Hoofdpagina » Nieuws » Vitamine D kan het risico op auto-immuunziekte verminderen

Vitamine D kan het risico op auto-immuunziekte verminderen

Auto-immuunziekten komen veel voor: ongeveer 7-9% van de bevolking lijdt eraan. Deze ziekten zijn het gevolg van immuuncellen die normale cellen in het lichaam aanvallen, waardoor ontstekingen en weefselschade ontstaan. Wetenschappers hebben inmiddels meer dan 80 ziektes in kaart gebracht, die hun wortel vinden in auto-immuunaandoeningen. Voorbeelden zijn MS, reuma, diabetes type-1 en coeliakie. Omdat er aanwijzingen zijn dat vitamine D en omega 3-vetzuren krachtig op het immuunsysteem kunnen werken, hebben onderzoekers meer dan 5 jaar lang onder ruim 25.000 personen gekeken wat het effect is van vitamine D en/of omega 3 op onder meer het ontstaan van auto-immuunziektes.

Het slechte nieuws is dat geen significante daling is vastgesteld voor wat omega 3 betreft, maar het goede nieuws is dat dit wel het geval is bij vitamine D. Vitamine D kan volgens de studie de relatieve kans met 22% laten dalen, ten opzichte van een placebo. Suppletie met vitamine D kan daardoor miljoenen ziektegevallen voorkomen.

Volgens de studie kan vitamine D de expressie van tientallen tot honderden genen activeren, inclusief de cellen van het immuunsysteem. Dit zou mogelijk het effect op het immuunsysteem kunnen verklaren. Deze studie onderstreept weer eens het belang van voldoende vitamine D in het bloed. Vitamine D kunnen we in de huid uit zonlicht maken, maar het zit ook in vette vis, eieren, yoghurt en paddenstoelen. Als je het vitamine D-niveau in het bloed op peil wilt houden, is In de meeste gevallen is het slikken van supplementen verstandig.

De conclusie van de onderzoekers is dat suppletie met vitamine D gedurende vijf jaar, met of zonder omega 3 vetzuren, het aantal auto-immuunziekten met 22% verminderde, terwijl suppletie met omega 3 vetzuren met of zonder vitamine D het aantal auto-immuunziekten met 15% verminderde (niet statistisch significant). Beide behandelingsarmen vertoonden grotere effecten dan de referentielijn (vitamine D placebo en omega 3 vetzuren placebo).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.