7 Indrukwekkende voordelen van het combineren van knoflook en gember

Knoflook en gember staan beide bekend om hun gezondheidsvoordelen. Tientallen jaren wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze populaire ingrediënten ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen hebben en wellicht enige bescherming bieden tegen ziekten.Een combiantie van de twee kan ook gezondheidsbevorderende effecten hebben. Dit kan door ze te gebruiken in gerechten zoals roerbakgerechten en soepen of door inname in de vorm van supplementen. In dit artikel worden 7 mogelijke voordelen van het samen eten van knoflook en gember besproken.

Biedt ontstekingsremmende voordelen
Een van de bekendste voordelen van zowel gember als knoflook is hun vermogen om ontstekingen te verminderen. Hoewel de ontstekingsreactie van het lichaam essentieel is om je gezond te houden, wordt chronische ontsteking in verband gebracht met de progressie van veel ziekten, waaronder hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker (1). Knoflook en gember bevatten krachtige ontstekingsremmende plantaardige verbindingen die kunnen helpen bij het remmen van ontstekingsbevorderende eiwitten die geassocieerd worden met chronische ontsteking. Interessant is dat verschillende bereidingen van knoflook verschillende soorten ontstekingsremmende organische zwavelverbindingen bevatten. Verse knoflook zit boordevol (2):

 • S-allyl-L-cysteïnesulfoxide (alliine)
 • γ-glutamylcysteïnederivaten

Gedroogd knoflookpoeder bevat de bestanddelen (2):

 • alliine
 • diallyldisulfide (DADS)

fijngemaakte knoflook bevat (2):

 • zwavelverbindingen (sulfiden)
 • dithiinen
 • (E-Z)-ajoeen-verbindingen

Gember zit ook boordevol ontstekingsremmende stoffen, waaronder de fenolverbindingen gingerolen en shogaolen (3). Een aantal studies heeft aangetoond dat gember en knoflook ontstekingsremmende effecten hebben. Sommige studies wijzen bijvoorbeeld uit dat zowel knoflook als gember de ontstekingsmarkers bij mensen verminderen. Beide voedingsmiddelen verlagen de niveaus van deze ontstekingsbevorderende eiwitten (4, 5, 6, 7, 8):

 • tumornecrosefactor-alfa (TNF-α)
 • interleukine-6 (IL-6)
 • hs-CRP (high sensitivity C-reactief proteïne)

Een overzicht uit 2020 van 17 studies van hoge kwaliteit wees uit dat het nemen van knoflooksupplementen leidde tot significante verlagingen van CRP. Het contstateerde ook dat een ander type knoflooksupplement, namelijk gerijpt (aged) knoflookextract (ook wel AGE genoemd), zorgde voor een aanzienlijke afname van CRP en TNF-α (4). Uit een review van 109 studies van hoge kwaliteit uit 2020 bleek dat gember bijzonder effectief kan zijn wanneer mensen met artritis het gebruiken om ontsteking en pijn te verminderen (9). Er is weinig bekend over de gecombineerde effecten van gember en knoflook op ontstekingen bij mensen. Op basis van het beschikbare onderzoek is het echter waarschijnlijk dat het gebruik van knoflook en gember samen zou kunnen helpen ontstekingsmarkers te verlagen.

Kortom: studies tonen aan dat knoflook en gember ieder afzonderlijk een krachtige ontstekingsremmende werking hebben. Gebaseerd op resultaten van klinisch onderzoek is het waarschijnlijk dat het combineren van knoflook en gember ontstekingsremmende voordelen kan bieden.

