Hoofdpagina » Nieuws » De avocadohand: chirurgen luiden de noodklok

De avocadohand: chirurgen luiden de noodklok

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) heeft afgelopen dinsdag de noodklok geluid en wil dat supermarkten de instructies voor het ontpitten van een avocado gaan aanpassen. Het liefst zien de chirurgen dat er een sticker met waarschuwingen op de avocado’s wordt geplakt. De reden voor dit groot alarm is dat door de stijgende populariteit van de avocado steeds meer mensen op de eerste hulp terechtkomen.

Dit probleem is niet nieuw, want in het buitenland waarschuwen chirurgen al jaren voor de gevaren van de avocadopit (1, 2). Door een avocado onjuist van de pit te ontdoen, kan een mes doorschieten. Wie op Instagram zoekt op #avocadohand komt vele foto’s tegen van avocadoliefhebbers die zichzelf per ongeluk hebben verwond (3). In Amerika houden ze precies bij hoeveel mensen er jaarlijks een ‘avocadohand’ oplopen en dat blijken er zo’n 8000 te zijn (4).

Veel mensen houden de ene helft van een avocado in hun handpalm en proberen met de punt van een mes in hun andere hand grip te krijgen op de pit, in een poging deze eruit te wippen. Omdat de pit vrij hard is, moet er vrij veel kracht gezet worden. Tegelijkertijd is de buitenkant van de pit erg glad, waardoor het mes gemakkelijk doorschiet, met alle gevolgen van dien. In sommige gevallen wordt hierdoor een pees doorgesneden, in andere gevallen moet een zenuw het ontgelden met blijvende schade als gevolg. Hechten is meestal noodzakelijk. Op internet circuleren zelfs diverse afbeeldingen van messen die compleet door een hand zijn geschoten (5).

Het Rode Kruis heeft inmiddels een speciale pagina online gezet over de avocadohand (6). Zij raden aan om bij een actieve bloeding direct 1-1-2 te bellen en een mes niet zelf uit je hand te trekken. Kleine avocadowonden kun je het beste onder lauwwarm water schoonspoelen en vervolgens afdekken met een steriel gaasje. Volgens plastisch chirurg Jan Vranckx van het UZ Leuven is het belangrijk om bij avocadosnijwonden snel te handelen, zodat de zenuwen onder een operatiemicroscoop weer aan elkaar gezet kunnen worden (7). Volgens hem gebruiken sommige professionals handschoenen van Kevlar die bescherming bieden tegen snijwonden.

Op YouTube staan veel filmpjes van koks en vloggers die menen over een veilige avocado-ontpit-methode te beschikken, die zij graag delen met hun volgers. Volgens plastisch chirurg Annekatrien van de Kar van het OLVG in Amsterdam zijn deze zogenaamde veilige methodes meestal alsnog erg onveilig. Om deze reden heb ik een YouTube-filmpje gemaakt met 5 methodes die wel helemaal veilig zijn:

Mocht je nog meer willen leren over de achtergronden en voedingswaarde van de avocado, dan kun je deze hier op onze site vinden.

Voor mensen die helemaal geen risico willen nemen, is er ook een speciale avocadosnijder ontwikkeld. Dit keukenhulpje is tijdens het ontwerpen op meer dan 700 avocado’s met verschillende vormen en maten getest en werkt altijd. Speciaal voor dit artikel hebben we dit product bij de fabrikant ingekocht; het is inmiddels te bestellen in onze webshop:

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.