Hoofdpagina » Nieuws » Oppassen met geraffineerd voedsel tijdens zwangerschap

Oppassen met geraffineerd voedsel tijdens zwangerschap

Volgens een recente studie van de University of Washington School of Medicine is het raadzaam dat zwangere vrouwen geraffineerd voedsel en fastfood vermijden. De studie toont aan dat ftalaten, chemische stoffen die voorkomen in plastics, via verpakkingen en plastic handschoenen in het voedsel terecht kunnen komen. Blootstelling aan ftalaten tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op problemen zoals laag geboortegewicht, vroeggeboorte en mentale stoornissen bij kinderen. Deze studie is de eerste die aantoont dat voeding met meer geraffineerde ingrediënten verband houdt met een hogere blootstelling aan ftalaten bij zwangere vrouwen.

Artsen raden zwangere vrouwen aan om zoveel mogelijk verse groenten, fruit en magere vleessoorten te eten en etiketten te controleren op een korte ingrediëntenlijst. Het is ook belangrijk om geraffineerde voedingsmiddelen te vermijden, omdat deze vaak zijn gemaakt van stoffen die uit voedingsmiddelen worden gehaald en vervolgens worden verwerkt en behandeld met chemicaliën en conserveringsmiddelen. Voorbeelden van geraffineerde voedingsmiddelen zijn verpakte cakemixen, verpakte frietjes, hamburgerbroodjes en frisdrank.

Daarnaast merken de onderzoekers op dat handschoenen die in fastfoodrestaurants worden gedragen en de opslag-, bereidings- en serveerapparatuur of -gereedschappen de belangrijkste bronnen van blootstelling aan ftalaten kunnen zijn. Zowel bevroren als verse ingrediënten kunnen aan deze bronnen worden blootgesteld.

Het is belangrijk op te merken dat de verantwoordelijkheid niet alleen bij zwangere vrouwen ligt. Fabrikanten en wetgevers worden opgeroepen om alternatieven aan te bieden die mogelijk minder schadelijk zijn. Meer wetgeving is ook nodig om ftalaatverontreiniging in voedsel te voorkomen door de samenstelling van voedselverpakkingen of de handschoenen die voedselverwerkers gebruiken te reguleren.

In het algemeen wordt zwangere vrouwen geadviseerd om een gezond en uitgebalanceerd dieet te volgen, rijk aan voedzame voedingsmiddelen zoals verse groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Het is altijd raadzaam om met een zorgverlener te praten voor specifiek voedingsadvies tijdens de zwangerschap (bron: MedicalXpress).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.