Kan beschermen tegen cellulaire schade
Oxidatieve stress treedt op wanneer er een overvloed is aan moleculen, ‘reactieve zuurstofsoorten’ (ROS) genaamd, die het afweersysteem van je lichaam overweldigen. Het antioxidatieve verdedigingssysteem van het lichaam omvat antioxidant-enzymen, zoals superoxide-dismutase (SOD) en glutathion-peroxidase. Deze helpen het niveau van ROS in balans te houden. Wanneer dit systeem echter wordt overweldigd, ontstaat oxidatieve stress, die leidt tot celbeschadiging (10, 11). Studies tonen aan dat knoflook en gember kunnen helpen bij het verlagen van markers van oxidatieve stress, waaronder de zeer reactieve en schadelijke verbinding malondialdehyde. Voor een studie uit 2015 kregen mensen met diabetes type 2 gedurende 12 weken 2 gram gemberpoeder per dag. Aan het einde van deze behandeling hadden ze significant verlaagde bloedspiegels van malondialdehyde in vergelijking met een controlegroep (12). Een studie uit 2016 toonde aan dat het nemen van gembersupplementen de niveaus van malondialdehyde verlaagde, evenals de ontstekingsmarker TNF-α bij mensen met tuberculose (13). Een studie uit 2008 bij 13 oudere mensen toonde aan dat het dagelijks innemen van knoflooksupplementen gedurende 1 maand het malondialdehydegehalte verlaagde en het gehalte aan antioxidant-enzymen superoxide dismutase en glutathion peroxidase verhoogde (14). Bovendien toonde een studie uit 2020 bij ratten met de ziekte van Alzheimer aan dat een gecombineerde behandeling met knoflook, gember en chilipeper-extract de niveaus van de verdedigingsenzymen superoxide dismutase en glutathion peroxidase aanzienlijk verhoogde (15). Het verminderde ook aanzienlijk het gehalte van de schadelijke stof malondialdehyde (15).

Kortom: studies bij mensen en knaagdieren tonen aan dat knoflook en gember kunnen bijdragen aan verlaging van markers van oxidatieve stress en aan de versterking van de antioxidatieve verdediging

Kan de cognitieve gezondheid ten goede komen
Regelmatige consumptie van knoflook en gember, of inname van knoflook en gember supplementen, kan helpen je hersenen te beschermen en je cognitie te verbeteren. Sommige bevolkingsonderzoeken hebben uitgewezen dat de consumptie van knoflook bij bepaalde bevolkingsgroepen bijzonder nuttig kan zijn voor de bescherming tegen cognitieve stoornissen. Een bevolkingsonderzoek uit 2019 dat 27.437 oudere Chinezen omvatte, ontdekte dat degenen die vaker knoflook consumeerden, minder kans hadden op cognitieve stoornissen. Ze leefden ook langer dan degenen die zelden knoflook aten (16). Er dient meer wetenschappelijk onderzoek te worden gedaan naar dit verschijnsel, waaronder onderzoek bij andere groepen mensen. Uit studies is gebleken dat het innemen van knoflookpoeder het geheugen en de aandacht bij gezonde volwassenen kan verbeteren (17). Onderzoek suggereert dat de organische zwavelverbindingen in knoflook kunnen helpen bij de bescherming tegen ontsteking en degeneratie van zenuwcellen (18). Er is ook onderzoek dat gember in verband heeft gebracht met cognitieve voordelen. In een studie uit 2011 zorgde het innemen van 400 of 800 mg gemberextract per dag gedurende 2 maanden voor verbetering van de cognitieve prestaties en het geheugen van gezonde vrouwe, in vergelijking met een placebo (19). Bovendien suggereren dierstudies dat inname van gember kan helpen bij het verminderen van schade aan de hersenen, bescherming kan bieden tegen neurodegeneratieve ziekten, en het niveau van antioxidatieve enzymen in de hersenen kan verhogen (20).

Kortom: gember en knoflook kunnen de gezondheid van de hersenen ten goede komen door bescherming tegen cognitieve achteruitgang en verbetering van de cognitieve functie.

Kan de risicofactoren voor hartziekten verminderen
Studies hebben aangetoond dat knoflook en gember sterke hartbeschermende eigenschappen hebben en kunnen helpen bepaalde risicofactoren voor hartaandoeningen te verminderen, waaronder (21):

