Waarom bottenbouillon (bone broth) zo gezond is + recept

Grootmoeder maakte vroeger al bouillon van botten om aan te sterken bij ziekte en zwakte. Lange tijd hoorden we er niet zo veel over, maar tegenwoordig is bottenbouillon weer razend populair. Waarom is dat eigenlijk? Zijn de claims wel waar? In dit artikel duiken we erin.

Vele gezondheidsliefhebbers drinken dagelijks bouillon gemaakt van botten. De Chinezen raadden vroeger al bouillon van kip aan als tonicum voor de ziel. Zij geloofde dat de Chi in het lichaam hiermee hersteld zou worden.

Het leuke is dat moderne wetenschap bevestigt dat bouillon van botten inderdaad heel voedzaam kan zijn:

 • Botten: zeer rijk aan calcium en fosfor. Ook zit er redelijk veel magnesium, kalium, zwavel en silicium in.
 • Merg: bevat veel vitamine A, vitamine K2, omega 3 & 6 vetzuren. Ook zit er veel van de mineralen ijzer, selenium, zink, boron en mangaan in. In het merg van rund en lam zit ook nog wat CLA.
 • Bindweefsel: hierin zit veel glucosamine en chondroïtine. Deze stoffen zitten meestal in supplementen tegen reuma en gewrichtspijn.

In botten, merg en bindweefsel zit veel collageen dat tijdens het koken wordt omgezet naar gelatine. Gelatine is weer zeer rijk aan de aminozuren glycine, proline en glutamine. Deze zijn zeer heilzaam voor onze gezondheid.

Er is geen direct wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van bottenbouillon, maar wel naar alle ingrediënten afzonderlijk. Hierdoor weten we dat bottenbouillon extreem gezond is voor het lichaam.

Voordelen van bottenbouillon:

 • De mineralen uit botten zorgen ervoor dat onze eigen botten sterk worden.
 • Glucosamine en chondroïtine helpen onze bindweefsels sterk te houden en de gewrichten soepel (1, 2, 3).
 • Gelatine kan de darmwand verstevigen (4). De glutamine kan zelfs bijdragen aan het herstel van een lekkende darm (5). Mensen met prikkelbare darmen kunnen hier veel baat bij hebben.
 • De glycine kan een ontstekingsremmende werking op het lichaam uitoefenen en het immuunsysteem kalmeren (6). Allergieën kunnen hierdoor afnemen. Het immuunsysteem kan versterkt worden (7).
 • Het is caloriearm, maar geeft toch een vol gevoel waardoor het afvallen gemakkelijker kan verlopen (8).
 • Glycine kan de nachtrust, en daarmee het herstel bevorderen (9).
 • Kan een krachtige remedie zijn tegen verkoudheid en ziekte (10, 11).
 • Goed voor de opbouw van de huid (12).

Bottenbouillon wordt vaak voorgeschreven bij auto-immuunziektes. Veel auto-immuunziektes kunnen voortkomen uit problemen met de darmen. Wanneer de darmwand zich weer kan herstellen, kan het immuunsysteem kalmeren. Dit kan weer leiden tot vermindering van auto-immuunziektes. Bottenbouillon is een wezenlijk onderdeel van het GAPS-dieet, waarbij men autisten ziet opknappen door het helen van de darmwand.

Volgens onderzoekers is kippensoep (ook wel kippenbouillon genoemd) bewezen medicinaal (13). Ze meldden in hun verslag wel dat dit niet geldt voor alle kant-en-klare soepen. Dus hop, maar beter zelf maken en de keuken in!

Hoe maak je bottenbouillon?

Het maken van een bottenbouillon is een fluitje van een cent. Op het internet zijn er vele recepten te vinden, maar we geven je hier een basisrecept.

Het belangrijkste dat je nodig hebt is een grote pan, een kom en een vergiet.

Ingrediënten:

 • 4 liter water
 • 30ml appelazijn
 • 1 – 2 kilo botten
 • Keltisch zeezout naar smaak

Bereidingswijze:

 1. Doe de botten in de pan en zorg dat ze onder water staan.
 2. Breng het geheel aan de kook.
 3. Laat het 8 – 12 uur sudderen op laag vuur.
 4. Filter de grove restjes door het vergiet in de kom.

Welke botten je gebruikt maakt niet uit. Het kan kipkarkas, schenkel, mergpijpje, vissengraatjes of -koppen zijn. Het beste is om te kiezen voor biologische. Zelf kies ik vaak voor een kipkarkas, kost slechts 50 cent per stuk. Op de markt geven ze de visresten vaak gratis mee.

Toen ik voor het eerst bottenbouillon maakte was ik verbaasd om te zien dat de botten na ongeveer 8 (uur) bijna helemaal opgelost waren. Alle nutriënten zaten nu in het troebele vocht. Nadien heb ik ook weleens gehad dat niet alle botten opgelost zijn. Het kan dus per bot of per keer verschillen.

De reden dat er azijn aan toegevoegd wordt is dat het de mineralen makkelijker uit de botten trekt. Hierdoor wordt de bouillon niet alleen gezonder, het proces gaat ook iets sneller. Ik raad voor alledaags gebruik altijd Bragg’s appelazijn aan. Deze is rauw, waardoor alle probiotische culturen er nog in actief zijn.

Je zal merken dat de 4 liter water gedurende het aantal uren op het vuur wat zal afnemen. Als het te hard gaat kun je altijd nog een paar glazen water toevoegen.

Heb jij een ander lekker recept voor bottenbouillon? Deel hem gerust onder deze blog. Velen zullen je dankbaar zijn!

Hieronder een videoverslag van mijn bottenbouillon avontuur in de keuken:

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.