web
statistics

Top 8 ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen

laaggradige-chronische-ontstekingenHoewel ontstekingen een slechte naam hebben, is het een essentieel onderdeel van het lichamelijk herstelvermogen. Zonder een ontsteking zouden we kunnen sterven aan een simpele infectie. Ontstekingen beschermen ons tegen bacteriën, virussen en andere indringers zoals schimmels. Ook bevordert het het herstel van weefselbeschadiging. Bij een ontsteking horen pijn, roodheid, warmte en zwelling.

Een teveel van iets goeds kan ook schadelijk zijn. Chronische laaggradige ontstekingen liggen in onze tijd op de loer. Een gevolg hiervan kan zijn dat het risico op ziekten zoals hart- en vaatziekten, beroerte en diabetes toenemen (1). Oorzaken van chronisch laaggradige ontstekingen kunnen liggen bij een gebrek aan lichaamsbeweging, overgewicht, infecties en verkeerde voeding. Sommige artsen ontkennen het belang van voeding, maar de moderne wetenschap heeft de relatie al bevestigd en uitgebreid in kaart gebracht (2). In dit artikel gaan we in op ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen.

Top 8 van ontstekingsbevorderende voeding:

1 – Suiker
Volgens onderzoekers zorgt de inname van grote hoeveelheden suiker voor ontstekingsbevorderende stress op cellulair niveau (3).  Andere onderzoekers stellen ook de ontstekingsbevorderende werking van suiker vast, maar kunnen het werkingsmechanisme nog niet goed in kaart brengen (4). Ze vermoeden dat de vorming van vrije radicalen de boosdoener is van het ontstaan van ontstekingen. Daarbij komt nog eens dat suiker de C-reactieve proteïne in het bloed laat stijgen (5) (6). C-reactieve proteïne wordt door de lever aangemaakt als reactie op vele ontstekingscytokines in het bloed (7).

Laat dus geraffineerde en bewerkte producten links liggen. Voorbeelden zijn witbrood, koekjes, snoep, pizza en frisdrank.  Het zal je misschien verbazen, maar ook ‘gezonde’ voeding kan vol met suiker zitten. Denk hierbij aan vruchtensap, (bio spelt)brood en aardappelen. Deze zijn rijk aan koolhydraten in de vorm van zetmeel, dat niets anders is dan aan elkaar geschakelde glucosemoleculen. De glucose laat de bloedsuikerspiegel stijgen, met alle nadelen van dien.

2 – Verkeerde vetten
Vetten spelen een grote rol als het om het ontstaan van ontstekingen gaat. Vermijd allereerst transvetten, maar ook teveel omega 6 of verzadigd vet kan ontstekingen aanjagen (8). Met name teveel omega 6 ten opzichte van omega 3 kan ontstekingen op gang brengen (9).  Een beetje verzadigd vet is helemaal niet ongezond (10), dus je hoeft er niet bang voor te zijn. De angst dat verzadigde vetten voor hart- en vaatziekte zou zorgen blijkt volgens de wetenschap absoluut ongegrond (11).

Het beste kun je alle plantaardige oliën, zoals zonnebloem-, soja- en pindaolie, de deur uit doen. Kies liever voor lijnzaadolie, hennepzaadolie, roomboter, palmolie, kokosolie en olijfolie. Wat voeding betreft zouden goede vetten in wilde vette vis en walnoten prima als bron kunnen dienen. Op het gebied van supplementen raad ik weer algenolie of krillolie aan.

3 – Melkproducten
In melk komen vele androgenen voor. Androgenen zijn hormonen die zorgen voor groei, het kalfje moet immers een aardige groei doormaken om de volwassenheid te bereiken. Deze androgenen, zoals IGF-1 en testosteron, zorgen niet voor ontstekingen in het lichaam (12), maar wel op de huid in de vorm van acne (13). Acne en puistjes zijn lokale ontstekingen door verstopte talgklieren doordat het lichaam door melk aangezet wordt tot overmatige talgproductie.

4 – Industrievlees
Vlees en vis uit de industrie worden gevoerd met onnatuurlijke voeding zoals tarwe, mais en soja. Deze is rijk aan omega 6. In tarwe zit 20 keer meer omega 6 dan omega 3 (14). Bij mais is dat 35 keer meer omega 6 (15) en bij soja is dat 8 keer (16) meer. De dieren die dit eten worden naar verloop van tijd ziek (17) en daarmee hun vlees.

