Hoofdpagina » Nieuws » Meergranenbrood in werkelijkheid nog altijd gewoon tarwebrood

Meergranenbrood in werkelijkheid nog altijd gewoon tarwebrood

In een grote test van de Consumentenbond, is naar voren gekomen dat de zogenaamde meergranenbroden in de supermarkt nog altijd in werkelijkheid tarwebroden zijn. Vóór juli dit jaar mochten bakkers brood met 2 soorten graan als meergranenbrood in de markt zetten, maar inmiddels moeten het er minimaal 3 zijn.

Het aandeel tarwe mag van de wetgever maximaal 90% zijn en daar maken de bakkers gretig gebruik van: gemiddeld bestaan de meergranenbroden voor 87% uit tarwe. De verhouding is hiermee gemiddeld 1 op 7. Vaak is het gebruikte meel in bruinbrood en meergranenbrood niet eens volkoren, maar een combinatie van meel met bloem. Daardoor lijkt het meeste brood in de supermarkt erg op witbrood met een kleurtje. De Keuringsdienst van Waarde noemde het in een onderzoek geverfd witbrood. Het advies is om bruinbrood te laten staan en te kiezen voor volkoren. In volkorenbrood zit geen bloem, waardoor de gezonde zemelen en vezels er nog in aanwezig zijn. Het Donker meergranen van de Lidl en de Waldkorn volkoren van AH kwamen als winnaar uit de bus, het Fries meergranen van Dirk eindigde op de laatste plaats.

Meer vezels in volkoren
Een gemiddeld sneetje volkorenbrood heeft tussen 2,3 en 2,5 gram vezels. De hoeveelheid in een snee bruin brood kan variëren van 1,6 gram tot 2 gram, dit hangt namelijk af van de verhouding tussen volkorenmeel en tarwebloem. De hoeveelheid vezels kan ook verhoogd worden door toevoegingen als zaden en pitten. Over het algemeen bevat meergranenbrood meer vezels dan gewoon bruinbrood, maar blijft volkorenbrood de winnaar.

Etiketten niet duidelijk
De nieuwe regels voor meergranenbrood schrijven bakkers voor om het percentage van elke gebruikte graansoort te vermelden. Hierdoor kunnen consumenten bepalen of de hoeveelheden aan de verwachtingen voldoen en of er sprake is van misleiding. Helaas gaat het nog niet altijd goed, hoewel de meeste supermarkten beterschap beloven. De voedingswaarde per portie ontbreekt in de meeste gevallen. Dit is niet verplicht om weer te geven, maar wel wenselijk.

Veel onnodige ingrediënten
Een brood bestaat in de basis uit slechts meel, water, gist en zout. Slechts vier ingrediënten dus. Toch bevatten sommige broden in de supermarkt meer dan 10 ingrediënten. Dat kunnen e-nummers, suikers en vetten zijn, maar soms ook andere bestanddelen. Desempoeder is gedroogd zuurdesem dat als smaak stof wordt gebruikt. Enzymen zijn een vorm van eiwitten die het deeg niet alleen elastischer, maar ook het brood zelf uiteindelijk luchtiger maken. Het ingrediënt moutmeel is meel dat van gekiemde graankorrels is gemaakt, dat zorgt voor een zoete smaak en daarnaast en het brood een donkere kleur geeft. Ook helpt dit ingrediënt bij het rijzen van het brood. Je kunt ook grutten tegenkomen op het etiket, wat stukjes graankorrels of bonen zijn die meestal dienen als versiering. Vlokken komen meestal voor als havervlokken en is niets anders dan geplette graankorrels met als doel het brood te versieren.

Veel brood bevat te veel zout
Hoewel brood rijk is aan vele voedingsstoffen, is het volgens de bond ook een grote bron van het minder gezonde zout. Een sneetje meergranenbrood bevat gemiddeld ongeveer 0,35 gram zout. Het advies is om de inname van zout te beperken tot maximaal 6 gram per dag. Een man die dagelijks zes sneetjes brood oppeuzelt, verbruikt al gauw meer dan een derde van het dagelijks maximum. En dan hebben we het nog niet gehad over het zout in het broodbeleg. Omdat brood een prominente plek in ons voedingspatroon inneemt, is het van groot belang dat bakkers minder zout gaan gebruiken. Er is een wettelijk maximum, maar supermarkten wijken hier niet ver van af. Er zijn broden die prima smaken en tegelijk een laag zoutgehalte hebben, dus deze bakkers bewijzen dat het wel degelijk mogelijk is (bron: Consumentengids, De broodnodige waarheid, Nummer 9 • september 2022).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.