In Superfoods

pompoenenHet is echt weer pompoenentijd. Je ziet ze overal liggen. Het leuke is dat pompoenen gewoon op Nederlandse grond groeien en dus niet van ver hoeven te komen. Pompoenen komen oorspronkelijk uit het zuiden van Amerika en zijn enkele eeuwen geleden pas op Europees grondgebied terecht gekomen. Sommige pompoenen kunnen wel 1 meter breed worden en ruim 70 kilo wegen; er worden zelfs wedstrijden georganiseerd wie de grootste en zwaarste pompoen kan kweken.

Wat is er nu zo gezond aan de pompoen?

Goed voor je ogen
De pompoen zit vol met provitamine A, oftewel betacaroteen. Dit is de voorloper van vitamine A. In een portie kan wel tot 200% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamine zitten. Vitamine A is goed voor je ogen en verbetert het zicht.

Goed voor je darmen
De pompoen zit vol met vezels. In ons westerse voedingspatroon eten we teveel bewerkte voeding die arm is aan vezels. Onze darmbacteriën zijn dol op vezels. Ook zorgen vezels ervoor dat je een mooie stoelgang hebt.

Goed voor de lijn
Pompoenen zijn rijk aan vezels, maar arm aan calorieën. Met andere woorden: je raakt wel gevuld, maar zonder dat je er dik van wordt. Een pompoensoep is ideaal als lunch of tussendoortje.

Maakt je slim
De zaden van de pompoen zijn rijk aan vetzuren die goed zijn voor je bloedvaten en hersenen. Je kunt de zaden drogen in de (droog)oven of op de verwarming.

Maakt je gelukkig
Een ander ingrediënt van pompoenzaden is tryptofaan. Tryptofaan is een krachtige bestrijder van een depressie en zorgt ook nog eens voor een goede nachtrust. Tryptofaan wordt namelijk omgezet in GABA, een rustgevende neurotransmitter.

Versterkt je afweer
De pompoen bevat ijzer en vitamine C, waardoor je immuunsysteem een boost krijgt. Er zit ook wat zink in, waardoor je afweer nog krachtiger wordt. Zink is ook goed voor het mannelijk voortplantingssysteem.

Verlaagt de bloeddruk
Er zit in deze groente ook veel kalium. Veel Nederlanders hebben een tekort aan dit mineraal, terwijl ze wel veel te veel van de tegenhanger natrium binnenkrijgen. Kalium kan de bloeddruk verlagen.

Verbetert de huid
Het caroteen (de oranje kleur) in de pompoen werkt als antioxidant in de huid. Antioxidanten houden veroudering op afstand. Caroteen doet trouwens veel meer, zoals het risico op kanker verminderen.

Pompoenen kunnen je gezondheid dus echt flink verbeteren. Een goede manier om pompoenen te eten, is door deze te verwerken tot soep. Schillen is niet nodig, in de schil zitten namelijk heel veel antioxidanten. Als je niet zo dol bent op soep, kun je ook kiezen voor:

  • Humus
  • Geroosterd in de oven
  • Verwerken in taart, gebak of brood
  • Combineren met andere groenten.

Weet jij nog meer lekkere manieren om de pompoen te bereiden, deel deze dan graag onder deze blog…

Help anderen gezonder te worden:
Showing 22 comments
  • Bo
    Beantwoorden

    pompoen spinazie salade
    rooster de pompoen met extra virgine olijfolie, peper en zout en een beetje roosmarijn in de oven tot dat ie een mooi kleurtje heeft. leg spinazie op een bord, doe daar de geroosterde stukjes pompoen bij.
    lekker met cherry tomaatjes, pompoenpitten en komkommer. kruimel er wat feta overheen, peper, zout, olijfolie en citroensap voor de dressing en je hebt een heerlijke maaltijd! kan eventueel met nog een kopje pompoensoep :-)

  • Anne
    Beantwoorden

    Fermenteren tot pompoen siroop!

    Lacto-fermented Pumpkin Spice Syrup Recipe

    This versatile syrup brings fall to coffee, hot cocoa, apple cider, pancakes and even ice cream. Be sure to keep plenty on hand as it tends to be enjoyed by everyone who welcomes pumpkin flavors each year!

