Appelazijn en je gezondheid: wat zegt de wetenschap?

Veel mensen hebben een fles azijn in de keukenkast staan. Liefhebbers van gezondheid kiezen meestal voor appelazijn. Voegt appelazijn echt iets toe aan je gezondheid? In dit artikel bespreken we wat appelazijn is en wat het volgens de wetenschap kan doen voor je gezondheid.

Wat is appelazijn?
Appelazijn wordt geproduceerd in twee stappen: eerst worden appels gemalen en gemengd met gist, waardoor de suikers in alcohol worden omgezet (1). Vervolgens worden er bacteriën aan toegevoegd om de alcohol om te zetten naar azijnzuur, het biologisch actieve ingrediënt (2). Het azijnzuur is verantwoordelijk voor de sterke geur en smaak. Appelazijn bevat meestal rond de 5 – 6% azijnzuur. Noemenswaardige hoeveelheden vitamines en mineralen vinden we niet in appelazijn, het gaat dus echt om andere actieve stoffen zoals gallagzuur, catechines, epicatechine, chlorogeenzuur en coumarinezuur (3, 4). Sommige van deze stoffen in appelazijn hebben een krachtige antioxidantwerking, wat is bevestigd door onderzoekers (5).

In het onderstaande filmpje ga ik samen met Wouter de Jong nog dieper in op wat appelazijn kan doen voor je gezondheid:

Wat melden wetenschappelijke studies over appelazijn?

Kan tegen schadelijke bacteriën en virussen werken – Azijn kan ziekmakende bacteriën, virussen en andere pathogenen verminderen (6, 7, 8). Volgens sommige onderzoekers kan azijn het aantal virussen of bacteriën met 95% terugdringen (9, 10). Het kan daardoor niet alleen eten conserveren, maar ook veiliger maken (11, 12, 13). Het is dus altijd een goed idee om in een restaurant wat azijn over de salade te doen.

Kan de bloedsuikerspiegel verlagen – In deze tijd komt diabetes type 2 veel voor. Veel diabeten hebben chronisch last van hoge bloedsuikerspiegels. Studies hebben aangetoond dat azijn de insulinegevoeligheid kan verbeteren en de bloedsuikerspiegel flink kan verlagen na een snelle koolhydraatrijke maaltijd (14, 15, 16, 17). Een kleine studie bij mensen met diabetes meldde dat het nemen van 2 eetlepels appelciderazijn voor het slapengaan de volgende ochtend de nuchtere bloedsuikerspiegel met 4% verlaagde (18).

Kan de gezondheid van het hart verbeteren – Verkennende studies bij dieren lieten zien dat appelazijn gunstig kan werken op het cholesterol en de triglyceridenniveaus (19, 20, 21). Mogelijk kan het zelfs de bloeddruk verlagen (22, 23).

Kan helpen bij het afvallen – Althans volgens enkele studies (24). Appelazijn kan ervoor zorgen dat er eerder een gevoel van verzadiging optreedt (25, 26). Een studie stelde vast dat de proefpersonen in de groep die dagelijks één eetlepel appelazijn namen na 3 maanden 1,2 kilo aan gewicht waren verloren en de groep die dagelijks 2 eetlepels nam 1,7 kilo (27).

Andere tips en wetenswaardigheden over appelazijn:

De moeder
Kies altijd voor een appelazijn die ‘the mother’, oftewel de moeder, bevat. De moeder is de oorspronkelijke levende bacteriecultuur. Uit onderzoek blijkt dat appelazijn met de moeder erin aanwezig meer actieve stoffen en dus een krachtigere antioxidantwerking heeft (28). Ook heeft appelazijn met de moeder meer probiotische waarde. Met name biologische appelazijn is aan te raden vanwege de rijkere bacteriesamenstelling (29).

Neem niet te veel tegelijk
De reden dat appelazijn in staat is om bloedsuikerpieken tegen te gaan, is dat het de lediging van de maag vertraagt (30). Hierdoor wordt een gevoel van volheid bewerkstelligd, wat juist positief kan zijn. Het drinken van een glas water met 2 eetlepels appelazijn kan er volgens onderzoekers voor zorgen dat het voedsel veel langer in de maag verblijft (31). Als je te veel appelazijn tegelijk drinkt, dan kan de vertraagde maaglediging zorgen voor brandend maagzuur, misselijkheid en boeren. Ook kan het verlies van het hongergevoel zorgen voor een verminderde inname van voedingsstoffen, wat nadelig kan werken op je gezondheid (32). Azijnzuur is in staat om de biofilm op te lossen (33). Een biofilm is een laag van micro-organismen die is gehecht aan een oppervlakte zoals de darmwand. Daardoor kan het gebruik van appelazijn reacties geven.

Pas op voor je tanden
Azijn is met een gemiddelde pH van 2,5 erg zuur (34). Als je appelazijn veelvuldig drinkt, kan het ervoor zorgen dat je tandglazuur versneld slijt (35, 36, 37). Om deze reden kun je beter kiezen voor een rietje, bijvoorbeeld van glas. Zo spaar je je tanden. Omdat in appelazijn basevormende stoffen aanwezig zijn, is de pH daarvan met 4,2 ietsje hoger dan die van normale azijn (38). Appelazijn is iets minder zuur dan witte natuurazijn uit de supermarkt.

Pas op met onverdunde azijn
Er zijn gevallen bekend van mensen die azijn onverdund tot zich namen. Onverdunde azijn kan leiden tot brandwonden aan de bekleding van de slokdarm (39, 40). Door azijn te verdunnen met water, wordt de pH van de vloeistof verhoogd en is daarmee wel veilig voor inwendig gebruik (41). Hoewel azijn aanbrengen op de huid acne kan tegengaan, doordat het de bacterie P. Acnes kan doden (42, 43, 44), is het belangrijk om alleen verdunde azijn te gebruiken (45, 46).

Praktische toepassingen
Naast fysiek inwendig en uitwendig gebruik heeft azijn nog veel meer toepassingen. Zo kan een 10% verdunning van azijn met water bestrijdingsmiddelen met 43 – 92% verminderen (47). Ook kan het huis uitstekend met azijn worden schoongemaakt (48).

Er zijn nog honderden manieren waarop appelazijn ingezet kan worden. Als je hier meer over wilt weten, dan kan ik je het boek Appelazijn  Encyclopedie aanraden. Dit boek bevat de geschiedenis van appelazijn, omschrijft hoe je de beste in huis kunt halen, hoe je het zelf kunt maken en geeft vele oplossingen voor klachten die met appelazijn verlicht kunnen worden. Dit boek is in 2017 in het Engels verschenen en is in Amerika een grote hit. De reviews op Amazon zijn zeer lovend (49). Omdat veel mensen een boek liever in het Nederlands lezen, heeft mijn uitgever het boek nu uitgebracht in het Nederlands. Van de wet mogen we geen korting geven op boeken, maar we mogen wel korting geven op de verzendkosten. Daarom is het boek de komende week zonder verzendkosten bij ons te bestellen in de webshop:

 

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.