Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Wat is dat plastic balletje in een blik Guinness bier?

Wat is dat plastic balletje in een blik Guinness bier?

De magie achter het perfecte glas Guinness-bier zit niet alleen in zijn rijke smaak en fluweelzachte textuur, maar ook in de manier waarop het wordt geserveerd. Bij het inschenken van een perfect glas Guinness is een belangrijk element de romige schuimkraag, die zowel een visuele aantrekkingskracht als een unieke smaakervaring biedt. Maar hoe kan deze ideale schuimkraag worden bereikt wanneer Guinness uit een blikje wordt geschonken? Als je ooit een blikje Guinness hebt geopend, heb je misschien gemerkt dat er iets bijzonders aan de hand is. Binnenin het blikje zit een klein plastic balletje, beter bekend als de Guinness-widget. Maar wat is het doel van deze widget en hoe werkt het? In dit artikel onthullen we het geheim achter de Guinness-widget en waarom het zo’n cruciale rol speelt in het creëren van het perfecte schuim.

De Guinness-widget: waarom zit het erin?
Een verse Guinness van de tap vraagt ten opzichte van andere bieren wat meer geduld, want het bier moet op driekwart van het tapproces even rusten voordat het laatste deel getapt kan worden. In totaal duurt het bijna twee minuten. Maar als je thuis een blikje Guinness drinkt, dan zit er een widget in het blikje dat ervoor zorgt dat het bier nog steeds een lekkere schuimkraag heeft, zoals wanneer het vers getapt wordt in de pub. Guinness heeft al in 1972 het patent gekregen voor de widget, maar het heeft tot 1989 geduurd voordat het in blikjes verkocht werd. De huidige variant wordt sinds 1997 gebruikt. Het is een plastic balletje gevuld met stikstof dat op het bier drijft in het blikje. Wanneer je het blikje opent, zorgen de stikstofbelletjes in de widget ervoor dat er een mooie, romige schuimkraag ontstaat. Enkele andere bieren in blik, zoals Murphy’s Stout, Old Speckled Hen en Boddingtons Pub Ale, gebruiken ook een widget.

Hoe werkt de Guinness-widget?
De widget is een holle plastic bal met een klein gaatje erin. Tijdens het productieproces wordt het blikje Guinness gevuld met bier en een kleine hoeveelheid vloeibaar stikstof. Wanneer het blikje wordt afgesloten, verdampt de stikstof en neemt het volume toe, waardoor de druk in het blikje stijgt. Deze druk zorgt ervoor dat een deel van het bier en stikstofgas in de widget wordt opgenomen. Wanneer je het blikje opent, daalt de druk in het blikje om zich in evenwicht te brengen met de druk in de kamer. Omdat de druk in de widget nog steeds veel hoger is dan de druk in het bier eromheen, spuit het bier met stikstof uit de widget in het bier – waardoor een stroom van kleine belletjes stikstofgas naar de bovenkant van het bier stijgt, waardoor het een dikke, romige schuimkraag krijgt die je rechtstreeks uit de tap zou krijgen. Deze fijne bubbels creëren de romige schuimkraag die kenmerkend is voor Guinness.

Waar is de widget precies van gemaakt?
De kleine plastic bol is gemaakt van polypropyleen, een stevig en duurzaam type plastic dat bestand is tegen de druk van het koolzuurhoudende bier. Het is belangrijk op te merken dat de widgets geen BPA (bisfenol A) bevatten, een chemische stof die vaak wordt aangetroffen in plastic producten en die gezondheidsproblemen kan veroorzaken. De leverancier van Guinness in Nederland, De Kikvorsch BV/Guinness Nederland, heeft bevestigd dat de widgets die worden gebruikt in hun blikjes bier volledig veilig zijn en voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen.

Waarom hebben andere bieren geen widget?
De meeste bieren bevatten meer koolzuurgas (CO2), wat zorgt voor bubbels. Als het bier in een blikje zit, is een deel van het CO2 gas opgelost in het bier en een ander deel zit bovenin het blikje. Het opgeloste gas zorgt voor de bruisende bubbels in het bier. Wanneer je het blikje opent, daalt de druk plotseling en wordt er een deel van het CO2 gas uit het bier vrijgelaten, waardoor er schuim op je bier ontstaat. Guinness heeft minder bubbels dan andere bieren, maar heeft wel een dikke schuimkraag. Dit komt doordat ze een speciale mix van gassen gebruiken, waaronder koolzuurgas en stikstof. Stikstof wordt minder goed opgenomen in het bier dan CO2, dus er zit minder gas in het bier. Dit maakt het minder bruisend, maar zorgt wel voor een dikke schuimlaag. Om te zorgen dat Guinness toch een dikke schuimlaag heeft als je het uit een blikje schenkt, gebruiken ze de widget als alternatief. Dit plastic balletje, gevuld met stikstof en een klein gaatje erin, drijft in het bier. Als je het blikje opent, komt het stikstofgas vrij en ontstaat er schuim.

Waarom niet gewoon koolzuurgas gebruiken zoals bij andere bieren?
Hoewel de meeste brouwerijen meestal voor CO2 kiezen, is dit niet aan de orde bij Guinness. De eerste reden is dat Guinness een zoeter, vol bier is. CO2 geeft een scherper, bitterder smaakprofiel, wat betekent dat het de smaak van het bier volledig zou veranderen. De tweede reden is dat CO2 een dikkere bubbel heeft. Stikstof produceert kleinere, beter beheersbare belletjes, waardoor Guinness zacht blijft. Als je de stikstof zou weglaten, zou je een echt donker bier overhouden met een dunne, saaie schuimkraag zonder echt volume of dichtheid. Het zou een heel ander bier zijn.

Waarom niet gewoon de blikken met stikstof vullen en de widget schrappen?
Het probleem is dat zonder de widget de stikstof gewoon gelijkmatig in het bier verdeeld zou zitten. Hoewel het de smaak niet zou beïnvloeden, zou er veel meer druk nodig zijn om de schuimkraag te creëren. Zelfs met de juiste niveaus om dat koud te laten gebeuren, zou je nog steeds overdruk in warme blikken hebben, wat betekent je een grote kans hebt dat de bieren exploderen.

Slotwoord
De Guinness-widget is een ingenieuze oplossing om de authentieke Guinness-ervaring te garanderen, zelfs wanneer het bier uit een blikje wordt geschonken. Door gebruik te maken van stikstofgas en de drukverandering bij het openen van het blikje, zorgt de widget voor de vorming van een romige, dichte schuimkraag die essentieel is voor de smaak en textuur van het bier. Dus de volgende keer dat je een blikje Guinness opent, kun je een moment nemen om de innovatie achter het perfecte schuim te waarderen.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.