    Ingredients:

    2 cups water
    2 cups organic sugar or sucanat
    ¼ cup pumpkin, cooked or canned
    2½ tablespoons pumpkin pie spice or
    1½ tablespoons ground cinnamon
    1 teaspoon ginger powder
    ½ teaspoon ground nutmeg
    ½ teaspoon ground cloves
    ¼ cup water kefir or whey

    Instructions:

    Mix water, sugar, pumpkin and spices in a saucepan. Bring to a boil and boil gently for 3 minutes.
    Cool syrup to room temperature and pour into a glass jar. Add water kefir or whey, cover, and ferment at room temperature for 24 hours.
    Refrigerate up to 4 weeks. Shake well before using.
    Add 3 tablespoons syrup to coffee, tea, cocoa or other beverage. Or use as a pancake or dessert sauce, or use as a flavoring for water kefir or kombucha in a second ferment.

  • Acacia
    Beantwoorden

    Van pompoen kun je ook heerlijke pompoenpuree maken. Teentje knoflook meekoken en wat verse kruiden erdoor en genieten maar.

  • Ferry
    Beantwoorden

    gisteren in editienl ging over fermenteren van groenten. De titel was: rot op met die kool.
    het kijken waard!!!!!!!!

  • Theo
    Beantwoorden

    Hoe in stukken snijden? De schil is kogelhard.

    • Juglen Zwaan
      Beantwoorden

      Ik heb zelf een groot en scherp mes, gaat hier prima mee. Maar ik kom dan ook wel regelmatig in de sportschool, dus misschien een ongelijke strijd?

      • Nina
        Beantwoorden

        Ik heb een groot broodmes, dus met scherpe punt en gekarteld. Ik snijd eerst de steelaanzet en het puntje aan de onderkant eraf. Dan zet ik de punt van het mes in de pompoen en steek het mes tot halverwege. Op die manier heb ik houvast om hem doormidden te kunnen zagen. De pitjes haal ik er uit met zo’n gruwelijk Halloween-setje, een plastic schepje in de vorm van de hand van een skelet. Daar zitten namelijk puntjes aan, zodat je de pompoen goed leeg kunt schrapen. Daarna snijd ik de helften in stukken. Ik heb altijd oranje pompoenen en die schil ik niet. Met schil en al gaan de stukken in de pan, soms met een ui erbij, een teen knoflook, een hand boekweit of twee aardappels Ik vul ‘m aan met water. Als de pompoen gaar is, pureer ik hem met een pureestamper. Soms doe ik er daarna plakjes champignon bij, of roosjes geblancheerde broccoli. Daarna voeg ik bouillonblokjes of poeder toe. Lekker snel klaar, ideaal voor een herfstdag na een wandeling!

    • Goedele
      Beantwoorden

      Ik schil de hele pompoen eerst met een dunschiller. Gaat heel makkelijk. Dan kan je de pompoen daarna makkelijker in stukken snijden.

  • Sieger
    Beantwoorden

    Kan de schil meegekookt worden in de soep of schil er uiteindelijk uithalen?

    • Juglen Zwaan
      Beantwoorden

      De schil kan meegekookt worden, daar zitten juist veel gezonde stoffen in!

  • Fred de Vries
    Beantwoorden

    Cajun Pompoensoep

    Ingrediënten:
    • 750 gram pompoen met zachte schil
    • 1 liter kippenbouillon
    • 1 ui
    • 1 rode paprika
    • boter
    • halve eetlepel cajunkruiden
    • 100 gram gerookte kipfilet
    • 2 eetlepels sherry

    Bereiding:
    • Kook de in stukjes gehakte pompoen (met schil) in de kippenbouillon in circa 10 minuten gaar.
    • Maak er met de staafmixer of blender een smeuïge soep van.
    • Fruit de gesnipperde ui en de gesnipperde paprika in wat boter met de cajunkruiden.
    • Snijd de kipfilet in reepjes en voeg het samen met het ui/paprikamengsel toe aan de pompoensoep.
    • Maak de soep af met een beetje sherry.

    Meer pompoennieuws hier (http://www.pompoenerie.nl/home) of hier (pepernieuws.blogspot.com).

