koolhydraten (g) | 72,34 | 27,82% |
Suiker (g) | 2,2 | |
Vet (g) | 2,13 | 3,04% |
Cholesterol (mg) | 0 | |
Transvet (g) | 0 | |
Vezels (g) | 10,6 | 30,29% |
A (mg) | 0 | 0,00% |
B1 (mg) | 0,00% | |
B2 (mg) | 0,00% | |
B3 (mg) | 8,51 | 53,19% |
B5 (mg) | 0,00% | |
B6 (mg) | 0,00% | |
B11 / Foliumzuur (ug) | 0,00% | |
B12 (ug) | 0,00% | |
C (mg) | 0,00% | |
D (ug) | 0,00% | |
E (mg) | 0,00% | |
Vitamine K (ug) | 0,00% | |
Natrium (mg) | 22 | 2,20% |
Kalium (mg) | 0,00% | |
Calcium (mg) | 44 | 4,40% |
Fosfor (mg) | 0,00% | |
IJzer (mg) | 1,53 | 19,13% |
Jodium (ug) | 0,00% | |
Magnesium (mg) | 128 | 42,67% |
Koper (mg) | 0,00% | |
Selenium (ug) | 0,00% | |
Zink (mg) | 4,79 | 31,93% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over farro
Farro is een oud tarwegraan dat zijn oorsprong vindt in Mesopotamië. Farro verwijst niet naar één soort graan, maar is gebaseerd op de drie tarwesoorten Eenkoorn, Emmer en Spelt. Farro is Italiaans voor ‘oude tarwekorrel’ en wordt dus ook gemaakt van oudere tarwesoorten.
Farro is vaak lastig te krijgen. De grootste kans heb je bij de biologische supermarkt. Er bestaan drie varianten van farro: volkoren, geparelde (perlato) en half geparelde (semi-perlato). De gezondste optie is uiteraard de volkoren farro, want die bevat de meeste vezels en heeft al zijn voedingsstoffen nog. Van half-geparelde farro is een deel van de zemelen verwijderd, terwijl 100% geparelde soorten helemaal geen zemelen meer hebben.
Farro heeft een nootachtige smaak en stevige bite. Farro is heel veelzijdig. Je kunt het inzetten als alternatief voor andere populaire granen, zoals rijst, quinoa, boekweit en gerst. Je kunt farro gemakkelijk toevoegen aan soepen, stoofschotels en salades, of gebruiken als vervanger van haver bij het ontbijt.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: