Top 8 ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen

Hoewel ontstekingen een slechte naam hebben, is het een essentieel onderdeel van het lichamelijk herstelvermogen. Zonder een ontsteking zouden we kunnen sterven aan een simpele infectie. Ontstekingen beschermen ons tegen bacteriën, virussen en andere indringers zoals schimmels. Ook bevordert het het herstel van weefselbeschadiging. Bij een ontsteking horen pijn, roodheid, warmte en zwelling.

Een teveel van iets goeds kan ook schadelijk zijn. Chronische laaggradige ontstekingen liggen in onze tijd op de loer. Een gevolg hiervan kan zijn dat het risico op ziekten zoals hart- en vaatziekten, beroerte en diabetes toenemen (1). Oorzaken van chronisch laaggradige ontstekingen kunnen liggen bij een gebrek aan lichaamsbeweging, overgewicht, infecties en verkeerde voeding. Sommige artsen ontkennen het belang van voeding, maar de moderne wetenschap heeft de relatie al bevestigd en uitgebreid in kaart gebracht (2). In dit artikel gaan we in op ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen.

Top 8 van ontstekingsbevorderende voeding:

1 – Suiker
Volgens onderzoekers zorgt de inname van grote hoeveelheden suiker voor ontstekingsbevorderende stress op cellulair niveau (3).  Andere onderzoekers stellen ook de ontstekingsbevorderende werking van suiker vast, maar kunnen het werkingsmechanisme nog niet goed in kaart brengen (4). Ze vermoeden dat de vorming van vrije radicalen de boosdoener is van het ontstaan van ontstekingen. Daarbij komt nog eens dat suiker de C-reactieve proteïne in het bloed laat stijgen (5) (6). C-reactieve proteïne wordt door de lever aangemaakt als reactie op vele ontstekingscytokines in het bloed (7).

Laat dus geraffineerde en bewerkte producten links liggen. Voorbeelden zijn witbrood, koekjes, snoep, pizza en frisdrank.  Het zal je misschien verbazen, maar ook ‘gezonde’ voeding kan vol met suiker zitten. Denk hierbij aan vruchtensap, (bio spelt)brood en aardappelen. Deze zijn rijk aan koolhydraten in de vorm van zetmeel, dat niets anders is dan aan elkaar geschakelde glucosemoleculen. De glucose laat de bloedsuikerspiegel stijgen, met alle nadelen van dien.

2 – Verkeerde vetten
Vetten spelen een grote rol als het om het ontstaan van ontstekingen gaat. Vermijd allereerst transvetten, maar ook teveel omega 6 of verzadigd vet kan ontstekingen aanjagen (8). Met name teveel omega 6 ten opzichte van omega 3 kan ontstekingen op gang brengen (9).  Een beetje verzadigd vet is helemaal niet ongezond (10), dus je hoeft er niet bang voor te zijn. De angst dat verzadigde vetten voor hart- en vaatziekte zou zorgen blijkt volgens de wetenschap absoluut ongegrond (11).

Het beste kun je alle plantaardige oliën, zoals zonnebloem-, soja- en pindaolie, de deur uit doen. Kies liever voor lijnzaadolie, hennepzaadolie, roomboter, palmolie, kokosolie en olijfolie. Wat voeding betreft zouden goede vetten in wilde vette vis en walnoten prima als bron kunnen dienen. Op het gebied van supplementen raad ik weer algenolie of krillolie aan.

3 – Melkproducten
In melk komen vele androgenen voor. Androgenen zijn hormonen die zorgen voor groei, het kalfje moet immers een aardige groei doormaken om de volwassenheid te bereiken. Deze androgenen, zoals IGF-1 en testosteron, zorgen niet voor ontstekingen in het lichaam (12), maar wel op de huid in de vorm van acne (13). Acne en puistjes zijn lokale ontstekingen door verstopte talgklieren doordat het lichaam door melk aangezet wordt tot overmatige talgproductie.

4 – Industrievlees
Vlees en vis uit de industrie worden gevoerd met onnatuurlijke voeding zoals tarwe, mais en soja. Deze is rijk aan omega 6. In tarwe zit 20 keer meer omega 6 dan omega 3 (14). Bij mais is dat 35 keer meer omega 6 (15) en bij soja is dat 8 keer (16) meer. De dieren die dit eten worden naar verloop van tijd ziek (17) en daarmee hun vlees.

Kies liever voor grasgevoerd vlees of wilde vis, deze hebben een gunstiger omega 3 profiel (18) (19).

5 – Alcohol
Als je één glas per dag drinkt, dan dalen de ontstekingsmarkers in je bloed. Maar wordt het meer, dan nemen de ontstekingsmarkers toe (20). Onderzoekers vermoeden dat dit onder andere komt doordat bij grotere hoeveelheden alcohol de darmflora verstoord raakt en niet meer overweg kan met de uitscheidingsproducten van de verkeerde bacteriën (21). Hierdoor kan het immuunsysteem belast worden en ontstekingen worden aangejaagd. Alcohol heeft dan ook een negatieve invloed op inflammatoire darmziekten (22).

Het beste kun je bij ontstekingsgevoeligheid de alcohol laten staan of beperken tot 2 consumpties per week.

6 – Voedseladditief E621
Het gaat hier om een smaakversterker die vaak onder de noemer ‘gistextract’ in het eten zit. Chips, bouillonblokjes, soep en chinees eten zitten er vol mee. Maar weinig mensen weten dat deze stof ontstekingen kan aanjagen. Zo erg, dat onderzoekers betwijfelen of dit stofje eigenlijk wel in ons eten thuishoort (23). Ik zou het laten staan.

7 – Gluten
Gluten is een eiwit dat bestaat uit de twee delen, namelijk glutinine en gliadine. Het blijkt dat vooral gliadine de darm doorlaatbaar kan maken, waardoor het immuunsysteem actief wordt en de deur voor ontstekingen wagenwijd open kan komen te staan (24).  Door muizen wel of geen gluten te geven konden ontstekingen aan- of uitgezet worden (25).

8 – Caseïne
De caseïne eiwitfractie van gepasteuriseerde melk kan ontstekingen aanjagen in de darmen (26). Het goede nieuws is, dat dit alleen geldt voor moderne A1-koeien. Ouderwetse A2-melk, zoals de melk van Jersey koeien, schapen of geiten, geeft dit probleem niet.

Het beste is het, om rauwmelkse producten te eten. Het liefst nog gefermenteerd in de vorm van kefir. Ook kaas is gefermenteerd. Rauwmelkse kaas wordt verkocht onder de noemer Boerenkaas. Snijd de kaas overigens altijd ruim af, want het plastic om de kaas heen is geïmpregneerd met de schimmeldodende stof natamycine (E235). Dit is een antibioticum en dat wil je niet in je darmen hebben.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.