Hoofdpagina » Nieuws » Je bed is waarschijnlijk niet zo schoon als je denkt – een microbioloog geeft uitleg

Je bed is waarschijnlijk niet zo schoon als je denkt – een microbioloog geeft uitleg

Er is niets fijner dan in bed kruipen, je in je dekens wikkelen en je hoofd in je kussen nestelen. Maar voordat je het te comfortabel krijgt, wil je misschien weten dat je bed niet zo veel verschilt van een petrischaal. Microbioloog Manal Mohammed, Docent Medische Microbiologie, Universiteit van Westminster legt uit waarom je bed eigenlijk een grote petrischaal is.

De combinatie van zweet, speeksel, roos, dode huidcellen en zelfs voedseldeeltjes maken het de optimale omgeving voor een heleboel ziektekiemen zoals bacteriën, schimmels, virussen en zelfs kleine beestjes om te groeien.

Dit zijn maar een paar van de dingen die onder onze dekens op de loer liggen.

Bacteriën
Onze bedden kunnen een gastheer zijn voor een grote verscheidenheid aan bacteriesoorten.

Uit onderzoek van ziekenhuisbeddengoed is bijvoorbeeld gebleken dat stafylokokkenbacteriën veel voorkomen. Deze bacteriën zijn meestal onschadelijk, maar kunnen ernstige ziekte veroorzaken wanneer ze het lichaam binnendringen via een open wond – en bepaalde Staphylococcus-soorten kunnen meer schade aanrichten dan andere.

Neem Staphylococcus aureus, die vrij besmettelijk is en huidinfecties en longontsteking kan veroorzaken en acne kan verergeren. Niet alleen zijn er S. aureus aangetroffen die op kussenslopen leven, uit onderzoek blijkt ook dat sommige stammen resistent zijn tegen antibiotica.

Uit onderzoek blijkt ook dat naast stafylokokken ook E. coli en andere soortgelijke bacteriën, de zogenaamde gramnegatieve bacteriën, veel voorkomen in ziekenhuisbedden. Gram-negatieve bacteriën vormen een ernstig gezondheidsprobleem omdat ze zeer resistent zijn tegen antibiotica en ernstige infecties bij de mens kunnen veroorzaken – waaronder infecties van de urinewegen, longontsteking, diarree, hersenvliesontsteking en sepsis als ze in het lichaam terechtkomen.

Sommige stammen van E. coli kunnen ook zeer besmettelijk zijn en kunnen urineweginfecties, reizigersdiarree en longontsteking veroorzaken. Daarom is het belangrijk uw handen goed te wassen na gebruik van het toilet, om te voorkomen dat deze bacteriën in andere delen van uw huis terechtkomen.

Natuurlijk zijn ziekenhuizen heel anders dan onze thuisomgeving. Maar dat betekent niet dat het niet mogelijk is dat deze bacteriën in onze bedden terechtkomen. Ongeveer een derde van de mensen draagt Staphylococcus aureus in zijn lichaam.

Mensen die drager zijn van S. aureus kunnen het organisme in grote aantallen afgeven – wat betekent dat het vrij gemakkelijk is voor Staphylococcus-bacteriën om thuis in uw bed terecht te komen.

Insecten
U geeft ongeveer 500 miljoen huidcellen per dag af – terwijl u in bed slaapt. Deze huidcellen kunnen microscopische huisstofmijten aantrekken en opeten. Deze mijten en hun uitwerpselen kunnen allergieën en zelfs astma veroorzaken.

Bedwantsen kunnen ook een gevaar vormen. Hoewel niet is aangetoond dat deze kleine beestjes (ongeveer 5 mm lang) ziekten overbrengen, kunnen ze jeukende, rode bijtwonden veroorzaken – naast een aantal gevolgen voor de geestelijke gezondheid, waaronder angst, slapeloosheid en allergieën.

Bedwantsen kunnen in huis worden gebracht op zachte oppervlakken, zoals kleren of rugzakken, of door andere gezinsleden.

Het wassen en drogen van beddengoed op een hoge temperatuur (ongeveer 55°C) doodt de huisstofmijt, maar bedwantsen moeten soms door een professional worden uitgeroeid.

Bacteriën in huis
Je kunt ook ziektekiemen naar je bed brengen via besmette huishoudelijke voorwerpen – zoals kleding, handdoeken, het toilet of bad, keukenoppervlakken, of zelfs huisdieren.

Badkamer- en keukendoeken zijn gastheer voor verschillende soorten bacteriën, waaronder S. aureus en E. coli. Verkeerd wassen kan deze ziektekiemen ook naar andere voorwerpen verspreiden, waaronder onze lakens. Zelfs ziektes zoals gonorroe kunnen worden overgedragen via besmette handdoeken of beddengoed.

Verschillende microbiële soorten kunnen gedurende verschillende perioden op stoffen overleven. S. aureus, bijvoorbeeld, kan een week overleven op katoen en twee weken op badstof. En schimmelsoorten (zoals Candida albicans, die spruw in de mond, urineweginfecties en genitale schimmelinfecties kan veroorzaken) kunnen tot wel een maand op stof overleven.

Griepvirussen kunnen ook 8-12 uur overleven op stoffen en weefsels. Sommige andere soorten virussen, zoals het vaccinia-virus, kunnen tot 14 weken op wol en katoen overleven.

Bedhygiëne
Goed en regelmatig wassen is essentieel om te voorkomen dat ziektekiemen zich ontwikkelen tot een echte bedreiging voor de gezondheid. Maar hoe vaak moet u uw beddengoed verschonen?

Omdat we onze lakens niet elke dag kunnen wassen, is één ding dat u wel dagelijks kunt doen, uw laken elke ochtend luchten. Omdat vocht zich tijdens het slapen ophoopt, betekent het terugtrekken van het dekbed zodat de lakens kunnen ademen voordat u het bed opmaakt, dat uw lakens en matras een minder aantrekkelijke broedplaats worden voor bacteriën en mijten.

Matrassen kunnen ook een grote bron van bacteriën en microben zijn door een opeenhoping van huidschilfers, voedseldeeltjes en schimmels in de loop der jaren. Aangezien het moeilijk is om een matras te wassen, kan het gebruik van een wasbare hoes – en het elke week of twee weken wassen – helpen om het aantal microben dat op de matras leeft te verminderen.

Door uw matras en bedbodem elke maand te stofzuigen, kunt u ook allergenen en stof verwijderen. Draai uw matras vaak om – of koop een nieuwe als hij ouder is dan tien jaar.

Het is aan te raden uw beddengoed elke week te wassen (of vaker indien mogelijk) – vooral als u veel tijd in bed doorbrengt, naakt slaapt, of ‘s nachts veel zweet. Het is ook aan te raden om kussenslopen om de twee tot drie dagen te vervangen.

Al het beddengoed moet op warme tot hoge temperaturen worden gewassen (ongeveer 40-60°C) om ziektekiemen effectief te doden. Vermijd overbelasting van de wasmachines en gebruik voldoende zeep, en zorg ervoor dat het beddengoed volledig gedroogd is voor gebruik.

Douchen voor het slapengaan, geen dutjes doen of bezweet in bed kruipen, make-up verwijderen en lotions, crèmes en oliën vermijden vlak voor het slapengaan, kunnen er allemaal voor zorgen dat het beddengoed schoner blijft tussen de wasbeurten door. Niet eten of drinken in bed, huisdieren uit de buurt houden van de lakens en vuile sokken uittrekken helpen ook.

Dit artikel is overgenomen uit The Conversation onder een Creative Commons licentie. Lees het originele artikel.
The Conversation

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.