web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van zonnebloemolie

De voedingswaarde van zonnebloemolie

Voedingswaardetabel van zonnebloemolie per 100 gram:

Per 100 g / ml Zonnebloemolie ADH*
kcal 881 44.05%
Kj 3692 43.95%
Water (g)
Eiwit (g)
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g) 99.8 142.57%
Verzadigd (g) 11.6
E.O.V. (g) 21.5
M.O.V. (g) 62.8
Omega 6 (g) 62.1
Omega 3 (g) 0.19
Cholesterol (mg)
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg)
B2 (mg)
B3 (mg) 8.3 51.88%
B5 (mg)
B6 (mg)
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg)
D (ug)
E (mg) 48.7 487.00%
Vitamine K (ug) 5.7 4.75%
Natrium (mg)
Kalium (mg)
Calcium (mg)
Fosfor (mg)
IJzer (mg)
Jodium (ug)
Magnesium (mg)
Koper (mg)
Selenium (ug)
Zink (mg)

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over zonnebloemolie
Zonnebloemolie is een van de meest gebruikte oliën in de voedingsindustrie. Het is neutraal van smaak en goedkoop en daardoor geschikt voor allerlei doeleinden. Het zit dan ook in tal van producten. Het is een plantaardige olie die wordt gemaakt van de pitten van de zonnebloem. De olie is helder en geel van kleur. Het bevat een hoge dosis omega 6 vetten (vooral in de vorm van linolzuur), welke niet bevorderend zijn voor onze gezondheid.

Verkrijgbaar
Je vindt zonnebloemolie voor een klein prijsje in elke supermarkt. Er worden verschillende types zonnebloemolie geproduceerd, zoals high linoleic, high oleic en mid oleic. Veel van deze olie is zwaar geraffineerd. Laat deze vorm bij voorkeur dus links liggen. Wanneer je toch voor zonnebloemolie kiest, kun je het beste de koudgeperste variant kopen en koud gebruiken omdat de gezondheidsvoordelen van plantaardige oliën bij de raffinage (verhitting) al verloren zijn gegaan. Koudgeperste zonnebloemolie vind je bij biologische supermarkten.

Toepassing
Zonnebloemolie wordt vooral gebruikt om in te bakken en frituren. Maar eigenlijk is plantaardige olie, m.u.v. kokosolie, daar niet geschikt voor. De olie oxideert en daarmee komen er schadelijke stoffen vrij. Ook tijdens het verwerkingsproces wordt de olie al vaak (sterk) verhit.
Zonnebloemolie zit daarnaast het in tal van voedingsmiddelen. Denk aan gebak en koek, brood, kant- en klare maaltijden, ontbijtproducten en plantaardige melk. Ook in cosmetica en andere schoonheidsproducten wordt zonnebloemolie gebruikt. Het restdeel van de pitten gebruikt voor productie van zonnebloemolie wordt verhandeld als veevoer.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: