Hoofdpagina » Nieuws » Gezond oud door regelmatig te dansen

Gezond oud door regelmatig te dansen

Volgens een Engelse studie die eerder dit jaar is verschenen, kun je maar beter je dansschoenen regelmatig aantrekken. Volgens de onderzoekers is dansen een krachtige manier om zowel je fysieke als mentale gezondheid een boost te geven. Dat komt doordat dansen er niet alleen voor zorgt dat je fysiek en sociaal actief wordt, maar je ook in contact brengt met je ‘jongere zelf’. Deelnemers aan het onderzoek meldden dat ze zich door het dansen jonger voelden en daarnaast ook sterker. Hun welbevinden en zelfvertrouwen waren sterk toegenomen. Dansen is fysiek een uitputtende bezigheid, maar geestelijk laden mensen zich hier erg aan op. Als je dus een nieuwe hobby zoekt, dan is het zeker de moeite waard om dansen te overwegen!

Nieuw onderzoek geleid door de Universiteit van Leeds suggereert dat dansen een opmerkelijk positief effect kan hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen ouder dan 85. Het “Dance On” project, uitgevoerd in samenwerking met One Dance UK, Yorkshire Dance en de liefdadigheidsinstelling darts, ontdekte dat regelmatige danssessies bijdragen aan het verbeteren van zowel fysieke mobiliteit als algemeen welzijn. Gedurende een jaar namen 685 mensen ouder dan 55 jaar deel aan wekelijkse danslessen in Leeds, Bradford en Doncaster, en meer dan een derde van hen kwam uit sociaal-economisch achtergestelde gemeenschappen.

Dr. Sarah Astill, die het onderzoeksteam leidde, benadrukte dat lichamelijke inactiviteit een belangrijke risicofactor is voor niet-infectieuze ziekten en vroegtijdige sterfte, vooral onder ouderen. Het project toonde aan dat dans niet alleen de fysieke activiteit van de deelnemers verhoogde, maar ook hun mentale welzijn verbeterde; velen meldden zich “jaren jonger” te voelen na deelname aan de danslessen.

Andere organisaties betrokken bij het onderzoek waren enthousiast over de bevindingen en het potentieel voor toekomstige programma’s. De resultaten ondersteunen het idee dat gemeenschappen en gezondheidsorganisaties dans zouden moeten overwegen als een toegankelijke en effectieve manier om ouderen te helpen actief te worden. Naast de fysieke voordelen biedt dans ook een gevoel van gemeenschap en sociale interactie, wat vooral belangrijk kan zijn voor mensen in achtergestelde gebieden (Bron: MedicalXpress)

Originele studie: Britten L, Pina I, Nykjaer C, Astill S. Dance on: a mixed-method study into the feasibility and effectiveness of a dance programme to increase physical activity levels and wellbeing in adults and older adults. BMC Geriatrics. 2023;23(1):48.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.