Kies liever voor grasgevoerd vlees of wilde vis, deze hebben een gunstiger omega 3 profiel (18) (19).

5 – Alcohol
Als je één glas per dag drinkt, dan dalen de ontstekingsmarkers in je bloed. Maar wordt het meer, dan nemen de ontstekingsmarkers toe (20). Onderzoekers vermoeden dat dit onder andere komt doordat bij grotere hoeveelheden alcohol de darmflora verstoord raakt en niet meer overweg kan met de uitscheidingsproducten van de verkeerde bacteriën (21). Hierdoor kan het immuunsysteem belast worden en ontstekingen worden aangejaagd. Alcohol heeft dan ook een negatieve invloed op inflammatoire darmziekten (22).

Het beste kun je bij ontstekingsgevoeligheid de alcohol laten staan of beperken tot 2 consumpties per week.

6 – Voedseladditief E621
Het gaat hier om een smaakversterker die vaak onder de noemer ‘gistextract’ in het eten zit. Chips, bouillonblokjes, soep en chinees eten zitten er vol mee. Maar weinig mensen weten dat deze stof ontstekingen kan aanjagen. Zo erg, dat onderzoekers betwijfelen of dit stofje eigenlijk wel in ons eten thuishoort (23). Ik zou het laten staan.

7 – Gluten
Gluten is een eiwit dat bestaat uit de twee delen, namelijk glutinine en gliadine. Het blijkt dat vooral gliadine de darm doorlaatbaar kan maken, waardoor het immuunsysteem actief wordt en de deur voor ontstekingen wagenwijd open kan komen te staan (24).  Door muizen wel of geen gluten te geven konden ontstekingen aan- of uitgezet worden (25).

8 – Caseïne
De caseïne eiwitfractie van gepasteuriseerde melk kan ontstekingen aanjagen in de darmen (26). Het goede nieuws is, dat dit alleen geldt voor moderne A1-koeien. Ouderwetse A2-melk, zoals de melk van Jersey koeien, schapen of geiten, geeft dit probleem niet.

Het beste is het, om rauwmelkse producten te eten. Het liefst nog gefermenteerd in de vorm van kefir. Ook kaas is gefermenteerd. Rauwmelkse kaas wordt verkocht onder de noemer Boerenkaas. Snijd de kaas overigens altijd ruim af, want het plastic om de kaas heen is geïmpregneerd met de schimmeldodende stof natamycine (E235). Dit is een antibioticum en dat wil je niet in je darmen hebben.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

24 gedachten over “Top 8 ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen”

 1. Juglen, dank je voor al je hulp, wij hebben via world unity, ook al veel kennis opgedaan, wij hebben heel wat weerstand en pijn moeten doorstaan, maar we hebben doorgezet, en onze gezondheid gaat gestaag vooruit, wij eten nu 4 jaar vegan, en ben onlangs door een sport blessure (piriform syndrome) in bijde benen, wakker geschud, (ik rookte nog jointjes) wat nicotine en thc doet op het zenuwgestel, heel pijnlijk en angstig werd ik ervan. Ben 3 weken geleden gestopt met het roken. En ben gestart met zelf gemaakte pijnstiller van zwarte peper curcuma, en kokosolie, en havermelk, Arnica zalf is ook een wondermiddel, en kruiden thee om het lichaam te alcaliseren, spiriluna, en tarwe gras, baking-soda, en vitamine C. Dit heeft mij heel wat verlichting gegeven, en is de pijn zeker met 90 procent afgenomen, nu nog die laatste 10 procent, en ben ik weer super fit, ik wil er nog wel even bij vermelden, dat we al zeker 3 jaar klachten vrij zijn en echt nooit ziek.

  Maar zo zie je maar een ongelukje, zit in een klein hoekje, maar kennis maakt je vrij, dankjewel voor alle kennis die jullie delen.

  Heel veel liefs,

  Martin en Heidi en de hond Tony.