 • verhoogde bloeddruk
 • hoge cholesterolspiegels
 • hoge bloedsuikerspiegel

Een kwalitatief goede overzichtsstudie van 22 studies uit 2014 vond dat het consumeren van knoflookpoeder de niveaus van het totale cholesterol en het ‘slechte’ LDL-cholesterol aanzienlijk verlaagde, evenals de nuchtere bloedsuikerspiegel en bloeddrukniveaus (22). Andere studies hebben aangetoond dat knoflook helpt de bloeddruk, de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte te verlagen, en dat het atherosclerose, ofwel de opbouw van plaque in de slagaders, helpt voorkomen (23). Er zijn ook studies die een verband zien tussen gember en de hartgezondheid. Uit een onderzoek uit 2017 met 4.628 deelnemers bleek dat het dagelijks consumeren van 1 gram gember het risico verlaagde op hoge bloeddruk en coronaire hartziekten met respectievelijk 8% en 13% (24, 25). Gembersupplementen kunnen ook helpen bij het verbeteren van de bloedsuikercontrole en het verlagen van de niveaus van triglyceriden, totaal cholesterol, en ontstekingsmarkers bij mensen met diabetes. Dit is belangrijk omdat mensen met diabetes een verhoogd risico op hartaandoeningen hebben (26). Daarom kan het regelmatig consumeren van knoflook en gember of het innemen van knoflook- en gembersupplementen de gezondheid van het hart bevorderen. Je dient echter een arts te raadplegen voordat je hoge doseringen knoflook- en gembersupplementen gaat gebruiken, omdat ze een wisselwerking kunnen hebben met bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners, die door artsen worden ingezet bij de behandeling van hartaandoeningen (27, 28).

Kortom: studies tonen aan dat gember en knoflook kunnen bijdragen aan verlaging van risicofactoren voor hartaandoeningen, zoals hoge bloeddruk en hoge bloedlipidengehalten en dat ze helpen beschermen tegen hartaandoeningen.

Kan gunstig zijn voor diabetici
Knoflook en gember kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen bij mensen met diabetes en ook andere kenmerken van diabetes kunnen verbeteren, vooral als je ze in supplementvorm inneemt. Een studie uit 2020 bij 103 mensen met diabetes type 2 gaf de deelnemers gedurende 90 dagen dagelijks 1,2 gram van een gembersupplement. De verlaging van de bloedsuikerspiegel en het totale cholesterolgehalte was groter bij degenen die het innamen dan bij degenen die een placebo kregen (29). Een overzichtsonderzoek uit 2018 van 10 studies van hoge kwaliteit constateerde dat een gembersupplement het hartbeschermende, ‘goede’ HDL-cholesterol verhoogde en de niveaus in het bloed van HbA1c verlaagde (30). Deze molecule is een marker voor het bloedsuikerniveau over de langere termijn, de nuchtere bloedsuikerspiegel en het ‘slechte’ LDL-cholesterol. Wanneer het lager wordt wijst dat er meestal op dat je gezondheid verbetert (30). Studies suggereren dat knoflooksupplementen ook nuttig kunnen zijn voor mensen met diabetes. Een overzicht van 33 studies uit 2018 stelde vast dat knoflooksupplementen over het algemeen effectiever waren dan placebobehandelingen bij het verlagen van triglyceriden, de nuchtere bloedsuikerspiegel, totaal cholesterol, LDL-cholesterol, en HbA1c bij mensen met diabetes (31). Een overzicht uit 2017 omvatte negen studies van hoge kwaliteit, waarbij mensen met diabetes type 2 dagelijks knoflooksupplementen kregen in doses van 0,05-1,5 gram. Bij deelnemers die deze behandeling kregen daalden de bloedsuikerspiegel en bloedlipidenniveaus significant (32). Als je knoflook- en gembersupplementen wilt gebruiken om diabetes of een verhoogde bloedsuikerspiegel te behandelen, raadpleeg dan een arts om er zeker van te zijn dat het veilig is.

Kortom: knoflook en gember kunnen diabetes-patiënten helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen en andere gezondheidskenmerken te verbeteren. Raadpleeg een arts of apotheker voordat je hoge doses knoflook en gember gaat gebruiken.

