We gaan richting het einde van november en dat betekent dat de oogstfeesten en zelfplukdagen langzaamaan achter ons komen liggen. Het begin van de herfst staat bekend om een rijke oogst. Vooral de knollen liggen weer massaal in de winkels. Pompoenen, bieten, knolselderij en pastinaak zijn voorbeelden van voedzame groenten waarmee we de koude wintermaanden wel door komen. Ook de manier van koken wordt anders. Waar we in de zomer kiezen voor lichte maaltijden en salades mag de kost nu weer wat steviger zijn. Er worden weer stampotten gemaakt, hete dranken en warme ontbijtjes. En de oven mag de komende maanden weer overuren draaien!
Dit recept is geïnspireerd op de klassieke lasagne, maar bewijst dat je geen deegbladeren nodig hebt voor een lekkere variant. De wortel en koolraap, beide een goede koolhydraatvervanger, nemen deze rol op zich. Koolraap is een vergeten groente, die de laatste jaren weer aan een opmars bezig is. Deze knol verdient geen schoonheidsprijs, maar laat je daar niet door weerhouden. Gegaard is de smaak zacht en zoet met een wat aards karakter, te vergelijken met een wortel maar minder stevig. En ook niet onbelangrijk: in deze tijd van het jaar voor een klein prijsje te krijgen. Je kunt koolraap ook rauw eten, de smaak is dan heel anders en te vergelijken met een koolrabi: het neefje van de koolraap, die juist in de lente en zomer wordt geoogst.
Boerenkool en pompoen maken deze winterse lasagne af. Boerenkool kennen de meeste mensen wel als stamppot maar het is zonde om deze lekkere, en ontzettend gezonde, groente alleen daarvoor te gebruiken. Dit gerecht laat zien dat boerenkool ook erg lekker smaakt in ovenschotels. Toegegeven, het uitvoeren van dit recept is een klein klusje vanwege de bereiding van alle afzonderlijke onderdelen. Maar gelukkig doet de oven een groot deel van het werk. En het resultaat mag er dan ook zijn: een smaakvolle glutenvrije en graanvrije lasagne boordevol groenten. De hoeveelheden in dit recept zijn voor een flinke ovenschaal voor 4 personen.
Ingrediënten
Voor de saus:
- 700 ml passata (tomatensaus)
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 2 a 3 el Italiaanse kruiden (basilicum, tijm, oregano)
- 2 el extra vierge olijfolie
- 2 tl kaneel
Voor de pompoenpuree:
- 1 oranje pompoen (van ongeveer 1 kilo)
- Snufje peper en zout
Overig:
- 500 gram koolraap
- 250 gram verse boerenkool (reken voor de bladeren met nerf ongeveer 450 gram)
- 250 gram winterwortel
- 75-100 gram (belegen) geitenkaas
- Ovenschaal
- Staafmixer of blender
Bereidingswijze
- Begin met het maken van de saus. Alle smaken krijgen dan de tijd om goed in elkaar trekken. Snipper 1 ui fijn en bak kort aan in een verwarmde pan met een scheut olijfolie. Pers de knoflook boven de pan uit. Voeg de tomatensaus, kaneel en de Italiaanse kruiden toe en breng zachtjes aan de kook. Draai het vuur laag en laat de saus zachtjes pruttelen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maak de pompoenpuree. Was de pompoen, schillen hoeft niet, en snijd in blokjes. Breng met een dun laagje water aan de kook. Giet af wanneer de pompoen zacht is. Bewaar het kookvocht. Pureer met wat kookvocht tot een gladde puree. Breng op smaak met peper en zout.
- Wanneer je gebruik maakt van boerenkoolbladeren: ontdoe de bladeren van de nerf en verwarm kort in een diepe pan tot het geheel wat gaat slinken. Kijk uit met verbranden, voeg zo nodig een scheutje water toe. De boerenkool hoeft niet helemaal gaar gekookt te worden. Met kant- en klare boerenkool in een zak (zonder nerf en fijngesneden) kan deze stap overgeslagen worden
- Schil de koolraap en snijd in zo dun mogelijke plakken. Doe hetzelfde met de wortel. Snijd deze in de lengte.
- Nu kunnen we de laagjes maken. Verdeel een dun laagje tomatensaus over de bodem van de ovenschaal. Leg hierop 1 a 2 lagen koolraap en 1 laag wortel. Vervolg met weer een laagje tomatensaus. Verdeel de boerenkool over de tomatensaus en maak af met een dunne laag pompoenpuree.
- Verdeel de geitenkaas (geraspt of in plakjes) over de pompoenpuree.
- Zet voor ongeveer 40 minuten in de oven. Prik met een vork in de lasagne. Wanneer je gemakkelijk de bodem raakt, zijn de groenten gaar.
De lasagne kan zo gegeten worden, of met een handje gekookte zilvervliesrijst, gierst of quinoa.
Eet smakelijk!
Variaties/tips:
- Stap 1 en 3 kunnen ook een dag van tevoren worden gemaakt
- Voeg een extra laag geitenkaas toe tussen de wortel en de tomatensaus
- Tomatensaus of pompoenpuree over? Gooi niet weg maar maak er binnen een handomdraai een lekker soepje van door aan te lengen met water en wat kruiden of specerijen toe te voegen. De pompoenpuree is ook lekker door brooddeeg of als spread.
- Voeg een scheutje room aan de pompoenpuree toe
- In plaats van koolraap kan je ook kezen voor knolselderij of pastinaak
- Vervang de boerenkool door palmkool/cavolo nero (aanrader!) of spinazie
- Voeg een theelepel rozemarijn toe aan de saus