10 bewezen gezondheidsvoordelen van kaneel

Kaneel is een heerlijke specerij, die ook al duizenden jaren wordt gewaardeerd om zijn geneeskrachtige eigenschappen. De moderne wetenschap heeft nu bevestigd wat de mensen al eeuwen wisten. Hieronder vind je 10 wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van kaneel.

1. Kaneel is rijk aan een stof met krachtige medicinale eigenschappen
Kaneel is een specerij die wordt gemaakt van de binnenbast van bomen met de wetenschappelijke naam Cinnamomum. Het wordt al eeuwenlang als ingrediënt gebruikt, tot in het Oude Egypte toe. Vroeger was het zeldzaam en waardevol en werd het beschouwd als een geschenk voor koningen. Kaneel is tegenwoordig goedkoop, verkrijgbaar in elke supermarkt en te vinden als ingrediënt in diverse voedingsmiddelen en recepten. Er zijn twee hoofdsoorten kaneel (1):

  • Ceylonkaneel: Ook bekend als “echte” kaneel.
  • Cassiakaneel: De meest voorkomende soort die tegenwoordig wordt gebruikt; over het algemeen is het deze soort als mensen het over “kaneel” hebben.

Kaneel wordt gemaakt door het afkappen van de stammen van de kaneelbomen. Vervolgens wordt de binnenbast eruit gehaald en worden de houtachtige delen verwijderd. Wanneer het droogt, vormt het repen die zich tot rolletjes krullen, die kaneelstokjes worden genoemd. Deze staafjes kunnen worden vermalen tot kaneelpoeder. De uitgesproken geur en smaak van kaneel zijn te danken aan het olieachtige gedeelte, dat zeer rijk is aan de verbinding cinnamaldehyde (2). Wetenschappers geloven dat deze verbinding verantwoordelijk is voor de krachtigste effecten van kaneel op de gezondheid en de stofwisseling.

Kortom: Kaneel is een populaire specerij. Het bevat veel cinnamaldehyde, dat verantwoordelijk wordt geacht voor de meeste gezondheidsvoordelen van kaneel.

2. Kaneel zit vol met antioxidanten
Antioxidanten beschermen je lichaam tegen oxidatieve schade veroorzaakt door vrije radicalen. Kaneel zit boordevol krachtige antioxidanten, zoals polyfenolen (3, 4, 5). In een onderzoek waarin de antioxidantwerking van 26 specerijen werd vergeleken, kwam kaneel als duidelijke winnaar uit de bus, zelfs nog boven “superfoods” als knoflook en oregano (6). Kaneel is zelfs zo krachtig dat het als een natuurlijk conserveringsmiddel kan worden gebruikt (7).

Kortom: Kaneel bevat grote hoeveelheden zeer krachtige polyfenol-antioxidanten.

3. Kaneel heeft ontstekingsremmende eigenschappen
Ontsteking is ongelooflijk belangrijk. Het helpt je lichaam infecties te bestrijden en weefselschade te herstellen. Ontstekingen kunnen echter een probleem worden wanneer ze chronisch zijn en gericht zijn tegen de eigen weefsels van je lichaam. Kaneel kan in dit verband nuttig zijn. Uit studies blijkt dat deze specerij en zijn antioxidanten krachtige ontstekingsremmende eigenschappen hebben (8, 9).

Kortom: De antioxidanten in kaneel hebben een ontstekingsremmende werking, wat kan helpen het risico op ziekten te verlagen.

4. Kaneel kan het risico op hartaandoeningen verminderen
Kaneel wordt in verband gebracht met een verminderd risico op hartaandoeningen, wereldwijd de meest voorkomende oorzaak van vroegtijdige sterfte. Bij mensen met diabetes type 2 is aangetoond dat 1 gram, of ongeveer een halve theelepel, kaneel per dag een gunstig effect heeft op de bloedwaarden. Het verlaagt het niveau van het totale cholesterol, het “slechte” LDL-cholesterol en de triglyceriden, terwijl het “goede” HDL-cholesterol stabiel blijft (10). Meer recent was de conclusie in een grote overzichtsstudie dat een dosis  kaneel van slechts 120 mg per dag deze effecten al kan hebben. In deze studie verhoogde kaneel ook het “goede” HDL-cholesterolgehalte (11). Dierstudies hebben uitgewezen dat kaneel de bloeddruk verlaagt (3). Al deze factoren tezamen kunnen je risico op hartaandoeningen drastisch verlagen.

Kortom: Kaneel kan enkele belangrijke risicofactoren voor hartaandoeningen verbeteren, waaronder cholesterol, triglyceriden en bloeddruk.

5. Kaneel kan de gevoeligheid voor het hormoon insuline verbeteren
Insuline is een van de belangrijkste hormonen die de stofwisseling en het energiegebruik regelen. Het is ook essentieel voor het transport van bloedsuiker van je bloedbaan naar je cellen. Het probleem is dat veel mensen resistent zijn tegen de effecten van insuline. Dit staat bekend als insulineresistentie, een kenmerk van ernstige aandoeningen zoals het metabool syndroom en diabetes type 2. Het goede nieuws is dat kaneel de insulineresistentie drastisch kan verminderen, waardoor dit belangrijke hormoon zijn werk kan doen (12, 13). Doordat kaneel de insulinegevoeligheid verhoogt, kan het zorgen voor verlaging van de bloedsuikerspiegel, zoals in het volgende stukje wordt besproken. Lees voor meer informatie over het verlagen van je bloedsuikerspiegel 15 makkelijke manieren om op natuurlijke wijze je bloedsuikerspiegel te verlagen.

Kortom: Kaneel blijkt de gevoeligheid voor het hormoon insuline aanzienlijk te verhogen.

6. Kaneel verlaagt de bloedsuikerspiegel en heeft een krachtig antidiabetisch effect
Kaneel staat bekend om zijn bloedsuikerverlagende eigenschappen. Afgezien van de gunstige effecten op de insulineresistentie kan kaneel de bloedsuikerspiegel via verschillende andere mechanismen verlagen. Ten eerste is aangetoond dat kaneel de hoeveelheid glucose die na een maaltijd in je bloedbaan terechtkomt, vermindert. Het doet dit door de werking van talrijke spijsverteringsenzymen te verstoren, waardoor de afbraak van koolhydraten in het spijsverteringskanaal wordt vertraagd (14, 15). Ten tweede kan een verbinding in kaneel op cellen inwerken door insuline na te bootsen (16, 17). Dit verbetert de glucose-opname door je cellen aanzienlijk, hoewel het veel langzamer werkt dan insuline zelf. Talrijke studies bij mensen hebben de antidiabetische effecten van kaneel bevestigd, waaruit blijkt dat het de nuchtere bloedsuikerspiegel met 10-29% kan verlagen (18, 19, 20). De effectieve dosis is meestal 1-6 gram of ongeveer 0,5-2 theelepels kaneel per dag.

Kortom: Het is aangetoond dat kaneel de nuchtere bloedsuikerspiegel verlaagt en een krachtig antidiabetisch effect heeft bij een dosis van 0,5-2 theelepels (1-6 gram) per dag.

7. Kaneel heeft mogelijk gunstige effecten op neurodegeneratieve ziekten
Neurodegeneratieve ziekten worden gekenmerkt door een progressief verlies van de structuur of functie van hersencellen. De ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson zijn twee van de vaakst voorkomende soorten. Twee bestanddelen van kaneel blijken een van de kenmerken van de ziekte van Alzheimer, de ophoping in de hersenenvan het tau-eiwit , te remmen (21, 22, 23). In een onderzoek bij muizen met de ziekte van Parkinson hielp kaneel bij de bescherming van neuronen, normaliseerde het neurotransmittergehalte en verbeterde de motorische functie (24). Deze effecten moeten verder worden bestudeerd bij de mens.

Kortom: In dierstudies is aangetoond dat kaneel kan leiden tot verschillende verbeteringen bij de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Menselijk onderzoek ontbreekt echter.

