web
statistics

Pompoen, een superfood van eigen bodem

pompoenenHet is echt weer pompoenentijd. Je ziet ze overal liggen. Het leuke is dat pompoenen gewoon op Nederlandse grond groeien en dus niet van ver hoeven te komen. Pompoenen komen oorspronkelijk uit het zuiden van Amerika en zijn enkele eeuwen geleden pas op Europees grondgebied terecht gekomen. Sommige pompoenen kunnen wel 1 meter breed worden en ruim 70 kilo wegen; er worden zelfs wedstrijden georganiseerd wie de grootste en zwaarste pompoen kan kweken.

Wat is er nu zo gezond aan de pompoen?

Goed voor je ogen
De pompoen zit vol met provitamine A, oftewel betacaroteen. Dit is de voorloper van vitamine A. In een portie kan wel tot 200% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamine zitten. Vitamine A is goed voor je ogen en verbetert het zicht.

Goed voor je darmen
De pompoen zit vol met vezels. In ons westerse voedingspatroon eten we teveel bewerkte voeding die arm is aan vezels. Onze darmbacteriën zijn dol op vezels. Ook zorgen vezels ervoor dat je een mooie stoelgang hebt.

Goed voor de lijn
Pompoenen zijn rijk aan vezels, maar arm aan calorieën. Met andere woorden: je raakt wel gevuld, maar zonder dat je er dik van wordt. Een pompoensoep is ideaal als lunch of tussendoortje.

Maakt je slim
De zaden van de pompoen zijn rijk aan vetzuren die goed zijn voor je bloedvaten en hersenen. Je kunt de zaden drogen in de (droog)oven of op de verwarming.

Maakt je gelukkig
Een ander ingrediënt van pompoenzaden is tryptofaan. Tryptofaan is een krachtige bestrijder van een depressie en zorgt ook nog eens voor een goede nachtrust. Tryptofaan wordt namelijk omgezet in GABA, een rustgevende neurotransmitter.

Versterkt je afweer
De pompoen bevat ijzer en vitamine C, waardoor je immuunsysteem een boost krijgt. Er zit ook wat zink in, waardoor je afweer nog krachtiger wordt. Zink is ook goed voor het mannelijk voortplantingssysteem.

Verlaagt de bloeddruk
Er zit in deze groente ook veel kalium. Veel Nederlanders hebben een tekort aan dit mineraal, terwijl ze wel veel te veel van de tegenhanger natrium binnenkrijgen. Kalium kan de bloeddruk verlagen.

Verbetert de huid
Het caroteen (de oranje kleur) in de pompoen werkt als antioxidant in de huid. Antioxidanten houden veroudering op afstand. Caroteen doet trouwens veel meer, zoals het risico op kanker verminderen.

Pompoenen kunnen je gezondheid dus echt flink verbeteren. Een goede manier om pompoenen te eten, is door deze te verwerken tot soep. Schillen is niet nodig, in de schil zitten namelijk heel veel antioxidanten. Als je niet zo dol bent op soep, kun je ook kiezen voor:

  • Humus
  • Geroosterd in de oven
  • Verwerken in taart, gebak of brood
  • Combineren met andere groenten.

Weet jij nog meer lekkere manieren om de pompoen te bereiden, deel deze dan graag onder deze blog…

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel: