Wat zijn de symptomen van vitamine D-tekort en hoe kun je het voorkomen?

Vitamine D wordt ook wel de zonnevitamine genoemd. Het wordt in het lichaam aangemaakt onder invloed van de zon. In Nederland hebben we veelal een tekort eraan omdat het aantal zonuren hier beperkt is. Vitamine D wordt aangemaakt wanneer de UV-kracht hoger is dan 3, in de maanden mei tot en met augustus. De rest van het jaar moeten we dus naar andere oplossingen zoeken. Verschijnselen die kunnen optreden bij een vitamine D-tekort zijn vermoeidheid, depressie, botpijn, spierzwakte, huidklachten (psoriasis), stress, een slecht gebit en een hoge bloeddruk (1,2,3,4). Mocht je met een of meer van deze klachten rondlopen is het aan te raden om te onderzoeken of het aan een vitamine D-tekort ligt.

Hoe ontstaat vitamine D in het lichaam?
Wanneer UV-licht op onze huid schijnt, dan wordt cholesterol omgevormd tot cholecalciferol, een andere benaming voor vitamine D3. Er is een makkelijk trucje om te checken of de zon sterk genoeg is tijdens de zomermaanden. Wanneer jouw schaduw van de zon korter is dan jij dan maak je vitamine D aan. Als de schaduw langer is dan jij, staat de zon te laag en maak je geen vitamine D aan. Het KWF heeft de hoeveelheid blootstelling aan zon bijgesteld. Je mag nu een kwartier tot een half uur onbeschermd in de zon voor de aanmaak van vitamine D. Het is zelfs goed om kanker te weren (5,6). Het is gebleken dat in gebieden met veel zonlicht minder doden door kanker zijn geconstateerd.

Waar moet je op letten als je vitamine D supplementen neemt?
Doordat we in Nederland buiten de zomermaanden te weinig zon hebben om vitamine D aan te maken is het verstandig om supplementen te nemen ter compensatie. Vitamine D supplementen zijn zowel in dierlijke als in plantaardige vorm te verkrijgen. D3 is de dierlijke vorm en D2 de plantaardige vorm. Het beste is om vitamine D3 te nemen, omdat je lichaam D2 moeilijk kan omzetten. Supplementen geproduceerd van schapenwolvet (lanoline) zijn aan te raden. Deze zijn natuurlijk, goed opneembaar en betaalbaar. Je lever maakt van de D3 hydroxycholecalciferol aan. Vervolgens maken je nieren er calcitriol van, wat een actieve vorm van vitamine D is. Calcitriol is een hormoon en daarom wordt vitamine D3 ook wel een prohormoon genoemd (7).

Vitamine D in voeding
Vroeger werd levertraan veel gebruikt als vitamine D supplement. Hierin blijkt echter niet zoveel vitamine D te zitten. Vaak wordt het zelfs kunstmatig toegevoegd aan levertraan. Kies daarom liever voor een natuurlijke voedselbron. Veel vette vissoorten zijn rijk aan vitamine D en bevatten daarnaast nog veel andere goede voedingsstoffen (8).

Zorgt de zonnebank voor vitamine D?
Een zonnebank kan lekker zijn om de koude wintermaanden door te komen. Sommige zonnebanken hebben speciale lampen met UVB-licht die kunnen zorgen voor de vitamine D aanmaak. Een Zweeds onderzoek heeft echter aangetoond dat er een duidelijke relatie is tussen het gebruik van de zonnebank en huidkanker. Wees daarom voorzichtig met het gebruik van de zonnebank (9,10).

Hoeveel vitamine D heb ik nodig?
De Gezondheidsraad raadt een dosering van 10 microgram (oftewel 400 IE) per dag aan voor de leeftijden van 0 tot 70. Voor mensen vanaf 70 jaar oud wordt een dosering van 20 microgram per dag aangeraden. In Amerika geldt echter een minimale ADH van 800 IE, terwijl ze doorgaans meer zonuren hebben Nederland.

Tot slot
Vitamine D is ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid. Het speelt een rol bij talloze processen in het lichaam en is onder meer bevorderlijk voor een goed humeur, sterke botten en een gezonde huid. Het wordt vooral aangemaakt onder invloed van de zon. Aangezien deze in Nederland niet het hele jaar door fel genoeg schijnt is het aan te raden om vitamine D3 supplementen te slikken wanneer de r in de maand is.

Heb jij een vitamine D tekort (10 vragen)?

Kom je energie tekort en ben je vaak moe?

Eet je vegetarisch, veganistisch of vetarm?

Ben je vaak verkouden?

Voel je je vaak neerslachtig?

Heb je wel een kramp of pijn aan spieren en gewrichten?

Draag je een boerka, heb je een donkere huidkleur of kom je gewoon niet graag buiten?

Ben je wel eens lusteloos of angstig?

Heb je last van bloedend tandvlees?

Ben je zwanger of ouder dan 65?

Eet je eenzijdig of drink je alcohol?

Wil je onze wekelijkse nieuwsbrief ontvangen met gratis tips over voeding en gezondheid?

Klaar!

« Vorige Volgende »

 

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.