Potentiële antikankereigenschappen
Er zijn aanwijzingen dat een dieet rijk aan knoflook en gember kan helpen bij de bescherming tegen bepaalde vormen van kanker. Dit kan te danken zijn aan de concentratie van ontstekingsremmende en antioxidantverbindingen die helpen beschermen tegen celschade. Uit resultaten van bevolkingsonderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat mensen die meer knoflook in hun voeding opnemen, minder kans hebben om dikkedarmkanker te krijgen (33, 34). Een studie uit 2020 onder 660 Puerto Ricaanse vrouwen toonde aan dat een hoge consumptie van knoflook en uien samenhing met een verlaagd risico op borstkanker (35). Sommige onderzoeken zagen ook verbanden tussen de inname van knoflook en een verminderd risico op longkanker en maagkanker (36, 37). Uit vele reageerbuis- en dierstudies is gebleken dat gember een antikankerwerking heeft tegen verschillende soorten kankercellen, waaronder (38, 39, 40, 41):

 • alvleesklierkankercellen
 • prostaatkankercellen
 • borstkankercellen

Hoewel deze resultaten bemoedigend zijn, kunnen gember en knoflook de behandeling van kanker niet vervangen. Als je kanker hebt, gebruik dan geen supplementen met knoflook en gember, tenzij je behandelteam dit goedkeurt.

Kortom: onderzoek suggereert dat het consumeren van een dieet rijk aan knoflook en gember enige bescherming kan bieden tegen bepaalde vormen van kanker. Als je voor kanker wordt behandeld, volg dan het advies van je behandelteam op.

Kan een gezonde immuunrespons bevorderen
Knoflook en gember hebben krachtige ontstekingsremmende, antioxidatieve, antivirale en antimicrobiële eigenschappen. Door ze aan je dieet toe te voegen, kun je je immuunsysteem gezond houden. Knoflook bevat verbindingen, waaronder allicine en diallylsulfide, kunnen bijdragen aan verbetering van de activiteit van immuuncellen en remming van de expressie van ontstekingseiwitten zoals interleukine-1-bèta (IL-1β) en TNF-α (42, 43). Zij kunnen ook de productie van schadelijke moleculen verminderen door bepaalde enzymen te onderdrukken (42, 43). Ook gember kan helpen de gezondheid van het immuunsysteem te bevorderen door de  productie van ontstekingsbevorderende eiwitten te remmen, zoals TNF-α en interleukine-8 (IL-8) (44). Een studie uit 2019 met 70 mensen met reumatoïde artritis gaf de deelnemers 1,5 gram gemberpoeder per dag gedurende 12 weken. Uit de studie bleek dat het gemberpoeder de expressie verhoogde van genen die een auto-immuunreactie helpen voorkomen. Het verminderde ook de expressie van ontstekingsbevorderende genen (45). Knoflook en gember hebben een krachtige antivirale en antibacteriële werking tegen diverse ziekteverwekkers, waaronder griep en infecties van de luchtwegen (46, 47). Bovendien zijn er beperkte aanwijzingen dat het nemen van supplementen met gerijpt (aged) knoflookextract de immuuncelfunctie kan helpen verbeteren en de ernst van verkoudheids- en griepsymptomen bij gezonde mensen kan helpen verminderen. Er is echter meer onderzoek nodig op dit gebied (48).

Kortom: knoflook en gember kunnen het immuunsysteem ten goede komen door ontstekingen te verminderen en de werking van immuuncellen te verbeteren. Het onderzoek op dit gebied is echter beperkt; er is meer wetenschappelijk onderzoek bij mensen nodig.

Om te onthouden
Wetenschappers zijn al tientallen jaren op de hoogte van de gezondheidsvoordelen van knoflook en gember. Er is echter weinig onderzoek gedaan naar de mogelijke gezondheidseffecten van de combinatie van knoflook en gember, hetzij in je voeding of als supplement. Studies tonen aan dat gember en knoflook beide aanzienlijke gezondheidsvoordelen bieden. Hoewel studies over de gecombineerde effecten van knoflook en gember schaars zijn, zal het toevoegen van deze beide krachtige ingrediënten aan je voedingspatroon je gezondheid waarschijnlijk op de een of andere manier ten goede komen. Als je echter hoge doses knoflook en gember wilt gebruiken, raadpleeg dan eerst je arts of apotheker. Dit is vooral belangrijk als je een medische aandoening hebt of momenteel medicijnen gebruikt (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.