web
statistics

De avocadohand: chirurgen luiden de noodklok

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) heeft afgelopen dinsdag de noodklok geluid en wil dat supermarkten de instructies voor het ontpitten van een avocado gaan aanpassen. Het liefst zien de chirurgen dat er een sticker met waarschuwingen op de avocado’s wordt geplakt. De reden voor dit groot alarm is dat door de stijgende populariteit van de avocado steeds meer mensen op de eerste hulp terechtkomen.

Dit probleem is niet nieuw, want in het buitenland waarschuwen chirurgen al jaren voor de gevaren van de avocadopit (1, 2). Door een avocado onjuist van de pit te ontdoen, kan een mes doorschieten. Wie op Instagram zoekt op #avocadohand komt vele foto’s tegen van avocadoliefhebbers die zichzelf per ongeluk hebben verwond (3). In Amerika houden ze precies bij hoeveel mensen er jaarlijks een ‘avocadohand’ oplopen en dat blijken er zo’n 8000 te zijn (4).

Veel mensen houden de ene helft van een avocado in hun handpalm en proberen met de punt van een mes in hun andere hand grip te krijgen op de pit, in een poging deze eruit te wippen. Omdat de pit vrij hard is, moet er vrij veel kracht gezet worden. Tegelijkertijd is de buitenkant van de pit erg glad, waardoor het mes gemakkelijk doorschiet, met alle gevolgen van dien. In sommige gevallen wordt hierdoor een pees doorgesneden, in andere gevallen moet een zenuw het ontgelden met blijvende schade als gevolg. Hechten is meestal noodzakelijk. Op internet circuleren zelfs diverse afbeeldingen van messen die compleet door een hand zijn geschoten (5).

Het Rode Kruis heeft inmiddels een speciale pagina online gezet over de avocadohand (6). Zij raden aan om bij een actieve bloeding direct 1-1-2 te bellen en een mes niet zelf uit je hand te trekken. Kleine avocadowonden kun je het beste onder lauwwarm water schoonspoelen en vervolgens afdekken met een steriel gaasje. Volgens plastisch chirurg Jan Vranckx van het UZ Leuven is het belangrijk om bij avocadosnijwonden snel te handelen, zodat de zenuwen onder een operatiemicroscoop weer aan elkaar gezet kunnen worden (7). Volgens hem gebruiken sommige professionals handschoenen van Kevlar die bescherming bieden tegen snijwonden.

Op YouTube staan veel filmpjes van koks en vloggers die menen over een veilige avocado-ontpit-methode te beschikken, die zij graag delen met hun volgers. Volgens plastisch chirurg Annekatrien van de Kar van het OLVG in Amsterdam zijn deze zogenaamde veilige methodes meestal alsnog erg onveilig. Om deze reden heb ik een YouTube-filmpje gemaakt met 5 methodes die wel helemaal veilig zijn:

Mocht je nog meer willen leren over de achtergronden en voedingswaarde van de avocado, dan kun je deze hier op onze site vinden.

Voor mensen die helemaal geen risico willen nemen, is er ook een speciale avocadosnijder ontwikkeld. Dit keukenhulpje is tijdens het ontwerpen op meer dan 700 avocado’s met verschillende vormen en maten getest en werkt altijd. Speciaal voor dit artikel hebben we dit product bij de fabrikant ingekocht; het is inmiddels te bestellen in onze webshop:

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

6 gedachten over “De avocadohand: chirurgen luiden de noodklok”

 1. Juglen, bij methode 3 die noem je redelijk veilig. Maar toch schiet het mes nog redelijk hard door.
  en zou je zomaar kunnen uitschieten. Waarom niet schillen met aardappelschilmesje? dat gaat toch prima.

  Beantwoorden
  • Uitschieten bij methode 3 is eigenlijk niet mogelijk als je het goed doet: de pit houdt dan het mes tegen! Het schillen van een zachte avocado lukt mij niet zo goed, maar misschien ligt dat wel aan mij…

   Beantwoorden
  • Direkt onder de schil zit de hoogste concentratie aan vitamines en mineralen. Daarom beter wachten tot de avocado voldoende rijp is zodat je de schil makkelijk kan lostrekken (methode 3 ).

   Beantwoorden
 2. Met verbazing bekijk ik dat idiote gehak, zelfs van chef koks op tv! Waarom moet die helft nou perse heel blijven? Wat ga je ermee doen als je de pit eruit “gehakt” hebt? Uitlepelen en prakken? Waarom snijd je die helft dan niet doormidden, dan rolt de pit er gewoon uit. En als je een goed rijpe avocado hebt kun je de schil er zonder probleem aftrekken. En dan kun je die zelfs nog in plakjes snijden. Zo doe ik het altijd: Snijd de avocado in vieren en trek de schil van de kwarten af. Vervolgens kun je met die kwarten doen wat je wilt.

  Beantwoorden
 3. Ik ga voorzichtig over de lengte tot aan de pit.. dan draai ik de helften van elkaar af en kan altijd zonder problemen met mijn vingers de pit eruit krijgen. Dan kun je met een lepel de avocadohelft in 1 keer eruit scheppen of eerst voorzichtig de avocado in reepjes snijden en dan uitlepelen. Was de eerste keer dat ik hoorde dat mensen met een mes proberen de pit uit te wippen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Send this to a friend