Hoofdpagina » Nieuws » Wandelen in de natuur verbetert concentratie

Wandelen in de natuur verbetert concentratie

Uit onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Utah blijkt dat al een korte wandeling van 40 minuten in de natuur de concentratie kan verbeteren.

Voor het onderzoek lieten de psychologen Amy McDonnell en David Strayer proefpersonen eerst een zware concentratie-opdracht uitvoeren. Vervolgens ging de ene helft van de deelnemers 40 minuten wandelen in een natuurgebied en de andere helft door een stedelijke omgeving. Na afloop deden alle proefpersonen een test om de concentratie en foutdetectie te meten.

De resultaten waren opvallend. Degenen die in de natuur hadden gewandeld, presteerden significant beter op onderdelen van de test die concentratie en foutdetectie meten. Bij de stedelijke wandelaars was dit effect niet waarneembaar.

Volgens de onderzoekers toont dit aan dat zelfs een kortdurende blootstelling aan de natuur al genoeg is om de concentratie te verbeteren. Dit komt mogelijk doordat de natuur de delen van de hersenen activeert die betrokken zijn bij aandacht en concentratie.

De bevindingen onderstrepen het belang van natuur voor ons brein. Hoewel verder onderzoek nodig is, adviseren de wetenschappers studenten regelmatig de natuur in te trekken. Een ommetje door het park kan al helpen de concentratie te verhogen. Zo kun je met frisse energie terugkeren naar je werk of studieboeken (bron: MedicalXpress)!

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.