 2. Hoi Juglen, sinds een maand of drie suikervrij vanwege de vele ontstekingen die ik heb. Ook met gluten let ik al meer op, het grappige is dat er al veel producten uit je eetpatroon verdwijnen al je suikervrij gaat eten. Af en toe nog bioyoghurt of kefirkwark van de Anna- hoeve. Ben al een stukje op weg maar lees in dit artikel dat ik nog wel meer kan verbeteren. Nu ben ik benieuwd of de overgang ook van invloed is met betrekking tot ontstekingen?
  Groetjes Esther

 3. Hallo Juglen, je bericht over de kaaskorst heeft me dit even doen navragen bij de boer die de rauwmelkse maakt die wij (SchotseHooglands.nl) verkopen. Hij vertelde mij dat hij biologische korst gebruikt, en dat Natamycine niet wordt toegevoegd aan biologische korst.
  Groet Ymkje Kuipers

 4. Weer een stukje wijzer! Biologisch eten komt steeds meer op het menu en ook de juiste voedselcombinaties. Die kaaskorst info is weer nieuw.
  Bedankt voor het delen???

 5. goedemorgen Juglen, ben weer heel dankbaar voor dit mailbericht van je op deze zondag, weer veel geleerd en met plezier je nieuws gelezen!

  super dat je dat voor zovele mensen doet , ik ben blij met je
  met zijn allen op weg naar anders voor ons lijf te zorgen
  je ben wat je eet, al valt t soms niet mee, maar we doen ons best
  het lichaam zorgt voor jouw tot je 40e en daarna mag je t zelf doen
  de problemen komen vaak inderdaad na je 40e.
  nogmaals erg bedankt en ik hoop nog veel van je te horen

 6. Goed artikel over weet wat je eet.
  Complimenten dat je dit onder de aandacht brengt. Zeer belangrijk.
  Noodgedwongen let ik al vele jaren op de enummers.
  Super blij met het boekje en gebruik t altijd met boodschappen doen.
  Blijf je volgen ! Dank voor je inzet.

 7. Beste Juglen. Ik lees altijd graag jou stukjes. Leer ervan en pas het aan in mijn voeding. Over de ontsteking makende voeding mis ik nog de groente. Zoals paprika aardappel tomaat aubergine peper koffie. Er zullen ongetwijfeld meer zijn. Als je Googled op ontsteking makende groente dan kom je ze allemaal tegen. Ik laat al deze producten uit mijn voeding en sta versteld van de snelle reactie van herstel van mijn lichaam. Hartelijke groeten Jacky Duinker

 8. ?? dank je voor het delen. Fijn leesbaar en mooi onderbouwd jouw teksten. Ook die over het boek van Katan.

 9. Goedemorgen Juglen.
  Ik lees in het rijtje van olie, geen rijstolie.
  Kunt u mij zeggen waarom dat er niet bij staat?
  Groetjes Bep.

  • “Het beste kun je alle plantaardige oliën de deur uit doen” rijstolie valt daar wat mij betreft ook onder…

   • Maar lijnzaadolie, hennepzaadolie, palmolie, kokosolie en olijfolie zijn geen plantaardige oliën?

    • Zeker wel, dus we kunnen beter spreken over geraffineerde omega 6 vetzuren die beter vermeden kunnen worden.

 10. Interessant..
  Ik vraag me af die laaggradige ontstekingen, zien ze dat in je bloed als het gecontroleerd wordt via de gewone huisarts?
  Of als die zeggen geen ontsteking kan je dan nog die laaggradige ontsteking hebben

  • Ontsteking-markers waar je op kan laten prikken zijn o.a. CRP-waarde (C-Reactive Protein) en de BSE (bezinkingssnelheid van erytrocyten). Daarnaast eventueel nog pro-inflammatoire cytokines zoals IL-1, IL-6, IL-8, MCP-1, TNF-α.

 11. Boerenkaas is beslist niet altijd rauw, slechts een enkele zoals van Eko de eerste. Ook Roquefort en pecorino romano van AH zijn rauw bijv.

