Hoofdpagina » Nieuws » Avocado gunstig voor hart- en bloedvaten

Avocado gunstig voor hart- en bloedvaten

Een dagelijkse portie avocado kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen, blijkt uit een grote meta-analyse van zeven onderzoeken. Wetenschappers bundelde de resultaten van studies waarin deelnemers wel of geen avocado toevoegden aan hun dieet. Wie avocado at, had na een aantal weken tot zes maanden verbeterde risicofactoren voor hartkwalen.

Een recente meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken heeft aangetoond dat regelmatig avocado eten gunstige effecten heeft op het cardiovasculaire stelsel. De studie, die 1.359 deelnemers telde van gemiddeld 50 jaar oud, bracht aan het licht dat regelmatig een portie avocado eten leidde tot verlaagde niveaus van totaal cholesterol en LDL-cholesterol, terwijl het HDL-cholesterol en de bloeddruk verbeterden.

Een avocado per dag leek al voldoende om verschil te maken. Dit komt waarschijnlijk door de gezonde vetten en voedingsstoffen in avocado, waaronder veel vezels, kalium en antioxidanten.

Hoewel meer onderzoek nodig is naar de effecten op de lange termijn, wijst dit er volgens onderzoeker Mike Murray op dat avocado een gezonde toevoeging is aan het dieet. Een avocado per dag lijkt hartziekten en beroertes te kunnen helpen voorkomen.

De gezondheidswinst begin dus al bij iets simpels als wat avocado op je boterham of bij de salade. Want een gezond hart begin je met kleine veranderingen in de keuken. Voeg dus vooral meer avocado toe aan je salades, smoothies, sandwiches, sushi en wraps. Een minder bekende optie is een avocado-chocolademousse: Om deze te maken, blend je eenvoudigweg rijpe avocado’s met cacaopoeder, zoetstof naar keuze en een scheutje vanille-extract tot een gladde, romige textuur. Een heerlijk en gezond dessert (Bron: Examine.com).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.