Wierook schadelijk voor je gezondheid

Recent stond er in de krant dat het branden van wierook even schadelijk is als roken. De bron is de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop. Eind vorig jaar hebben zij dit vastgesteld in een eigen onderzoek. Het branden van wierook wordt in alternatieve kringen in verband gebracht met zuiverheid. Vooral tijdens meditaties, waarbij een diepe buikademhaling wordt geadviseerd, brandt er vaak wierook. Is dit wel zo gezond?

Wierook en onze gezondheid
Het branden van wierook kan volgens studies inderdaad kankerverwekkende stoffen vrijmaken, die de kans op longkanker kunnen verhogen (1234). Daar blijft het niet bij, want wanneer het inademen van de rook kan bij structurele blootstelling zorgen voor verhoging van de kans op cardiovasculaire ziekten (5). Recent ontdekten onderzoekers dat het branden van wierook de bacteriesamenstelling in de mond negatief kan beïnvloeden, zelfs bij gering gebruik (6). Door regelmatig een wierookje te branden, loop je een hoger risico op oxidatieve stress en ontstekingen in je lichaam (7). Deze gewoonte kun je dus maar beter achterwege laten. Het maakt daarbij niet uit of het om stokjes, staafjes of kegeltjes gaat: het zijn de verbrandingsproducten die wierook bijzonder ongezond maken.

Giftige lucht
Wierook bevat diverse giftige stoffen, waaronder gasvormige verontreinigingen, zoals koolmonoxide (CO), stikstofoxiden (NOx), zwaveloxiden (SOx), vluchtige organische stoffen (VOC), PAK’s (Polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en giftige metalen. Daarbij toont onderzoek aan dat wierook een grote bron is van fijnstof (8). Wierook kan zowel synthetische als natuurlijke grondstoffen bevatten, die beide zeer schadelijk kunnen zijn. Bij het branden ervan kunnen stoffen vrijkomen zoals benzeen, formaldehyde en naftaleen. De laatste twee stoffen wordt door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek aangemerkt als mogelijk kankerverwekkend voor mensen (910).

Wierook of roken: wat is slechter?
Hoewel het branden van wierook zeer ongezond is, kun je niet zeggen dat het even schadelijk is als roken, omdat een sigaret direct aan de mond wordt gerookt, terwijl wierook zich verdunt in de lucht van de ruimte (11). Het woord meeroken is waarschijnlijk meer van toepassing. Ook hangt de schadelijkheid van wierook af van wat er verbrand wordt. Toch meldt een onderzoek van enkele jaren oud dat wierook schadelijker is voor lichaamscellen dan tabaksrook (12).

Gezondere alternatieven
Beter is het om te kiezen voor een etherische olie in een oliebrander. Etherische oliën kunnen volgens onderzoekers bewezen een heilzaam effect hebben op lichaam en geest (13). Door een etherische olie in wat water te verdampen, komen geen noemenswaardige hoeveelheden toxische stoffen vrij. Pas wel op, er zijn bijzonder veel synthetische etherische oliën te koop, die alsnog giftige stoffen kunnen bevatten. Kies altijd voor biologische etherische oliën van natuurlijke oorsprong. Een aroma diffuser op basis van natuurlijke ingrediënten is een andere permanente oplossing. In onze webshop hebben we een uitgebreid assortiment natuurlijke en biologische etherische oliën en diffusers.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.