 12. Hoi Juglen
  Je komt precies op tijd met je stukje over de cholestorol. Ik ben net 2 weken terug in het hospitaal. er zijn 3 stends geplaatst. ik heb trouw de medicijnen die ik voorgeschreven kreeg geslikt, ik bleek nog zieker te zijn dan voor de ingreep. Ik ben met de ene na de andere pil gestopt en voel me nu weer fit en vitaal. Ik gebruik nog wel Assaflow als bloedverdunner, en ga zeker je voedingsadviezen opvolgen. Ik neem als het mogelijk is zoveel mogelijk biologische producten, en wat ik fijn vond om te lezen dat vlees wel mag, ik kom zelf al een tijdje alleen nog bij een vak-slager die zelf graskoeien kweekt. Dus op dat punt zat ik al op het goede spoor, Dankjewel
  Sjaak Bareman

 13. Hallo Juglen,

  Vandaag 12-10-2017 op NU.nl:

  Het risico op diabetes type 2 zou volgens onderzoekers aanzienlijk kunnen verminderen door een dieet rijk aan omega 6 te eten.

  Dat schrijven onderzoekers van The George Institute for Global Health uit Sydney in The Lancet Diabetes & Endocrinology. Het omega 6-vetzuur linolzuur zit voornamelijk in plantaardige oliën zoals maïsolie, zonnebloemolie, en sojaolie. Ook is het te vinden in halvarine, margarine en bak- en braadvetten. Linolzuur is een essentieel vetzuur voor het menselijk lichaam.

  Voor de studie analyseerden de wetenschappers twintig onderzoeken met daarin gegevens van 39.740 volwassenen uit tien landen. Bij 4.347 deelnemers werd in de loop van de studie diabetes type 2 geconstateerd. De deelnemers aan het onderzoek hadden een grote variëteit aan leeftijden en hadden geen diabetes type 2 bij aanvang van de studie.

  Linolzuur

  Toen de deelnemers werden getest op de aanwezigheid van de omega 6-vetzuren linolzuur en arachidonzuur in het bloed bleek linolzuur het grootste effect te hebben. Mensen met hoge waardes aan linolzuur in hun bloed zouden 35 procent minder kans hebben om diabetes type 2 te ontwikkelen.

  Arachidonzuur bleek het risico op diabetes niet significant op positieve of negatieve wijze te beïnvloeden. Tijdens het onderzoek werden meerdere studies met elkaar vergeleken, maar werd niet het directe effect van een verhoogde inname aan omega 6 onderzocht.

  “Sommige onderzoekers beweren dat omega 6 slecht voor de gezondheid zou zijn”, zegt hoofdonderzoeker Jason Wu. “Maar uit de resultaten van ons onderzoek blijkt dat er weinig bewijs gevonden is voor deze schadelijke effecten. Wel blijkt dat een kleine verandering in iemand zijn voedingspatroon mensen zou kunnen beschermen van de ontwikkeling van diabetes type 2.”

  Diabetes type 2

  Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Deze insuline is belangrijk omdat dit hormoon de bloedsuikerspiegel regelt. Bij diabetes type 2 is de insuline als het ware onzichtbaar, en kan zijn werk niet doen, legt Het Diabetes Fonds uit.

  Daardoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten. Eerst maakt het lichaam extra insuline aan, maar na verloop van tijd steeds minder. Oorzaken van diabetes 2 kunnen weinig lichaamsbeweging, overgewicht, ongezond eten, roken, ouderdom of erfelijkheid zijn. Bij een deel van de mensen met diabetes type 2 zijn de oorzaken nog onbekend.

  Door: NU.nl

  • Ik zag het voorbij komen, maar zag al snel dat deze studie gesponsord is door Unilever (de verkoper van plantaardige olie in de vorm van margarine):
   Declaration of interests
   JHYW received research grants from Unilever for this study. LCDG received ad-hoc consulting fees from the Life Sciences Research Organization. CH received fees for a conference from Novartis. JMG received funding from Unilever for epidemiological studies of dietary and circulating fatty acids and cardiometabolic disease. RM received research grants from Unilever for this study. DM received ad-hoc honoraria and consulting fees from the Life Sciences Research Organization, AstraZeneca, Boston Heart Diagnostics, Global Organization for EPA and DHA Omega-3, DSM, Nutrition Impact, the Haas Avocado Board, and Pollock Communications; and chapter royalties from UpToDate. All other authors declare no competing interests.

Reacties zijn gesloten.