Is het heilzaam om natriumbicarbonaat en appelazijn te mengen?

Appelazijn en natriumbicarbonaat (ook wel baksoda of zuiveringszout genoemd) bieden gezondheidsvoordelen als je ze afzonderlijk inneemt. Maar de nieuwste trend is om ze te mengen, in de hoop daarmee een nog fabelachtigere gezondheid te bereiken. Deze combinatie, ooit voorbehouden aan wetenschappelijke experimenten op de basisschool, zou de spijsvertering verbeteren, gewrichtspijn verminderen, urineweginfecties bestrijden en zelfs helpen bij het afvallen. In dit artikel wordt onderzocht of het samen innemen van zuiveringszout en appelazijn meer risico’s met zich meebrengt of juist meer voordelen biedt boven inname van elk van beide afzonderlijk.

Voordelen van afzonderlijke inname
Zowel natriumbicarbonaat als appelazijn zijn in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen wanneer ze afzonderlijk worden ingenomen. Zo blijkt uit reageerbuisonderzoek dat appelazijn kan helpen om schadelijke virussen en bacteriën te doden, zoals E. coli, S. aureus, C. albicans, maar ook het norovirus, dat de belangrijkste oorzaak is van voedselvergiftiging (1, 2). Appelazijn kan ook helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en de insulinegevoeligheid te verbeteren (3, 4). Dierstudies suggereren verder dat azijn kan helpen de bloeddruk, het cholesterolgehalte en het triglyceridengehalte te verlagen – hoewel deze bevindingen nog niet zijn gerepliceerd bij mensen (5, 6, 7). Oudere studies suggereren ook dat appelazijn het hongergevoel kan verminderen en mensen kan helpen lichaamsvet te verliezen, hoewel hiervoor slechts beperkt bewijs is uit recent onderzoek (8, 9, 10). Als het gaat om zuiveringszout wijst onderzoek uit dat het als onderdeel van een mondspoeling het verlies van tandglazuur kan helpen voorkomen. Daarnaast kan zuiveringszout helpen bij het verbeteren van sportprestaties tijdens kortdurende, intensieve trainingen (11, 12, 13, 14). Natriumbicarbonaat als supplement kan ook helpen bij het vertragen van de progressie van chronische nierziekte, evenals de groei van kankercellen. Om harde conclusies te kunnen trekken is er echter meer onderzoek nodig (15, 16, 17, 18).

Kortom: Appelazijn kan beschermen tegen virussen en bacteriën en het kan je helpen de bloedsuikerspiegel te verbeteren en af te vallen. Zuiveringszout kan je tanden versterken, je sportprestaties verbeteren, en je misschien zelfs beschermen tegen bepaalde ziekten.

Extra voordeel van een combinatie van beide is onwaarschijnlijk
Van de combinatie van zuiveringszout met appelazijn wordt beweerd dat het helpt jouw lichaam te alkaliseren en ziekten te voorkomen die gedijen in een zure omgeving. Dit idee gaat echter voorbij aan het feit dat je lichaam strak gereguleerde processen heeft om de pH-waarde te regelen, en dat wat je eet of drinkt heel weinig invloed heeft op hoe zuur of basisch je lichaam is (19, 20). Er wordt ook beweerd dat het mengsel voedingsstoffen en enzymen bevat die een hele reeks gezondheidsproblemen helpen voorkomen of genezen, van een slechte spijsvertering en gewrichtspijn tot urineweginfecties en ongewenste gewichtstoename. Er kunnen echter geen studies worden gevonden die deze beweringen ondersteunen. Bovendien is er geen wetenschappelijk bewijs dat het combineren van zuiveringszout en appelazijn gezondheidsvoordelen biedt die verder gaan dan het innemen van elk van deze producten afzonderlijk.

Kortom: Momenteel is er geen wetenschappelijk bewijs voor het idee dat het innemen van zuiveringszout met appelazijn gezondheidsvoordelen biedt die verder gaan dan het innemen van elk van beide op zichzelf.

Potentiële risico’s
Het innemen van zuiveringszout en appelazijn, samen of afzonderlijk, kan een paar potentiële risico’s meebrengen.

Natriumbicarbonaat
Inname van grote hoeveelheden natriumbicarbonaat kan een levensbedreigende aandoening veroorzaken die bekend staat als metabole alkalose (21). Metabole alkalose treedt op wanneer je lichaam de pH-waarde van je bloed niet langer kan reguleren. Het kan optreden als gevolg van een te hoge inname van alkalische verbindingen zoals zuiveringszout (22). Deze aandoening kan leiden tot spasmen, spierzwakte, een veranderde mentale toestand en, indien onbehandeld, een onregelmatige hartslag en zelfs de dood (22). Vanwege het hoge natriumgehalte kan een hoge inname van zuiveringszout ook leiden tot vochtophoping, hoge bloeddruk en zelfs hartfalen, vooral bij mensen met alcoholisme of een verminderde nierfunctie (17, 23). Natriumbicarbonaat mag niet worden gegeven aan kinderen jonger dan 5 jaar, omdat het toevallen en ademhalingsmoeilijkheden kan veroorzaken. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moeten ook de inname ervan vermijden (23).

Appelazijn
Vanwege de hoge zuurgraad kan appelazijn leiden tot brandwonden in de keel of erosie van het tandglazuur. De inname ervan kan bij sommige mensen ook misselijkheid veroorzaken (10, 24, 25).

Natriumbicarbonaat gemengd met appelazijn
De combinatie van appelazijn met een alkalische verbinding, zoals zuiveringszout, kan helpen bij het neutraliseren van een deel van de zuurgraad. Het is echter onduidelijk of de veelgebruikte recepten op het internet leiden tot een volledige neutralisatie van de zuurgraad van appelazijn. De combinatie van de twee veroorzaakt ook een chemische reactie die gas produceert. Daarom kan dit mengsel gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken bij mensen die het innemen voordat alle gas eruit is ontsnapt. Er zijn echter geen studies die dit effect hebben onderzocht. Natriumbicarbonaat en appelazijn kunnen ook een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen. Mensen die momenteel medicijnen gebruiken, moeten met hun arts overleggen voordat ze een van beide – afzonderlijk of samen – gaan gebruiken (26, 27). Op dit moment is er weinig bekend over de veiligheid van langdurige inname van een van deze verbindingen, laat staan hun combinatie. Daarom is het, totdat er meer bekend is, waarschijnlijk het veiligst om de inname van dit mengsel helemaal te vermijden.

Kortom: Natriumbicarbonaat en appelazijn kunnen een wisselwerking met medicijnen hebben en bijwerkingen van verschillende mate van ernst veroorzaken. Er is weinig bekend over de veiligheid van het samen innemen van beide, dus het is wellicht het veiligst om dit mengsel helemaal te vermijden.

Om te onthouden
Natriumbicarbonaat en appelazijn kunnen elk op zich voordeel hebben voor de gezondheid. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat het mengen van de twee extra voordelen biedt. Inname van beide stoffen kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen en er is weinig bekend over de veiligheid op lange termijn van het gebruik van zuiveringszout of appelazijn apart, laat staan van een mengsel. Tot er meer bekend is, is het dus waarschijnlijk het veiligst om de consumptie van dit mengsel te vermijden (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.