Hoofdpagina » Nieuws » Bosbaden blijkt medicijn tegen depressie, hoge bloeddruk en cardiovasculaire aandoeningen

Bosbaden blijkt medicijn tegen depressie, hoge bloeddruk en cardiovasculaire aandoeningen

Onze maatschappij is overspoeld met mensen die last hebben van depressie, hoge bloeddruk en cardiovasculaire aandoeningen. Volgens onderzoekers kan het regelmatig opzoeken van de natuur hier verandering in brengen. Een wandeling door het bos kan op de korte termijn angst en depressie flink verminderen en hoge bloeddruk verlagen. Het effect komt deels door het gezonde effect van wandelen, maar ook het effect van de natuur op ons mentale welzijn. De onderzoekers stellen voor om het bosbaden op te nemen in reguliere behandelprogramma’s, want het is een goedkope en effectieve manier om je fysieke en mentale gezondheid te verbeteren.

Wetenschappers van de Universiteit van New South Wales hebben onderzocht hoe tijd doorbrengen in de natuur – ook wel ‘bosbaden of ”natuur op recept’ genoemd – de fysieke en mentale gezondheid kan verbeteren. Het team beoordeelde 28 internationale onderzoeken en ontdekte dat deze natuurervaringen niet alleen zorgden voor een lagere bloeddruk, maar ook symptomen van depressie en angst verminderden. De patiënten die deelnamen aan deze studies waren ook actiever, gemeten aan de hand van het aantal stappen dat ze per dag zetten.

Het idee van natuurrecepten is in opkomst en wordt zelfs ondersteund door overheden zoals het Verenigd Koninkrijk en Canada. Maar ondanks de groeiende interesse en positieve resultaten, zijn er nog veel vragen onbeantwoord. Onderzoekers weten bijvoorbeeld nog niet precies hoe lang zo’n “bosbad” moet duren en wie het idealiter zou moeten ‘voorschrijven’.

Het belang van toegang tot natuurlijke ruimtes voor iedereen wordt ook benadrukt. Eerdere studies hebben aangetoond dat gemeenschappen met lagere inkomens vaak minder toegang hebben tot groene ruimtes, terwijl zij juist een hoger risico hebben op chronische gezondheidsproblemen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. De onderzoekers benadrukken daarom dat natuurrecepten niet alleen beschikbaar moeten zijn voor de welgestelde delen van de bevolking.

Samenvattend stellen de onderzoekers dat natuurrecepten een effectieve aanvulling kunnen zijn op traditionele medische behandelingen, maar dat er nog meer onderzoek nodig is om te bepalen hoe deze op een duurzame en inclusieve manier kunnen worden geïmplementeerd. Ze roepen op tot meer studie om te zorgen dat natuurrecepten een standaard onderdeel kunnen worden van de gezondheidszorg, toegankelijk voor iedereen (Bron: MedicalXpress).

Originele studie: Nguyen PY, Astell-Burt T, Rahimi-Ardabili H, Feng X. Effect of nature prescriptions on cardiometabolic and mental health, and physical activity: a systematic review. Lancet Planet Health. 2023;7(4):e313-e328.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.