8. Kaneel kan beschermen tegen kanker
Kanker is een ernstige ziekte, die wordt gekenmerkt door ongecontroleerde celgroei. Kaneel is uitvoerig onderzocht op zijn mogelijke rol bij de preventie en behandeling van kanker. In het algemeen is het bewijs beperkt tot proefbuis- en dierstudies, die erop wijzen dat kaneelextracten bescherming kunnen bieden tegen kanker (25, 26, 27, 28, 29). Het vermindert de groei van kankercellen en de vorming van bloedvaten in tumoren en lijkt giftig te zijn voor kankercellen, waardoor deze afsterven. Uit een onderzoek bij muizen met darmkanker is gebleken dat kaneel een krachtige activator is van ontgiftende enzymen in de dikke darm, waardoor het beschermt tegen verdere tumorgroei (30). Deze bevindingen werden ondersteund door reageerbuisexperimenten, waaruit bleek dat kaneel beschermende antioxidantreacties activeert in menselijke darmcellen (31). Of kaneel enig effect heeft bij levende, ademende mensen moet worden bevestigd in gecontroleerde studies. Voor een lijst van 13 voedingsmiddelen die mogelijk je risico op kanker verlagen, kun je dit artikel lezen.

Kortom: Uit dier- en reageerbuisonderzoek blijkt dat kaneel een beschermende werking tegen kanker kan hebben.

9. Kaneel helpt bacteriële en schimmelinfecties bestrijden
Cinnamaldehyde, een van de belangrijkste actieve bestanddelen van kaneel, kan helpen bij de bestrijding van verschillende soorten infecties. Kaneelolie blijkt effectief te zijn bij de behandeling van luchtweginfecties veroorzaakt door schimmels. Het kan ook de groei van bepaalde bacteriën remmen, waaronder Listeria en Salmonella (32, 33). Het bewijsmateriaal is echter beperkt en tot dusver is niet aangetoond dat kaneel infecties elders in het lichaam vermindert. De antimicrobiële effecten van kaneel kunnen ook helpen tandbederf te voorkomen en een slechte adem te verminderen (34, 35).

Kortom: Cinnamaldehyde heeft schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen, die infecties kunnen verminderen en tandbederf en een slechte adem kunnen helpen bestrijden.

10. Kaneel kan het HIV-virus helpen bestrijden
HIV is een virus dat langzaam je immuunsysteem afbreekt, wat uiteindelijk tot AIDS kan leiden, als het niet behandeld wordt. Van kaneel van cassiasoorten wordt gedacht dat het helpt bij de bestrijding van HIV-1, de meest voorkomende stam van het HIV-virus bij mensen (36, 37). Uit een laboratoriumonderzoek met HIV-geïnfecteerde cellen bleek dat kaneel de meest effectieve behandeling was van alle 69 onderzochte geneeskrachtige planten (38). Er zijn menselijke proeven nodig om deze effecten te bevestigen.

Kortom: Reageerbuisstudies wijzen uit dat kaneel kan helpen bij de bestrijding van HIV-1, het belangrijkste type HIV-virus bij de mens.

Het is beter om de “echte” Ceylonkaneel te gebruiken
Niet alle kaneel is gelijk. De cassiasoort bevat aanzienlijke hoeveelheden coumarine, waarvan wordt aangenomen dat het in grote hoeveelheden schadelijk is. Alle kaneel zou gezondheidsvoordelen moeten hebben, maar cassia kan in grote doses problemen veroorzaken vanwege het coumarinegehalte. Ceylonkaneel (de “echte”) is in dit opzicht veel beter, en uit studies blijkt dat het veel minder coumarine bevat dan de cassia-variëteit (39). Helaas is de meeste kaneel die in de supermarkt te koop is, de goedkopere cassiasoort. Je kunt Ceylonkaneel vinden in sommige natuurvoedingswinkels, en online is het vaak ook goed te krijgen.

Om te onthouden
Kaneel is uiteindelijk een van de lekkerste en gezondste specerijen op aarde. Het kan de bloedsuikerspiegel verlagen, de risicofactoren voor hartziekten verminderen en heeft een overvloed aan andere indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Zorg er alleen voor dat je Ceylonkaneel neemt of blijf bij kleine hoeveelheden als je cassia gebruikt (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.