  • Hellen
    Beantwoorden

    Pompoen 10 min in klein laagje water koken dan is hij makkelijk te snijden! Tip van Rineke dijkinga uit haar boek ‘weten van (h)eerlijk eten’!

  • Caesar Lion Cachet
    Beantwoorden

    LS…

    Om af te vallen heb ik een enorme voorraad koolsoep gemaakt. Alle soorten kool gebruikt met wortel, paprika, spruiten (Ook kool)Veel ui. Enorme golf knoflook, tomaat en sperziebonen In een week kan je dan 5 tot 7 kilo afvallen. 25 liter diepgevroren en twee liter per dag. Komt natuurlijk een keer je neus uit en zal daarom ook eens pompoen toevoegen.

    • Caesar Lion Cachet
      Beantwoorden

      PS…

      Zelf runderbouillon gemaakt op basis van magere runderlappen…

  • hendrikus
    Beantwoorden

    Met kool schijn je uit te moeten kijken wat hoeveelheid betreft. Heb begrepen dat het slecht is voor je schildklier.

  • Anthon
    Beantwoorden

    Juglen, vergeet je niet iets ? Pompoen lief voor blaas en prostaat. Keep up the good work !
    Grote groet: collega Anthon

  • Besemer
    Beantwoorden

    Wil je een pompoen makkelijk schillen moet je hem een kwartiertje in een pan met een laagje water koken.
    Daarne kun je hem makkelijk snijden en de pitten eruit halen.
    De schil is goed eetbaar dus in de soep ermee..

    • Arien Dessing
      Beantwoorden

      Een Pakistaanse man (eigenaar van een winkel bij ons in de straat) zei dat je de pompoenpitten er niet uit moet halen. De pitten zitten boordevol vitaminen, mineralen enz. Hij gaf me dit recept. Pompoen in stukjes snijden, een ui fruiten, knoflook pletten met de vijzel en zachtjes meefruiten en 2 cm. gember in klijne stukjes snijden en een theelepel komijnzaad allemaal zachtjes meefruiten. Eventueel, wie het lekker vindt en er tegen kan, kan ook verse peper meefruiten. Daarna de blokjes pompoen erbij doen en roerbakken. Die man doet er ook verse stukjes tomaat bij en laat alles 10 tot 15 min. gaar worden. Ze eten het met kip, ossevlees of schapenvlees en aardappels. Hun eten ook overal Turks brood bij. Die Pakistaanse man zei dat de profeet Mohammed heeft gezegd dat pompoen supergezond is. Voor je gezondheid is het goud waard.
      Dank je wel Juglen voor dit artikel. Nu snap ik tenminste waarom het gezond is.

  • Annie Hek-Visser
    Beantwoorden

    Hoi, ik kook een pompoensoep met veel soepgroente en een preitje en dit combineer ik met peulvruchten. Dus een vegetarische pompoensnert, of met waldbeantjes, witte bonen oid. Vinden wij erg lekker.

  • Joanne Mulder
    Beantwoorden

    Uit de Aziatische keuken geleerd om rode ui, knoflook, verse gember en curcuma met wat water in de blender te doen tot het een moes wordt.
    Dit in kokosolie te bakken, dan de pompoenstukjes erbij doen met water en vegetarische bouillonblokjes, een half uurtje zacht te koken.
    Dit weer pureren en wat kokosroom toevoegen. Zo lekker…

  • Janneke
    Beantwoorden

    Ik maak er ook pompoenpuree van. Vinden mijn kinderen heerlijk! En ik ook.

    Ik fruit een uitje, het liefst in ghee, stukjes pompoen erbij (met schil) en met bouillon (zelf gemaakt van allerlei kruiden en groentes, recept te googlen) of een blokje, net onder water zetten. Halverwege de kooktijd doe ik er rode linzen bij (die zijn sneller klaar). Als alles gaar is, doe ik er wat tenen knoflook bij en als laatste het geheel pureren.

    Heerlijk met een ratatouille of een beetje uitgebakken (lams) gehakt met veel knoflook erdoor. Ik houd van knoflook, zonder kan natuurlijk ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken